неделя, 24 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4985 прочитания

  По-малко срещи, по-малко загуба на време

  Вижте насоки как да го постигнете, без да обидите някого
  08 януари 2018, 11:56 a+ a- a

  За много хора голяма част от работните срещи са чиста загуба на време. Проблемът е, че пропускането им може да обиди някого. Как да подходим в такава неловка ситуация? Ето няколко насоки, които Дори Кларк, автор на бизнес бестселъра "Stand out", споделя:

  Подбор
  Първата стъпка е да прецените кои са срещите, на които е наложително да присъствате. Тук попадат онези сбирки, на които се вземат конкретни решения. Например върху кой проект ще фокусирате усилията си, каква е крайната ви цел. Когато поканата е отправена от важен клиент, също може би ще предпочетете да присъствате. Дори дадена среща да не допринася за текущия ви проект, не трябва да подценявате социалния ефект, който оказва. Времето, прекарано в общуване лице в лице, сближава.

  Отказ
  Според Кларк е добра идея календарът ви да не бъде публичен. Така хората няма да си създават погрешното впечатление, че незапълненото ви със срещи време е свободно. Също така, когато получите покана за включване в среща, поискайте допълнителна информация. Освен кога ще се състои и колко време ще продължи, попитайте за целта на срещата и кой ще присъства. Ако ви кажат, че целта е просто да ви държат в течение, може да благодарите и изтъкнете, че ще бъде достатъчно да ви пратят кратък имейл впоследствие или пък протокол от срещата, ако се води такъв.

  Авторката споделя още, че когато срещата е „належаща“, а за вас - излишна, може да кажете, че за съжаление, през следващите 2 седмици вече графикът ви е пълен, но може да се опитате да измислите нещо за след това. В голям процент от случаите след две седмици тази среща въобще няма да е на дневен ред, но междувременно никой няма да се е почувствал пренебрегнат от вас.

  По думите на Кларк една от най-неудобните ситуации е, когато получите поканата за участие в среща от прекия си ръководител. Но дори и тогава бихте могли да напомните с какви задачи сте натоварени в момента и да попитате върху какво е най-добре да се фокусирате.

  Пасивна агресия
  Понякога хората демонстрират неволно своето отношение към излишните в техните очи срещи чрез пасивна агресия. Закъсняват или пък по време на дискусията се опитват да оползотворят времето си, работейки успоредно по нещо друго. Тези тактики избягват директната конфронтация, но имат негативен ефект върху организационната култура, посочва Кларк. Да се демонстрира неуважение към времето на останалите или да не се обръща внимание на това, което споделят, не е градивно в дългосрочен план, отбелязва авторката.

   

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 юни 2018, 14:22
  „Софарма Трейдинг“ разширява операциите си в Сърбия
  Компанията планира да разшири националното си присъствие в Сърбия като основа за развитие в региона на Източна Европа
  22 юни 2018, 13:51
  Milestone Systems ускорява иновациите и увеличава капацитета за развитие с 45%
  Част от тази инвестиция ще бъде насочена към офиса на компанията в София
  22 юни 2018, 09:47
  Интерактивен технологичен център за деца и младежи отваря врати в София Тех Парк
  TechnoMagicLand е проект на българската софтуерна компания „ТехноЛогика“ и подготвя днешните деца за професиите на бъдещето
  22 юни 2018, 09:33
  Столичната община стартира кампания за алтернативно предвижване в градска среда
  София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек