понеделник, 16 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5433 прочитания

  Какво се счита за добри маниери в южноамериканските страни?

  Ето какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Южна Америка
  12 октомври 2017, 16:38 a+ a- a

  Различни страни, различни обичаи? В действителност много от нормите на познатия ни етикет важат навсякъде по света. Но в някои страни действат и допълнителни правила, които е добре да следваме. Така например в САЩ можете много по-непринудено и лесно да установите контакт, отколкото в страни като Япония или Китай. В Южна Америка се отдава по-голямо значение на гостоприемството и сърдечността. До деловата част се стига едва след многобройни лични разговори и служебен обяд.

  Ако ни предстои пътуване, е добре е да знаем, че поведенческите маниери, които се ценят в определени страни, в други се смятат за недопустими. В бестселъра „Етикет за всеки ден“ („Софтпрес“), която неотдавна излезе на българския пазар, посочват какви са особеностите на добрите маниери в различните страни по света.

  Вижте какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Южна Америка: 

  Южна Америка (дори само заради големината си) е твърде многообразна, но повечето държави, разположени на континента, имат много общи черти. На почит са увереното поведение, елегантното бизнес облекло и уважителното обръщение с титла при първия разговор. Чистите обувки са нещо задължително и притежателят им прави добро впечатление за разлика от хората, които носят сандали. Особено в градовете на тях не се гледа с добро око. При посещение на учреждения не се носят къси панталони. В повечето южноамерикански страни е нужно голямо търпение – мотото „Няма полза от бързането“ се зачита от всички. Това означава, че с изключение на Чили хората водят дълги и разточителни разговори, преди да преминат към темата по същество. 

  Внимавайте с критиката

  Никой не се радва на критиката, особено на публичната. Тя трябва да е позитивно формулирана. Ако се налага да критикуваме някого, нека това да не е в присъствието на трети лица. Това важи и за много други страни, но тук хората реагират особено бурно. 

  Подходящо поведение като гост

  Щом сте в чужбина, трябва да се съобразявате с факта, че сте гост и сте длъжни да се придържате към националните нрави. От друга страна, не е задължително да владеете местните привички до съвършенство. Домакините се радват, когато се напасвате и подхождате учтиво и с уважение, а за по-дребните пропуски проявяват разбиране – това също е част от добрия тон. 

  Всеки се радва на дребни подаръци, макар и не навсякъде да ги очакват от вас. Цветята са предпочитан подарък. Тук обаче те трябва да са 20 на брой. Можете да ги изпратите по куриер, за да останат свежи по-дълго. Южноамериканците се радват на и на бутилка качествено питие, особено уиски. Добре се приемат особено качествени и известни марки. Самохвалството и преувеличенията се посрещат много резервирано. Обидно е да наричате местните жители indios (исп. - индийци, според първоначалната заблуда на Колумб, че откритият от него континент е Индия). Правилното наименование е indigenas. Типично за Южна Америка е, че трябва да бъдете внимателни при щекотливите политически въпроси. Религиозните възгледи също е възможно да доведат до разгорещени дискусии и спорове. Бъдете тактични. Най-добре избягвайте тези теми. 

  В Аржентина, Бразилия и Чили елегантното бизнес облекло, сърдечността, дружелюбността и проявата на интерес към страната и хората се ценят особено високо. Добрият външен вид е от особено значение в Аржентина – тя е страната с най-много пластични операции. И в трите държави не са приятни горещите политически дискусии (Фолклендските острови, Пиночет), както и директната критика в присъствието на трети. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Отпадат още 6 хартиени удостоверения за гражданите и бизнеса
  Данните за тях ще се проверяват служебно
  преди 6 часа
  Инфлацията ускорява темпа си
  3.2% годишна инфлация за юни 2018 отчете НСИ
  преди 10 часа
  Хамбург ще тества самоуправляващи се влакове
  Очаква се пилотният участък от трасето да бъде пуснат до 2021
  преди 10 часа
  Пет медала за България от Международната олимпиада по математика
  В състезанието участваха 615 ученици от 109 страни