сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10613 прочитания

    Какво се счита за добри маниери в Китай?

    Ето какво е добре да имаме предвид, ако ни предстои пътуване в Поднебесната империя
    22 юни 2017, 17:07 a+ a- a

    Различни страни, различни обичаи? В действителност много от нормите на познатия ни етикет важат навсякъде по света.  Но в някои страни действат и допълнителни правила, които е добре да следваме. Така например в САЩ можете много по-непринудено и лесно да установите контакт, отколкото в страни като Япония или Китай. В Южна Америка се отдава по-голямо значение на гостоприемството и сърдечността. До деловата част се стига едва след многобройни лични разговори и служебен обяд.

    Ако ни предстои пътуване, е добре е да знаем, че поведенческите маниери, които се ценят в определени страни, в други се смятат за недопустими. В бестселъра „Етикет за всеки ден“ („Софтпрес“), която неотдавна излезе на българския пазар, посочват какви са особеностите на добрите маниери в различните страни по света.

    Вижте какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Китай:

    Китайската народна република е страна с много древни традиции. Езикът е труден не само за европейците поради наличието на различни диалекти (кантон, мандарин и т.н.). Както в Япония, така и в Китай благоприличието е особено важно. Хората са сдържани и отдават голямо значение на доброто и правилно поведение.

    Поздрав

    Китайците поздравяват чуждестранните си гости с ръкостискане от учтивост. То не бива да е твърде силно. Китайските бизнесмени почитат формалностите и предпочитат партньори, които са запознати с етикета. Те изговарят първо фамилното, след това собственото си име, но се обръщат с „господин“ или „госпожи“ (титла) и фамилно име. Същото важи и в деловия живот. Използва се само фамилията, освен ако не не помолят изрично да употребяваме първото име. 

    Хранене

    Китайците отдават голямо значение на съвместното хранене. Обикновено те поръчват храната общо, като се сервира поне едно ястие повече от броя на гостите. От общите плата храната се разпределя с отделни пръчици. Поведението на масата се различава драстично от европейското. Силното сърбане и мляскане в Китай са част от добрия тон. Яде се предимно с пръчици, като купичката с ориз се поднася към устата.  Пръчиците не се оставят никога върху купичката, а до нея. Ако сте се нахранили, оставете една хапка от благоприличие в чинията, така ще покажете, че не искате допълнително. Същото важи и за напитките – полупразната чаша веднага се допълва. 

    Китайците ще оценят високо, ако още по време на храненето отправите обратна покана. Служебният обяд или вечеря се заплаща от домакина.  Ако се срещнете с китайци без конкретен повод и решите да отидете на ресторант, дискусията се върти около правото на плащане на сметката. При служебни срещи съпругите на партньорите не присъстват. 

    Ако сте поканени в дома на китаец, носете цветя, но не бели или жълти. Подходящи са малки, но луксозни подаръци от Европа. Готвачът ще се зарадва на специална похвала. Това е голяма чест за него. 

    Връзки

    В Китай е много важно да имате препоръки. Без връзки (гуанкси) не се постига нищо. Търговските панаири и икономическите делегации са добър начин за установяване на предварителен контакт.

    Облекло

    В деловия живот е прието обичайното бизнес облекло. При важни срещи се препоръчва тъмен костюм с бяла риза и консервативна вратовръзка. Жените се обличат в костюми с панталон, блузите са закопчани догоре. Цветовете са предимно тъмни. 

    Визитни картички

    На китайските визитни картички първо се изписва фамилията, а после собственото име. В Китай визитните картички се смятат за особено ценни и е голяма чест да получиш или да дадеш такава.  Поемат се и се подават с двете ръце. Затова се приема за грубо бързото прибиране или записването на нещо върху картичката. Много китайски бизнесмени говорят английски език, но за да се избегнат недоразумения, е за предпочитане при преговори и бизнес срещи да се използва преводач. На срещи се явявайте навреме. 

    Делови преговори

    Обикновено те се проточват повече, отколкото в Европа. Бързането е нежелателно, нервните жестикулации говорят за слабост. Яд и нетърпение са знак за липсата на самоконтрол, а това е недостатък. Не е прието да повишавате тон при преговори. Анекдотите или остроумните забележки в началото са нещо несериозно и будят неодобрение. По-силно впечатление ще направите, ако покажете, че познавате добре продукта и компанията. 

    При калкулация на цената предложете много по-висока от тази, която реално искате, за да си оставите възможност да сваляте при преговори. 

    Китаецът никога не бива да губи достойнството си. Ето защо е много важно да му предоставите възможност да се оттегли с достойнство в тежка ситуация (ако е предложил или казал нещо неподходящо). Това изисква много деликатност, но е задължително за успешно сключване на договор. 

    По принцип китайците преговарят с повече фирми и преценяват всички детайли. Спонтанните решения тук са неуместни. Европейските бизнесмени не бива да се подвеждат от приятелски усмихнатите лица на китайците. 

    Не съществува „не“ 

    Смята се за изключително грубо, ако кажете просто „не“. За китайците може да е сложно, но те ще положат всички усилия, за да реализират проекта. И вие използвайте този подход.

    Всичко е на почит

    Уважението към възрастта е нещо абсолютно задължително в Китай. Освен това трябва да се уважават йерархията, властта, семейството и комунистическата партия. Китайската Нова година е много важна, затова китайците се радват на поздравителни картички с благопожелания за здраве и благоденствие. Червеният цвят носи късмет, затова булките се обличат в червено. Черно и бяло са траурни цветове. Пъстри дрехи се носят на сватба. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 19 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие