понеделник, 23 април 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6899 прочитания

  Какво се счита за добри маниери в скандинавските страни?

  Ето какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Скандинавия
  13 юли 2017, 16:04 a+ a- a

  Различни страни, различни обичаи? В действителност много от нормите на познатия ни етикет важат навсякъде по света.  Но в някои страни действат и допълнителни правила, които е добре да следваме. Така например в САЩ можете много по-непринудено и лесно да установите контакт, отколкото в страни като Япония или Китай. В Южна Америка се отдава по-голямо значение на гостоприемството и сърдечността. До деловата част се стига едва след многобройни лични разговори и служебен обяд.

  Ако ни предстои пътуване, е добре е да знаем, че поведенческите маниери, които се ценят в определени страни, в други се смятат за недопустими. В бестселъра „Етикет за всеки ден“ („Софтпрес“), която неотдавна излезе на българския пазар, посочват какви са особеностите на добрите маниери в различните страни по света.

  Вижте какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в скандинавските страни:

  Финландците бързо преминават на „ти“. Норвежците говорят на „Вие“ и фамилно име, а в Швеция и Дания бързо се минава на собствено име и на „ти“. Степените и титлите се назовават само в писмената кореспонденция.  Финландците са много любезни и благодарят постоянно, затова често ще чувате Kiitos.

  Делови отношения 

  Голямо предимство е, че значителна част от скандинавците говорят добре английски. На точността и обективността се отдава голямо значение. Доверието тук е качество с главно „К“, макар че всички договорености се оформят писмено -  в интерес на правната им издържаност. 

  В Швеция не обичат да вземат спонтанни или прибързани решения. Натискът при вземане на решение се отразява негативно. Всичко трябва да е добре обмислено, затова се изисква малко повече търпение. В тази страни не е препоръчително прекалено смесване на служебния и частния живот. 

  Освен това...

  Както в повечето скандинавски страни, и във Финландия алкохолът е твърде скъп поради държавната здравна политика. Здравеопазването се финансира от данъка върху алкохола. Ако сте на гости на финландско семейство, поинтересувайте се предварително дали ще се зарадват на бутилка ликьор или ракия. Някои ще разчитат на това, други ще са силно подразнени. В Скандинавия пушенето не е толкова разпространено. По-добре излезте да пушите навън. Носенето на обувки в апартамента е табу. Те се събуват на входната врата. 

  Сауната и скандинавците

  В тези страни сауната е нещо съвсем нормално. Бъдете подготвени, че може да ви поканят. Няма да се възприеме с разбиране, ако откажете. Така че, ако не искате да използвате сауната, измислете ключово извинение. „Настинката“ не е добър избор, защото е възможно да ви отговорят, че сауната е най-добрият лек срещу настинка. Една евентуална лекарска забрана поради високо или ниско кръвно налягане звучи по-убедително и няма да обиди домакина. 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  20 април 2018, 14:57
  Mercedes може да сподели двигателите си с Volvo
  Изпълнителният директор на собственика на Volvo придоби дялове в Daimler
  20 април 2018, 11:32
  Секторът на недвижимите имоти е най-атрактивен за инвеститорите
  Вижте кои са ключовите сделки за Централна и Източна Европа през 2017 според проучване на EY
  20 април 2018, 11:22
  Финансовите директори в страната очакват положително икономическо развитие
  Основен двигател за тази увереност е очакването за „здравословен“ ръст на БВП през 2018
  20 април 2018, 11:01
  Над 1.25 млн. туристи са посетили България през зимния сезон
  Приходите от международен туризъм отчитат 11% ръст