четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3938 прочитания

    Колкото по-висока е целта, толкова по-големи са препятствията

    Запитвали ли сте се някога какво кара хората да вършат онова, което вършат?
    24 август 2016, 16:53 a+ a- a

    Запитвали ли сте се някога какво кара хората да вършат онова, което вършат? Какво ги подтиква да търпят лишения и да полагат неимоверни усилия?  В „Толкова различен живот“ (Colibri), която излезе наскоро в България, Лучия Джованини разсъждава за корените на мотивацията. Ето какво пише тя: 

    „Помислете за спортистите и за непрекъснатите им тренировки. Помислете за изобретателите, предприемачите, мисионерите или обикновените родители, прекарващи безсънни нощи и посвещаващи всяка своя минута н анещо или на някого. Помислете за хората, допринесли за промяната на света, като Ганди, Майка Тереза от Калкута, Нелсън Мандела им много други, повече или по-малко известни. Нима пътят им е бил лесен, без трудности и лишения? Мислите ли си, че никога не са изпитвали страх? Че никога не са губили кураж? Че не са се чувствали неподходящи? От биографиите им знаем, че не е било така. Всъщност, колкото по-висока е целта, толкова по-големи са препятствията. И все пак те са успели. И са човешки същества, каквито сме ние. Само че са задвижили силата на своята любов и никога не са престанали да вярват в мечтите си, посветили са им живота си. И тази всепроникваща сила ги е подтикнала да развият необходимите способности, за да превъзмогнат страховете си, препятствията и лишенията. Да се сблъскаме с тях е нормално, това е част от играта. 

    Да, не е лесно. Самият живот не е. Но разликата между хората, успели да постигнат мечтите си, и отказалите се не е в броя на препятствията по пътя.  Тя е в поведението им при вида на тези затруднения. Онези, които успяват да реализират мечтите си, дори и при липса на вероятност да успеят, са хората без страх от неуспеха. Те са убедени, че каквото и да стане, ще са научили нещо ново. Така успяват да се наслаждават на пътуването да целта, сякаш вече са стигнали крайната точка. 

    Още преди повече от три хиляди години Патанджали, изложил учението на раджа йога, е написал: „Когато си вдъхновен от някаква голяма цел и изключително начинание, умът ти надхвърля пределите, съзнанието ти се разширява във всички посоки и ти се озоваваш в един нов свят, огромен и приказен. Спящите вътре в теб сили, способности и дарби се пробуждат и ти откриваш, че си по-велик човек, отколкото би могъл да си представиш.“ 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа