петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14128 прочитания

    Какъв въпрос задава Питър Тийл на всяко интервю за работа?

    Въпросът изглежда елементарен, защото не е засукан и в него няма уловки, а всъщност е много трудно да му се отговори
    27 октомври 2016, 13:33 a+ a- a

    Снимка: Wikimedia Commons

    Когато интервюирам кандидати за работа, винаги задавам един и същи въпрос, споделя милиардерът Питър Тийл в книгата си „От нула до едно“ (Книгомания“), която излезе в България. И този въпрос е: 

    Питър Тийл е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal и на софтуерната компания с фокус върху анализирането на данни Palantir Technologies. Той е първият външен инвеститор във Facebook, както и основен вложител в редица успешни бизнес начинания, които в началото са изглеждали като рискована инвестиция.

    „Има ли нещо важно, което приемате за истина, а повечето хора – не?“

    Въпросът изглежда елементарен, защото не е засукан и в него няма уловки, а всъщност е много трудно да му се отговори, посочва Тийл. Умът се затруднява, защото това, на което ни учат в училище, по дефиниция е общовалидна истина. Затруднява се и психиката, защото отговарящият е принуден да каже нещо, което знае, че е непопулярно. Гениалността е рядко явление, но смелостта е дори по-оскъдна, отбелязва той. И добавя, че най-често чува следните отговори: 

    „Образователната ни система е счупена и спешно трябва да се поправи.“

    „Америка е най-великата страна на света.“

    „Господ не съществува.“

    Това според него са лоши отговори. Първото и второто твърдение може да и да са верни, но доста хора се съгласяват с тях. Третото заема страна в популярен дебат. Един добър отговор според Тийл би трябвало да има следната структура: „Повечето хора вярват в x, но истината е обратна на x“.

    Какво общо има този провокативен въпрос с бъдещето? Опростенчески погледнато бъдещето е поредица от моменти, които предстоят да се случат. Това обаче, което прави бъдещето важно, не е, че то все още не се е случило, а че то ще е различно от настоящето. Никой не може да предсказва бъдещето, но със сигурност знаем две неща: ще е различно и ще бъде родено от настоящето. Повечето отговори на моя въпрос са просто различен отговор на настоящето. Истински добрите са опит да се погледне в настоящето.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години