петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2429 прочитания

    Роботите като изпълнителни директори - наближаваща реалност или утопия?

    Какво означава това за ръководителите и как изглежда бъдещето на лидерството с оглед напредъка на изкуствения интелект?
    11 декември 2017, 09:57 a+ a- a

    Вече е ясно, че изкуственият интелект, нарастващата автоматизация, интернет на нещата и комбинацията между тези технологии променят пазара на труда. 

    Скоро ще има робо-мениджъри и дори робо-изпълнителни директори, смята снователят на китайската компания за електронна търговия Alibaba Джак Ма. Според него роботите са по-обективни и по-малко чувствителни от хората.

    Оправдани ли са тези прогнози и какво шефовете-роботи никога няма да могат да правят?

    С оглед на ситуацията и за да се противодейства на обезкуражаващата перспектива за роботизирани шефове, мениджърите трябва да се фокусират още повече върху това да бъдат съпричастни и да подкрепят своите екипи. „Мисълта, че машините могат да поемат работата им, предизвиква усещане за безпокойство сред служителите. Ръководителите трябва да подходят към този проблем проактивно и с разбиране“, смята проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.

    От една страна, технологиите с изкуствен интелект, като например автономните автомобили, все още не са спечелили доверието на хората; от друга страна, е важно да се разберат притесненията на служителите по отношение на това, каква роля ще играят като хора в бизнеса.

    Докато рутинните задачи ще се извършват все повече от машини, едва ли има заместител на креативността и социалното поведение. Тъй като машините заемат местата на служителите при извършването на рутинни задачи, структурите на бизнеса ще се променят - в бъдеще търсенето на квалифицирани специалисти ще се увеличи, а с него и техните очаквания по отношение на заплащането. Ето защо следното е сигурно: „Колкото по-високи са квалификациите на служителите, толкова по-вероятно е те да запазят работата си. И когато се създават нови работни места, те ще са преди всичко за ръководни длъжности. Проучване, проведено от консултантската агенция Capgemini, показва, че две от всеки три нови позиции ще включват ръководни отговорности“, казва проф. Щьотингер.

    Изграждане на доверие и осигуряване на място за маневриране - деликатен балансиращ акт

    Очевидно е също, че от изпълнителните кадри все повече се очаква да са запознати с и да имат усещане за новите технологии. Като се има предвид повсеместната дигитализация, днес не е достатъчно ИТ отделът просто да бъде оставен да занимава с информационните технологии. Когато става дума за изкуствения интелект, бизнесът не бива да бъде прекалено еуфоричен, нито пък трябва да отхвърля напълно технологията. Напротив, ръководителите трябва да постигнат подходящ баланс при използването на изкуствен интелект.

    Какво наистина има смисъл за въпросния бизнес? Какви нови бизнес модели са възможни чрез изкуствения интелект?

    От мениджърите се очаква повече всякога да изпращат ясни послания, а това изисква те непрекъснато да продължават да се учат, точно както техните организации като цяло трябва да учат непрестанно. От една страна, ръководителите трябва да изградят доверие и да помогнат на служителите да се ориентират в процесите на преход; от друга страна, те трябва да предоставят на висококвалифицираните професионалисти необходимото пространство за маневриране, за да могат да предложат идеи и да придвижат бизнеса напред. Това е деликатен балансиращ акт, който директорите ще трябва да изпълнят.

    „Изкуственият интелект дава възможност на бизнеса да стане по-ефективен и да навлезе в нови сфери. Необходима е обаче и всеобхватна стратегия за интегрирането му в ежедневната работа на служителите и ясно разбиране за ползите от това“, заключава Барбара Щьотингер. Етичните опасения относно интелигентните машини и роботизираните работници трябва да бъдат разгледани не само от бизнеса, но най-вече от правителствата и обществото. Диапазонът на релевантните теми включва фундаментални въпроси като бъдещето на пазара на труда като цяло, както и въпроси, свързани с обхвата на приложенията на изкуствения интелект и шансовете и възможностите, които той ще открие за хората. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla