петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10547 прочитания

    Как се става CEO?

    Вижте до какви изводи достига Питър Ванам, който интервюира множество CEO-та на големи компании
    23 февруари 2017, 16:11 a+ a- a

    През последните четири години Питър Ванам интервюира изпълнителни директори на големи компании и научава, че най-важният урок в техния живот е, че... въобще на си искали да стават CEO-та. Колкото и да е трудно за вярване, пише Ванам в статия за блога на Световния икономически форум, оказва се, че силното желание да бъдеш CEO, не помага да станеш такъв. Ванам цитира бизнес лидери, достигнали върха, за които разказва в книгата си Before I Was CEO.

    „Не трябва да се опитвате да станете CEO“, казва Пол Булке, главен изпълнителен директор на Nestle, най-голямата хранителна група в света. „Така има голяма вероятност да се превърнете в един нещастен човек, обсебен от тази цел в живота си. И да спрете да си вършите добре работата. По-добре се наслаждавайте на това, което правите, докато го правите и се устремете към следващото нещо, когато се почувствате готови. Трябва да си давате време от време на време.“ 

    Но ако желанието да станеш CEO не е рецептата за достигане на тази позиция, то какъв е пътят? Патрик Де Маесенер, бивш CEO на Adecco казва, че въобще не трябва да мислиш за кариера, преди да си навършил 30 или 35 години. 

    „Вие сте много гъвкави в двайсетте си години и трябва да възползвате от това време, за да изпробвате много и различни преживявания“, казва той. „Като например да пътувате, да изучавате езици, да работите в различни компании и отрасли или да откриете своята страст и и натрупате опит.“ 

    Пол Булке прави точно това, обръща внивание Питър Ванам. Той първо се установява в Перу за 6 години, след това в Чили и Еквадор. Далеч от централата, той остава извън полезрението на лидерите на Nestle, но това по никакъв начин не му попречва. „Винаги съм чувствал, че моята функция е в съответствие с възможностите ми“, казва Булке. Той продължава да отбелязва напредък, но не пропуска нито една стъпка по пътя към върха. „Кариерата ми е като на велосипед – успява да поддържа равновесие, тъй като се движи напред“.

    В края на деня талантът винаги се издига към повърхността, категоричен е Питър Ванам. Но няма нужда да бързаме към върха. И отново цитира Патрик де Маесенер: „Ако се изстреляте към върха като ракета, ще паднете като камък“.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla