четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    41847 прочитания

    Любимите книги на Илън Мъск

    Вижте кои заглавия са направили най-силно впечатление на човека зад Tesla и SpaceX
    28 юли 2016, 11:47 a+ a- a

    Четенето е едно от любимите занимания на основателя на Tesla и SpaceX Илън Мъск. Още от дете той бил запленен от книгите. От научнофантастични романи до биографии – Илън буквално поглъщал всяка книга, която му попадала. Ето какво разказва за страстта му към четенето Ашли Ванс в първата биография на Илън Мъск (книгата вече е и на българския пазар – повече за нея ТУК):

    „От най-ранна възраст винаги имал книга в ръцете си. „Не беше нещо необичайно за него да чете десет часа на ден. През уикенда се случваше да прочете по две книги на ден“, разказва брат му Кимбъл. Докато пазарували, родителите му често откривали, че Илън го няма. Мей и Кимбъл просто отивали до най-близката книжарница и го намирали, седнал на пода, да чете в едно от състоянията си, подобни на транс. 

    Когато поотраснал, Илън сам започнал да ходи в книжарницата след края на часовете в два следобед и оставал там до около шест, когато родителите му се връщали от работа. Поглъщал романи, комикси и научнопопулярна литература. Сред любимите си заглавия той споменава „Властелинът на пръстените“, серията на фондацията на Айзък Азимов, „Луната е наставница сурова“ на Робърт Хайнлайн, както и „Пътеводител на галактическия стопаджия“. „В един момент бях прочел всичко и в училищната, и в кварталната библиотека. Сигурно съм бил трети или четвърти клас. Опитах се да убедя библиотекарката да поръча още книги заради мен. И започнах да чета „Енциклопедия Британика“. Толкова ми помогна! Все пак никога не знаеш колко много неща не знаеш. Помага ти да осъзнаеш, че на света има толкова много неща“, казва Мъск. 

    Всъщност Илън прочита не една, а две енциклопедични поредици, което не му помага особено да си намери нови приятели...“ 

    Ето някои от любимите му книги, които е споменавал в интервюта през годините:  

    1. „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин. Това е любимият научнофантастичен роман на Мъск. „Героите в книгите, които четях, винаги се чувстваха длъжни да спасят света“, казва Мъск относно книгата.

    2.  „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс. В книгата става ясно, че отговорът на живота, Вселената и всичко останало е числото 42. Въпреки че въпросът така и не става ясен... Това, което Мъск си извлича като поука от книгата, е че ако можеш да формулираш правилно един въпрос, отговорът е лесен. „Така че, ако разбираме по-добре Вселената, ще знаем и какви въпроси да задаваме“, казва той. 

    3. „Фондация“ от Айзък Азимов. Това е първата книга от поредицата на американския писател фантаст, която представлява серия от истории за далечното бъдеще. В нея се говори за произхода на човека, научните закони и възможностите на хората да пътуват в космоса. За Илън това е една от най-вдъхновяващите книги. 

    4. „Бенджамин Франклин. Американски живот“ от Уолтър Айзъксън.  Обичам биографиите и смятам, че та са истински полезни“, казва Мъск.  „От биографията на Бенджамин Франклин можеш да видиш, че той е бил предприемач. Започнал от нищото. Интересно е да се види как той създава своя бизнес и как след това преминава към науката и политиката. Мога да кажа, че той е един от хората, на които най-много се възхищавам. Франклин е наистина невероятен. Той прави това, което трябва да се направи, в момента, в който трябва да се направи.“

    5. „Айнщайн. Неговият живот и Вселената“ от Уолтър Айзъксън. Книгата разказва историята на още един гений, който променя света с интелекта и амбициите си. Мъск казва, че е научил много от великия учен. 

    6. „Структури. Или защо нещата не се разпадат“ от Джей Е. Гордън. Това е книгата, от която Мъск научава най-много за структурния дизайн и конструирането на ракети. „Наистина е много добра, ако искаш да станеш добър в структурния дизайн“, казва Мъск. 

    7. „Запалване!“ от Джон Кларк. Това е друга ценна за Мъск книга, от която научава много за ракетостроенето.  Джон Кларк е американски химик, който работи по усъвършенстването на ракетните горива през 60-те и 70-те години. 

    8. „Свръхинтелект. Пътища, опасности, стратегии“ от Ник Бостром. В книгата се говори за бъдещето на изкуствения свръхинтелект, който бързо догонва човешкия. Според Мъск изкуственият интелект крие сериозна заплаха за човечеството. „Мисля, че хората не разбират колко бързо напредва и се развива изкуственият интелект. Това се случва много по-бързо, отколкото някой подозира, дори и в Силициевата долина. И този напредък може да доведе до крайно лош ефект за човечеството“, казва Мъск. „Книгата ме накара да осъзная, че трябва да бъдем много внимателни с изкуствения интелект, защото той е потенциално много по-опасен, отколкото полезен“.

    9. „От нула до едно“ от Питър Тийл. В книгата инвеститорът милионер и съосновател на PayPal споделя своята философия за стартиране на нов бизнес. „Питър Тийл изгради огромни пробивни компании и „От нула до едно“ разкрива как“, казва за нея Илън.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС