четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5729 прочитания

    Как се управлява писането на софтуер?

    Защо Agile е предпочитана практика за управление на проекти в софтуерния бизнес и до какво води прилагането ѝ?
    12 април 2017, 16:39 a+ a- a

    България е предпочитана страна за софтуерно производство и все повече български и чужди компании разширяват екипите си в страната ни през последните години. Едно от предизвикателствата, пред които се изправя всяка софтуерна компания, е адекватното управление на проектите предвид динамиката на технологиите и на протичащите бързи промени в бизнеса. Практиките, които имат за цел да се справят с това предизвикателство, са известни под общото наименование Agile. Те бяха във фокуса на форума 2doIT AGILE DECODED, организиран от Асоциация на софтуерните инженери (АСИ) в София в края на март. 

    Появата на Agile

    „От създаването на цифровите компютри до днес бяха изобретени множество практики, стандарти и техники за писане на софтуер и за човек става все по-трудно да се ориентира в това какъв метод за разработване на софтуер да избере. Днес изборът от Agile практики е много богат, а задачата да се избере подходяща става все по-сложна“, коментира Огнян Дренски от Училище за бизнес компетенции по време на форума.

    Сложността произтича и от факта, че липсва общоприето определение за термина Agile. „Ако човек си зададе въпроса: „Има ли единствена дефиниция за Agile?“, отговорът е отрицателен. Няма такава дефиниция“, категоричен бе Огнян Дренски. И все пак:

    Какво е Agile? 

    „Когато говорим за Agile, по-скоро се разглеждат множество различни перспективи. Има Agile рамки, които са основани на процеси и ясни правила за работа, но също така има концепции и принципи, които следват хората“.

    Какво е Agile и какви са митовете за Agile методите?

    Според Огнян Дренски е много важно, когато се внедрява Agile, човек да си смени нагласата за работа. Или както обобщи - Agile не е някаква твърда дисциплина, а по-скоро начин на живот, стил на работа и на мислене.

    Той изброи и някои от най-големите заблуди за Agile. Един от най-често срещаните митове е, че всички Agile методи се ползват за управление на проекти. Друг е, че са само за ИТ проекти. Съществува и заблудата, че тези методи се внедряват много лесно и няма нужда от специални усилия, за да се приложат. 

    За какво допринася Agile? 

    Какви са ползите от прилагането на Agile?

    „Когато говорим за Agile, има ред неща, които очакваме да видим“, посочи Огнян Дренски. На първо място Agile означава прозрачност. Трябва да е ясно какви са задачите, какви са хората, какъв е прогресът, има ли провали, проблеми и т.н. По тази причина голяма част от Agile техниките ползват общи работни пространства и различни инструменти за визуализация на това, което се случва.

    Друг важен момент е честият преглед на прогреса на нещата. Културата на общия екип също е от значение и повечето Agile практики са основани на принципа, че клиентът е партньор, а не враг.  

    Важна специфика е, че когато се разработва софтуер, Agile подходът се опитва да не разглежда нещата в максимална подробност в началните етапи на проекта. И детайлите винаги се отлагат за по-късен момент. По тази причина е важно да се вижда общата картина и постепенно да се детайлизират нещата, защото в противен случай човек се загубва в подробностите. 

    Друг съществен принцип е, че когато постави някаква задача, работата се свършва навреме. Не се правят компромиси по отношение на сроковете. И за да може да се поддържа високият дух на екипа и клиентът да е щастлив, че има нещо, което работи, често се разгръща извършената работа. 

    В крайна сметка, обобщи Дренски, това, което е важно, е крайното решение, което получава клиентът, наистина да отговаря на неговите нужди. А типична ситуация е клиентът да не знае какво иска или пък често да си мени изискванията. По тази причини този подход на работа позволява човек да подбира маршрута към крайната цел и да я постигне с най-малки загуби.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС