вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10554 прочитания

    Как се става CEO?

    Вижте до какви изводи достига Питър Ванам, който интервюира множество CEO-та на големи компании
    23 февруари 2017, 16:11 a+ a- a

    През последните четири години Питър Ванам интервюира изпълнителни директори на големи компании и научава, че най-важният урок в техния живот е, че... въобще на си искали да стават CEO-та. Колкото и да е трудно за вярване, пише Ванам в статия за блога на Световния икономически форум, оказва се, че силното желание да бъдеш CEO, не помага да станеш такъв. Ванам цитира бизнес лидери, достигнали върха, за които разказва в книгата си Before I Was CEO.

    „Не трябва да се опитвате да станете CEO“, казва Пол Булке, главен изпълнителен директор на Nestle, най-голямата хранителна група в света. „Така има голяма вероятност да се превърнете в един нещастен човек, обсебен от тази цел в живота си. И да спрете да си вършите добре работата. По-добре се наслаждавайте на това, което правите, докато го правите и се устремете към следващото нещо, когато се почувствате готови. Трябва да си давате време от време на време.“ 

    Но ако желанието да станеш CEO не е рецептата за достигане на тази позиция, то какъв е пътят? Патрик Де Маесенер, бивш CEO на Adecco казва, че въобще не трябва да мислиш за кариера, преди да си навършил 30 или 35 години. 

    „Вие сте много гъвкави в двайсетте си години и трябва да възползвате от това време, за да изпробвате много и различни преживявания“, казва той. „Като например да пътувате, да изучавате езици, да работите в различни компании и отрасли или да откриете своята страст и и натрупате опит.“ 

    Пол Булке прави точно това, обръща внивание Питър Ванам. Той първо се установява в Перу за 6 години, след това в Чили и Еквадор. Далеч от централата, той остава извън полезрението на лидерите на Nestle, но това по никакъв начин не му попречва. „Винаги съм чувствал, че моята функция е в съответствие с възможностите ми“, казва Булке. Той продължава да отбелязва напредък, но не пропуска нито една стъпка по пътя към върха. „Кариерата ми е като на велосипед – успява да поддържа равновесие, тъй като се движи напред“.

    В края на деня талантът винаги се издига към повърхността, категоричен е Питър Ванам. Но няма нужда да бързаме към върха. И отново цитира Патрик де Маесенер: „Ако се изстреляте към върха като ракета, ще паднете като камък“.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 4 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 5 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 5 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе