събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10609 прочитания

    Пет години начело на Apple

    Как се разви „Ябълката” под ръководството на Тим Кук
    24 август 2016, 13:39 a+ a- a

    Точно преди пет години Тим Кук застана на върха на Apple. И замести един от най-великите изпълнителни директори в света – Стив Джобс. Много инвеститори и клиенти изпитваха съмнения дали Кук ще успее да „влезе в обувките” на Джобс и да продължи курса на управление на легендарния шеф.

    Да влезеш в обувките на Джбос
    На 24 август 2011 Стив Джобс подаде оставка като изпълнителен директор на Apple, а постът беше поет от тогавашната му дясна ръка и оперативен директор на компанията Тим Кук. Няколко месеца по-късно той почина след дълга борба с рака и остави шедьовъра на живота си в ръцете на Тим Кук.
    Летвата за 50-годишния тогава Кук беше високо вдигната. С успешна серия от продукти като iMac, iPod, iPhone и iPad Джобс беше преобразил цели браншове и беше предизвикал бум в продажбите на смартфони. Много пазарни анализатори се чудеха доколко Кук е достоен заместител на Джобс.

    Пет години по-късно
    Пет години по-късно Apple е добре капитализирана - приходите от продажби надхвърлиха 230 млрд. долара през последната фискална година. Компанията продаде близо 1 млрд. iPhone устройства, а с проджаби в размер на 18.4 млрд. долара миналата Коледа „Ябълката” отчете най-силното си тримесечие в историята. Под ръководството на Кук Apple стана и най-голямата публична компания в света. "Ябълката" удвои и размера си – ако през 2011 е имала 60 хил. служители, то сега те достигат 110 хил. души.

    Свиващ се пазар
    Свиването на пазара на смартфони напоследък не подмина обаче Apple и след близо 13-годишен ръст на приходите компанията отчете две последователни тримесечия на спад в продажбите на iPhone устройства. Според някои анализатори проблем за компанията е, че разчита твърде много на iPhone устройства, защото повече от половината й приходи са от продажби на „умните” телефони.

    Иновации
    Най-значимият нов продукт на „Ябълката” под ръководството на Кук е представеният миналата година „умен” часовник Apple Watch. Той обаче не се оказа световен феномен, както се надяваха някои инвеститори. През второто тримесечие на 2016 компанията е продала 1.6 млн. „умни” часовници според оценка на IDC. Пазарният й дял при „носимите” технологии достига 47%. „Той изгради прекрасна компания, но не е визионер”, коментира пред CNBC Анди Кънингхам, чиято PR фирма е работила с Джобс.

    „Стив е незаменим”
    Преди да почине, Джобс казва на Кук никога да не се пита „какво би направил Стив” в дадена ситуация, а да взима решения по своя преценка, споделя Кук в интервю. „За мен Стив е незаменим", допълва той.
    Според много експерти да се оцени ерата „Кук” след пет години е твърде рано. „Считам, че за да се оцени мъдростта и наследството на Тим Кук, ще са нужни поне още пет години”, коментира технологичен анализатор, цитиран от Handelsblatt.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години