четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14811 прочитания

    Лидерът може да взема качествени решения само когато умът е тих

    С какво постиженията на невронауката могат да бъдат полезни на бизнеса, попитахме Никос Ламбридис - световен експерт по невролидерство
    02 май 2018, 14:06 a+ a- a

    Никос Ламбридис е доказан световен експерт по невролидерство, неврокоучинг и коучинг психология. Има магистърска степен от Университета в Сан Франциско, САЩ, както и диплома по организационна психология от INSEAD Business School във Франция. Натрупал е професионален опит на управленски позиции в някои от най-големите компании в света - nformix, Vodafone и Toshiba, където отговаря за продажбите на европейския и американския пазар. Методологията му за обучение и коучинг се базира на основните течения в позитивната психология, трансформиращия коучинг и насочения към клиента коучинг. В последните 12 години Ламбридис обучава и консултира много големи международни компании като Pfizer, Novartis, WIND, Abbott, ROCHE, Duty Free, Eurobank, Piraeus Bank, Citibank, Marks and Spencer, Johnson & Johnson, Sanofi – Aventis. Често е канен за лектор и обучаващ от тях по теми като лидерство, стратегии, емоционална интелигентност в екипа, изграждане на топ екипи и др. 

    Никос Ламбридис е един от лекторите, които ще вземат участие в майската конференция на Българската асоциация за управление на хора (повече за форума ТУК).

    С какво последните постижения на невронауката могат да бъдат полезни на бизнеса и на лидерите? И как науката за мозъка може да помогне за повишаване на ангажираността на хората и по-добро управление на промяната?  Вижте какво отговори Никос Ламбридис по тези и други въпроси, свързани с приложението на невронауката в корпоративна среда. 

    Г-н Ламбридис, какво е невролидерство и каква е ролята на невронауката в бизнеса?
    С подобряването на технологията за ядрено-магнитен резонанс (MRI) и ерата на fMRI (функционален ядрено-магнитен резонанс) най-накрая успяхме да разберем механизмите на нашия мозък, сканирайки хора, докато отговарят на бизнес ориентирани въпроси. Институтът по невролидерство разработи някои специфични инструменти за измерване и идентифициране къде има проблем и как да се справим с него.

    Защо лидерите трябва да се интересуват от постиженията на невронауката?
    Днес знаем какво да направим или да кажем като лидер, но също така узнаваме ЗАЩО-то зад всичко това. Можем да разберем основните функции на ежедневната ни работа като мотивация, вземане на решения, представяне, работа в екип и т.н., от функционалността на нашия мозък.

    Как невронауката може да те направи по-добър лидер? По какво се отличават лидерите, които разбират невронауката?
    Невронауката ни учи на един много фундаментален принцип, а именно - че можем да бъдем в Зоната на заплаха (Threat zone) или в Зоната на награда (Reward zone) всеки път, когато вземаме решение. Ако осъзнаваме това, то тогава можем да опитаме съзнателно да ръководим хората си от Зоната на наградата в нашия мозък, за да очакваме резултати.

    Кои според Вас са най-големите грешки, които компаниите правят, когато се опитват да ангажират хората? Как лидерите могат да подобрят ангажираността с помощта на най-новите открития в невронауката?
    Хората са ангажирани само когато се чувстват сигурни, уважавани, изслушвани и справедливо възнаграждавани. Всеки друг подход е загуба на време и ресурси. Измерването на пулса на служителите веднъж годишно не е достатъчно, докато използването на старите инструменти за управление, т.е. оценките за изпълнението, всъщност са непродуктивни. Използвайки новите инструменти на невронауката, компаниите могат да подходят към проблема по много по-ефективен и устойчив начин, да не забравяме, че последните изследвания в САЩ показаха изумителните 580 милиарда щатски долара загуби от слабо ангажирани служители! Без да броим парите, изгубени заради проблеми със здравето, отсъствия и т.н.

    Защо мозъкът не обича промените? Как невронауката може да помогне за успешното управление на организационната промяна?
    Нашият мозък се състои от 100 милиарда неврони, свързани помежду си по 10 000 различни начина, използвайки 50 различни невротрансмитера. Наред с това този 1,5-килограмов орган консумира около 20% от нашата енергия. И би направил всичко възможно, за да избегне повече връзки или нови пътища, тъй като старите (навици, привързаности и т.н.) консумират минимална енергия! Всеки вид промяна предполага много повече работа за мозъка и той ще се съпротивлява до последно!

    Ако лидерът вдъхновява другите, кой мотивира лидера? Как лидерите могат да се самомотивират, да вземат качествени решения и да контролират емоциите си?
    Невронауката се отнася до качествени решения. За да постигне това, мозъкът на лидера трябва да бъде „спокоен“ и в приятно състояние на ума. Лидерът, който знае как да постигне това, има няколко предимства: по-широк поглед върху нещата, възможност за генериране на идеи и прозрения за решаване на проблеми, по-голяма когнитивна способност и много други. Когато един лидер постигне спокойно състояние на ума, вземането на решения се осъществява в предната част на мозъка - разумно, а не емоционално. Когато емоционалният мозък вземе превес, способността ни за вземане на качествени решения намалява, въпреки че емоционалният мозък е 5 пъти по-силен.

    Има ли начин да избегнем критични грешки при стресови ситуации?
    Бих казал, че доказано това е много трудно, въпреки знанията ни за стрес, кортизол и т.н. Самоосъзнаването според мен е може би най-добрият начин да започнете, докато използването на техники от неврокоучинга като SCARF и Labeling могат да помогнат в това безспирно усилие. 

    Всяка работа е свързана с емоционално изцеждане, стрес и трудни моменти. Кое е най-доброто, което можем да направим в труден момент? Как да запазим позитивна настройка, дори и по време на изпитания в работата?
    Първо, трябва да открием нашите силни страни и таланти, за да можем да ги развиваме. Това ще поддържа самочувствието и самоувереността ни на ниво. След това трябва да се научим да вземаме решения от тази перспектива, докато поддържаме мозъка си отворен и спокоен. Кратки медитации, йога, тай-чи и спорт биха били най-добрите ни приятели през този период. Насърчавам всички мои клиенти да правят това не само от време на време, а да го развиват като навик. Трудно е, но си струва да опиташ. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк