петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12772 прочитания

    Защо образованието има значение по пътя към върха?

    И кои са другите ключови фактори за развитие на мениджмънт кариера - Георги Гергинов, CEO на Naxex, по време на 2doIT SoftCon 2016
    03 октомври 2016, 17:23 a+ a- a

    Кои са ключовите фактори за развитието на мениджмънт кариера и за достигане на високи мениджъмнт нива? Как се стига до нивото на изпълнителен директор през призмата на своя опит разказа Георги Гергинов, CEO на технологичната компания Naxex Technological Development. Гергинов беше един от лекторите на тазгодишната soft skills конференция за ИТ специалисти 2doIT SoftCon 2016. 

    Защо образованието има значение?

    Едно от задължителните условия за достигане до върха на мениджмънт стълбицата е доброто образование. Във Fortune 100 компании почти всички изпълнителни директори са с поне бакалавърска степен. По-малко от 3% са тези, които нямат завършено образование, но са учили в различни сфери. Повече от половината от изпълнителните директори на компаниите във Fortune 100 са завършили някакъв вид бизнес образование.

    Защо опитът е задължителен?

    Придобитият опит в съответната индустрия е задължителен, ако искаш да градиш мениджмънт кариера, каза още Гергинов. Важно е и да имаш ясна цел какво искаш да постигнеш и накъде вървиш. Ако имаме ясна цел и сме готови да се адаптираме към различните промени около нас, е въпрос на време да се натрупа релевантният опит и да продължим по пътя. Адаптивността е много важна, защото именно промените благоприятстват и създават възможностите за развитие. Ако искате да градите мениджмънт кариера и да изкачвате стълбицата, трябва да се фокусирате в компании или части от компании с добра бизнес перспектива и много вътрешни промени, които откриват възможности да опитате нещо друго, да натрупате допълнителен опит, да създадете контакти и да направите следващия ход.

    За израстването в компанията

    В най-успешните компании процентът на въшни хора за организации хора, които влизат и заемат мениджъмнт позиции, е много нисък. Проучванията показват, че над 79% от мениджърите са вътрешни кандидати.

    Така че най-голям шанс да заемете по-висока позиция в дадена компания е като изградите история вътре, в самата нея. 

     

    Кой е най-прекият път към позицията CEO?

    А най-краткият път към върха, по думите на Гергинов, е през позицията на оперативен мениджър освен, разбира се, ако сам не създадеш и оглавиш собствен бизнес.

    Над три четвърти от изпълнителните директори на големите световни компании заемат тази позиция като продължение на оперативна кариера. Инженерният път не е най-прекият, но не е невъзможен.  

    Най-ценният бизнес съвет

    Ролята на хората също е от ключово значение. Един от най-ценните съвети, които Георги Гергинов е получавал в своята кариера, е: „Говори с хората и слушай какво ти казват“.

    Чува този съвет, когато за пръв път му е поверен екип, и казва, че тогава му е било трудно да осъзнае неговия смисъл. Но днес вярва, че това е най-ценният съвет, който някога е получавал, и все още продължава да го прилага в своя начин на управление. 

    За ролята на менторството и коучинга

    Менторингът и коучингът също са значими фактори по пътя към върха. Понякога е много важно да има някой, който да те побутне и да ти вдъхне кураж, казва Гергинов. За него менторството е било ключово, що се касе до израстването в кариерата и поемането на мениджърски роли.

    Като ключови фактори Гергинов посочи още равномерния темп на надграждане и развитие на кариерата. Нужни са промяна и предизвикателства, които да запазят ритъма на израстване. Прекалено бързото израстване или прекалено дългият застой пречат на развитието на мениджмънт кариерата. Важно е също да има нови предизвикателства, тъй като рутината и комфортът водят до застой в кариерата. Не на последно място е важно да има удовлетвореност и забавление на работното място. Ако докато човек работи, не се забавлява, има нещо, което не е наред. Може би това не е компанията, това не е работата или има нужда от някаква промяна. Другото е убийствена рутина, а убийствената рутина не води до кой знае какъв напредък. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове