събота, 26 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4588 прочитания

  Без шеф: Шведска компания работи така от три години

  Така решенията се взимат по-бързо и служителите са по-отговорни и мотивирани, обосновават се от софтуерната компания Crisp
  17 февруари 2017, 11:24 a+ a- a

  Фирма без шеф – вариант мечта или ужасна идея. Както винаги зависи кого питаш. Ако за едни моделът се оказва работещ, то за други отказът от йерархия е рецепта за пълен провал.

  Няма шеф, не се губи време за взимане на решения
  Преди три години служителите на шведската консултантска софтуерна компания Crisp колективно решават, че нямат нужда от шеф. Екипът от 40 души решава, че много от отговорностите на изпълнителния директор съвпадат с тези на борда на директорите, а други от ролите му могат да бъдат разпределени сред служителите.

  „Казахме си: какво ще стане ако не изберем никой за следващ изпълнителен директор. Прегледахме задачите, които има CEO-то. Направихме анализ и си казахме „защо да не пробваме?“, разказва пред BBC Ясал Съндмен, разработчик във фирмата.

  Crisp провежда четиридневни срещи за всички служители три пъти годишно. Те взимат решения по въпроси, засягащи всички. Освен това компанията все още има борд на директорите, което е законово изискване. Той може да бъде използван като последна инстанция при възникване на проблем, отбелязва BBC.

  По думите на Хенрик Книберг, организационен коуч във фирмата, решенията относно проекти или бюджети се взимат по-бързо, когато не се налага да питаш шефа. „Ако искаш нещо да бъде свършено, просто ставаш и започваш да работиш по него“, коментира той.

  Според него понеже всички служители вече носят отговорност, това ги прави и по-мотивирани, а нивото им на удовлетвореност е 4.1 точки от 5 максимални.

  Книберг посочва, че компанията е като семейство – никой не казва на другия какво да прави, но негласната договорка гласи никой да не създава бъркотия в къщата.

  Другите примери
  Макар идеята на Crisp да изглежда радикална, много компании изпробват подобен модел, отбелязва BBC. Един от най-известните примери е този на американския онлайн търговец Zappos, собственост на Amazon. През 2013 компанията въвежда нов управленски модел, наречен холакрация. Целта е да се елиминира корпоративната йерархия и да се насърчи сътрудничеството.

  Къде моделът работи?
  Макар тенденцията към премахване на организационните структури във фирмите да се разраства, по-голямата част от по-радикалните експерименти се случват при малките стартиращи компании, посочва BBC.

  Против идеята
  Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън обаче не е убеден, че моделът без шеф може да е работещ в по-големи фирми, защото ще настане хаос. На подобно мнение е и главният изпълнителен директор на технологичния гигант Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман. Тя твърдо вярва, че компаниите имат нужда от лидер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.