събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3431 прочитания

    Имат ли нужда лидерите от обучения по сън?

    Според McKinsey компаниите трябва да предприемат по-широк подход към благосъстоянието на своите лидери
    07 март 2016, 11:11 a+ a- a

    Качественият сън е един от основните фактори за успеха на един лидер. Той стои в основата на вниманието, концентрацията, креативността, ученето, паметта, вземането на решения, емоционалните реакции, печеленето на доверие и т.н. А от тях зависи дали един лидер постига резултати, решава проблеми, вижда различни перспективи и подкрепя другите.  Все поведения, които се свързват с упражняването на ефективното лидерство, както се вижда от диаграмата на McKinsey по-долу:  

    Проучванията на консултантската компания показват, че според 70% от лидерите в компаниите трябва да се въведе обучение по управление на съня. В идеалния случай едно такова обучение би трябвало да е част от комплексна програма за обучение на лидерите в организацията, която включва редица компоненти. Според McKinsey компаниите трябва да предприемат по-широк подход към благосъстоянието на своите лидери, който освен за професионалното, се грижи и за физическото и здравословното състояние на своите лидери, и включва фактори като упражнения, хранене, управление на енергията и др.

    Как компаниите могат да повишат качеството и количество на съня на своите лидери, за да са сигурни, че те управляват ефективно? От част от идеите, които McKinsey предлагат: 

    1. По-ранен полет при командировка. При командировка компаниите могат да окуражат хората да вземат по-ранен полет вместо късен (ако това е възможно), за да има време за достатъчно сън и да се избегне ефектът на „червените очи“ преди важна среща на другия ден. 

    2. Ограничаване на достъпа до служебни имейли. Откъсването от работата е от първостепенна важност за добрия сън и повишаването на работоспособността. За да си гарантират това, някои компании ползват специални програми за ограничаване на достъпа до служебните имейли в извънработно време. Така например мениджърите на голяма европейска автомобилна компания нямат достъп до служебната си поща в часовете между 18:00 и 7:00 часа. 

    3. Поставянето на работни лимити. В много компании да видиш един лидер да работи до среднощ не изключение. И това не се отнася само за хората на управленски позиции. А дългите часове работа невинаги са фактор за по-добра работа. Някои компании имат стриктна политика, която забранява на хората да идва по-рано в офиса или остават след работно време. Както и да работят през почивните дни. 

    4. Стая за дрямка. Проучванията показват, че една кратка 10-30 минутна дрямка действа ободряващо и подобрява продуктивността в следващите 2-3 часа. Всеки втори лидер в проучването на  McKinsey подкрепя възможността за дрямка в работно време и създаването на специални помещения за целта. 

    5. Умни технологии. Компаниите могат да информират своите лидери за различни програми и приложения, създадени с цел по-добро управление на съня. 

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство