четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    23258 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?

    За професията и възможностите разказва Александър Крантев, глобален мениджър „Обучения“ към Оперативното направление „Клинично развитие на фармацевтични продукти“
    29 ноември 2017, 16:35 a+ a- a

    Александър Крантев е глобален мениджър „Обучения“ в Bayer. Завършил е Молекулярна биология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като изкарва 4-годишна докторантура в БАН, стартира работа във фармацевтичната индустрия. Към екипа на Bayer се присъединява преди 7 години и за този период кариерата му в компанията преминава през различни позиции. Започва като CRA (Clinical Research Associate), преминава през Country Lead Monitor (проджект мениджър, който ръководи проекти на локално ниво) и Line мениджър. В момента е глобален мениджър „Обучения“ към Оперативното направление „Клинично развитие на фармацевтични продукти“. 

    Срещнахме се с Александър, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция и какво е да работиш за компания в областта на науките за живота. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.  

    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?

    Как и защо реши да преминеш към сферата на обученията?
    Докато следвах и карах докторантура в БАН, в продължение на 7 години работих в McDonald's, където обучавах новопостъпващите служители. Това беше работа, която много харесвах и в която считам себе си за много добър. Когато дойдох в сферата на клиничните изпитвания, през цялото време си мислех, че искам кариера в тази посока. И когато Bayer публикува вътрешна обява за глобален мениджър „Обучения“, въпреки че България не беше сред споменатите възможности, аз кандидатствах. По време на интервюто ме попитаха дали имам условия и аз казах, че искам да си остана в България. Те се съгласиха и така поех позицията.

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    В една глобална компания като Bayer е много важно хората, работещи в отделните държави да вършат една и съща работа по един и същи начин. И това е основна част от моите задължения и отговорностите на екипа, от който аз съм част. Нашата основна задача е да обучим хората, независимо дали са в България, Южна Африка, Колумбия или Китай, да работят по един и същи начин. Ние идентифицираме нужди от обучения, разработваме, провеждаме и обновяваме обучения за цялата структура на Bayer глобално. В нашите отговорности влизат само обучения, свързани с позицията, а не за отделните проекти.  Основната част от обученията са телеконферентни или записваме видео или аудио. Пътуванията годишно са между 8 и 10 пъти, като са изцяло в чужбина.   

    Как типично протича един работен ден?
    Основната част от работата е пред компютъра, като главно се старая да поддържам знанията си актуални. И в това преминава по-голямата част от деня ми. Ние следим всякакви промени в стандартните оперативни процедури, които се случват в компанията. Също така получаваме  доклади от всички одити, които се провеждат в отделите за клинични изпитвания в Bayer и инспекциите от световните лекарствени агенции. И във връзка с тези промени разработваме нови тренинги и идентифицираме нужда от обучения за всички новостартиращи и настоящи служители на компанията, които се занимават с клинични изпитвания. Самите обучения не се случват толкова често, по-скоро голяма част от времето преминава в разработването им. И освен това ние работим много тясно с експерти в различни области и отдели, като съгласуваме нашите материали с тях.   

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Всички колеги, които работим в този отдел, сме с образование в сферата на науките за живота. Но през годините по един или друг начин сме придобили умения като презентатори или като хора, които разработват обучения или идентифицират нуждата от такива в останалите функции. Не бих казал, че е нужно да имам някакво конкретно образование, по-скоро са нужни конкретни качества и най-вече опит. Защото не може да  нямаш представа какво е клинично изпитване и да тръгнеш да обучаваш хората. А що се касае до качествата, първо, трябва да можеш да работиш в екип и да се доверяваш на хората в екипа. Трябва да нямаш притеснения да говориш пред много хора, да си способен да забелязваш всякакви дребни детайли и в същото време да можеш да видиш голямата картина. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Основно като чета. Получаваме и четем всякакви нови стандартни оперативни процедури в компанията. Аз лично отговарям за обученията, свързани с няколко такива процедури. Също  така получаваме и четем различни доклади от отделите, които поддържат качеството на работата в Bayer, одити от различните регулаторни лекарствени агенции в света. Постоянно опитваме и работим с нови инструменти, които са достъпни за нас. Не на последно място, ние също ходим на обучения, така че да можем да развиваме качествата си като обучители, от една страна, и от друга – да обогатяваме знанията си по темите, за които отговаряме. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Човек, попаднал в Bayer като една от най-големите корпорации в света, има огромни и безкрайни възможности за развитие. Както нагоре, така и по хоризонтала. В тази корпоративна среда, стига човек да има желание и амбиции, винаги може да се развива – и като позиция, и като регион, в който работи. Аз лично планирам да продължа да се развивам в сферата на клиничните проучвания и това е нещото, с което искам да се занимавам. В нашия отдел, който е международен и се състои от 13 души, възможностите нагоре са Line мениджър, шеф на отдела и човек, който отговаря за целия тренинг в Bayer. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Много от моите приятели смятат, че спя по лъскави хотели и ходя на гурме ресторанти. Не, не е това работата. Повечето хора си мислят, че тази работа е лесна и проста, както повечето професии, които са на компютър и не изискват тежък физически труд. И това, естествено, не е така. Друга заблуда е, че може би се искат връзки, но и това не е вярно. 

      

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк