петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10012 прочитания

    Какво е НЛП?

    И как всъщност работи, научете от Лора Арнаудова - създател на НЛП България – Институт
    03 февруари 2016, 10:00 a+ a- a

    Лора Арнаудова - създател на НЛП България – Институт


    Невро-лингвистично програмиране (НЛП) буквално означава програмиране на човешките когнитивни процеси чрез речеви, интонационни и поведенчески похвати. Развиват се личностно възприятие, динамики на екипно общуване посредством съществуващи процеси на поведение и мислене.

    Лора Арнаудова започва кариерата си с управление и маркетинг, а през 2008 се насочва към НЛП и коучинг. 

    В академичната й биография присъстват бакалавър и магистър по икономика и търговия от „Луис Гуидо Карли“ в Рим, Италия, и магистър по бизнес администрация от университета „Хил“ в Лондон, Великобритания. 

    Тя е сертифициран коуч и НЛП треньор от Обществото по НЛП на д-р Ричард Бандлър. Визитката й съдържа длъжностите „Търговски директор на „Салини България“ АД“, „Маркетинг директор на „Литекс Комерс“ АД“, „Финансов консултант BIBOP CARARE - Banca di Roma, Рим, Италия“. Има опит в директни и B2B продажби, маркетинг, преговори, развитие на търговски мрежи и ключови клиенти. 

    Лора е създател на НЛП България – Институт, специализиран в коучинг, тренинг и издателство. Води тренинги по НЛП специализация, продажби и преговори, мениджмънт, публична изява, бизнес комуникация, харизма, лидерство и коучинг.

     
    В този смисъл НЛП е философия, насочена към използване на индивидуалния и колективен интелект. Основните техники могат да бъдат обобщени като набор от комуникационни стратегии, подпомагащи човешкото развитие, приложими в личен, спортен и бизнес план. На личностно ниво ползите се усещат като яснота за желана посока, избор на път, подреден според вътрешни потребности, емоционална устойчивост и осъзната лична мисия, разширяване на емоционалната същност, дълбока ангажираност в постигане на цели, способност за управление на напрежение и стрес. На групово и корпоративно ниво техниките на НЛП постигат припознаване на ролята в организацията, ангажираност към задачи и отговорности, мотивация, ангажираност, адекватност в общуването с колеги, партньори и клиенти. 

    Откога реално се използва НЛП и как възниква?
    Наборът от техники започва да се събира през 70-те години на миналия век от проф. Ричард Бандлър и проф. Джон Гриндер (лингвист и математик). Двамата прозорливи учени от университета в Санта Круз осъзнават първи нуждата на бъдещия човек. Изучават успешните модели на работа на няколко изключителни терапевти - Милтън Ериксън, Фриз Пърлс, Вирджиния Сатир,  Грегори Бенсън. Тези модели допринасят значително за развитието на психотерапевтичната практика. Успехът води до възприемане на моделите в спорта, търговията, управлението на кадри. Днес е широко разпространен подход към личностно усъвършенстване.  

    Как всъщност работи?
    Започваме с неврорепрезентациите, чрез които се подрежда субективният опит. Изучат се лични и социални стереотипи, ценности, вярвания, умения и поведения в оптиката на умели начини за осъзнато използване на скрития човешки потенциал. Подходът включва инструменти за постигане на цели и пътищата, по които се постигат. В основата на моделите е езикът и неговите речеви конструкции. Тренират се автоматичната и рационалната система (съзнание и несъзнание). Централно място в практиките  заемат емоциите и емоционалните състояния. Осъзнати и устойчиви емоции водят до контрол при взимане на решения, решаване на проблеми, запомняне и припомняне, поставяне и постигане на цели, взаимоотношения с деца, близки, колеги и себе си. 

    Кои са най-големите заблуди относно невро-лингвистичното програмиране?
    Най-голямата заблуда, е че НЛП се усвоява лесно и бързо. Втората, че всеки може да е преподавател, и третата, че е манипулативна методология за ума. Потенциалът, който носи речта, изисква практика, осъзнаване и търпелив помощник. Въпреки че промените се случват изключително динамично, хората около нас забелязват първи колко сме освободени и интересни. Ако искаме сами да видим промените, можем да направим следното. В началото на програмата да се избере посоката, в която ще използва новите умения. По този начин  ще наблюдаваме как усвоеното преобразява тази сфера от живота ни.

    Какво е важно да знаем?
    НЛП е актуален, пълен и прав път към разбиране на вътрешния аз и неговите тайни проявления в общуването.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 час
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство