петък, 23 февруари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6347 прочитания

  Какво се счита за добри маниери в скандинавските страни?

  Ето какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Скандинавия
  13 юли 2017, 16:04 a+ a- a

  Различни страни, различни обичаи? В действителност много от нормите на познатия ни етикет важат навсякъде по света.  Но в някои страни действат и допълнителни правила, които е добре да следваме. Така например в САЩ можете много по-непринудено и лесно да установите контакт, отколкото в страни като Япония или Китай. В Южна Америка се отдава по-голямо значение на гостоприемството и сърдечността. До деловата част се стига едва след многобройни лични разговори и служебен обяд.

  Ако ни предстои пътуване, е добре е да знаем, че поведенческите маниери, които се ценят в определени страни, в други се смятат за недопустими. В бестселъра „Етикет за всеки ден“ („Софтпрес“), която неотдавна излезе на българския пазар, посочват какви са особеностите на добрите маниери в различните страни по света.

  Вижте какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в скандинавските страни:

  Финландците бързо преминават на „ти“. Норвежците говорят на „Вие“ и фамилно име, а в Швеция и Дания бързо се минава на собствено име и на „ти“. Степените и титлите се назовават само в писмената кореспонденция.  Финландците са много любезни и благодарят постоянно, затова често ще чувате Kiitos.

  Делови отношения 

  Голямо предимство е, че значителна част от скандинавците говорят добре английски. На точността и обективността се отдава голямо значение. Доверието тук е качество с главно „К“, макар че всички договорености се оформят писмено -  в интерес на правната им издържаност. 

  В Швеция не обичат да вземат спонтанни или прибързани решения. Натискът при вземане на решение се отразява негативно. Всичко трябва да е добре обмислено, затова се изисква малко повече търпение. В тази страни не е препоръчително прекалено смесване на служебния и частния живот. 

  Освен това...

  Както в повечето скандинавски страни, и във Финландия алкохолът е твърде скъп поради държавната здравна политика. Здравеопазването се финансира от данъка върху алкохола. Ако сте на гости на финландско семейство, поинтересувайте се предварително дали ще се зарадват на бутилка ликьор или ракия. Някои ще разчитат на това, други ще са силно подразнени. В Скандинавия пушенето не е толкова разпространено. По-добре излезте да пушите навън. Носенето на обувки в апартамента е табу. Те се събуват на входната врата. 

  Сауната и скандинавците

  В тези страни сауната е нещо съвсем нормално. Бъдете подготвени, че може да ви поканят. Няма да се възприеме с разбиране, ако откажете. Така че, ако не искате да използвате сауната, измислете ключово извинение. „Настинката“ не е добър избор, защото е възможно да ви отговорят, че сауната е най-добрият лек срещу настинка. Една евентуална лекарска забрана поради високо или ниско кръвно налягане звучи по-убедително и няма да обиди домакина. 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 16 часа
  Парламентът даде достъп на финтех компаниите до банковите ни сметки
  Новата евродиректива за платежните услуги беше окончателно приета от Народното събрание
  преди 16 часа
  ЧЕЗ продава активите си в България
  Купувач е българското дружество "Инерком България"
  преди 21 часа
  Частната болница „Вита“ откри нова база
  Инвестицията е на стойност над 20 млн. лева
  преди 23 часа
  Една трета от хората предпочитат телефоните пред семействата си
  Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината от тях описват телефона си като своя най-добър приятел, сочи международно проучване