четвъртък, 18 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2023 прочитания

  Какво се счита за добри маниери в южноамериканските страни?

  Ето какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Южна Америка
  12 октомври 2017, 16:38 a+ a- a

  Различни страни, различни обичаи? В действителност много от нормите на познатия ни етикет важат навсякъде по света. Но в някои страни действат и допълнителни правила, които е добре да следваме. Така например в САЩ можете много по-непринудено и лесно да установите контакт, отколкото в страни като Япония или Китай. В Южна Америка се отдава по-голямо значение на гостоприемството и сърдечността. До деловата част се стига едва след многобройни лични разговори и служебен обяд.

  Ако ни предстои пътуване, е добре е да знаем, че поведенческите маниери, които се ценят в определени страни, в други се смятат за недопустими. В бестселъра „Етикет за всеки ден“ („Софтпрес“), която неотдавна излезе на българския пазар, посочват какви са особеностите на добрите маниери в различните страни по света.

  Вижте какво е добре да имате предвид, ако ви предстои пътуване в Южна Америка: 

  Южна Америка (дори само заради големината си) е твърде многообразна, но повечето държави, разположени на континента, имат много общи черти. На почит са увереното поведение, елегантното бизнес облекло и уважителното обръщение с титла при първия разговор. Чистите обувки са нещо задължително и притежателят им прави добро впечатление за разлика от хората, които носят сандали. Особено в градовете на тях не се гледа с добро око. При посещение на учреждения не се носят къси панталони. В повечето южноамерикански страни е нужно голямо търпение – мотото „Няма полза от бързането“ се зачита от всички. Това означава, че с изключение на Чили хората водят дълги и разточителни разговори, преди да преминат към темата по същество. 

  Внимавайте с критиката

  Никой не се радва на критиката, особено на публичната. Тя трябва да е позитивно формулирана. Ако се налага да критикуваме някого, нека това да не е в присъствието на трети лица. Това важи и за много други страни, но тук хората реагират особено бурно. 

  Подходящо поведение като гост

  Щом сте в чужбина, трябва да се съобразявате с факта, че сте гост и сте длъжни да се придържате към националните нрави. От друга страна, не е задължително да владеете местните привички до съвършенство. Домакините се радват, когато се напасвате и подхождате учтиво и с уважение, а за по-дребните пропуски проявяват разбиране – това също е част от добрия тон. 

  Всеки се радва на дребни подаръци, макар и не навсякъде да ги очакват от вас. Цветята са предпочитан подарък. Тук обаче те трябва да са 20 на брой. Можете да ги изпратите по куриер, за да останат свежи по-дълго. Южноамериканците се радват на и на бутилка качествено питие, особено уиски. Добре се приемат особено качествени и известни марки. Самохвалството и преувеличенията се посрещат много резервирано. Обидно е да наричате местните жители indios (исп. - индийци, според първоначалната заблуда на Колумб, че откритият от него континент е Индия). Правилното наименование е indigenas. Типично за Южна Америка е, че трябва да бъдете внимателни при щекотливите политически въпроси. Религиозните възгледи също е възможно да доведат до разгорещени дискусии и спорове. Бъдете тактични. Най-добре избягвайте тези теми. 

  В Аржентина, Бразилия и Чили елегантното бизнес облекло, сърдечността, дружелюбността и проявата на интерес към страната и хората се ценят особено високо. Добрият външен вид е от особено значение в Аржентина – тя е страната с най-много пластични операции. И в трите държави не са приятни горещите политически дискусии (Фолклендските острови, Пиночет), както и директната критика в присъствието на трети. 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 14 часа
  Работодателят може да заплаща 60% от брутната заплата
  Спорната разпоредба от Кодекса на труда остава в сила
  преди 14 часа
  Меркел пристига в София в събота
  Ще обсъди с Борисов приоритетите на Българското председателство
  преди 14 часа
  Без допълнителни такси при теглене от банкомат в друга държава от ЕС
  Банките ще покриват всички разходи на потребителите при кражба на средства в случай на клонирана карта или хакната сметка
  преди 14 часа
  Испанските туристи у нас с ръст от близо 40% за година
  Те се интересуват най-вече от адвенчър и исторически турове