петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12408 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?

    За професията и възможностите разказва Даниела Соколова, старши консултант „Управление на риска“ в българската технологична компания
    23 октомври 2018, 10:48 a+ a- a

    Даниела Соколова е професионалист с дългогодишен опит в сферата на управление на процеси и управление на риска. Завършила е слаботокова инженерна специалност в Техническия университет и „Финанси, счетоводство и право“ в УНСС София.  Първата ѝ работа е свързана с проектиране на слаботокови инсталации – пожароизвестяване, пожарогасене, контрол на достъп. Даниела е човекът, прокарал пътя на пожарогасене с аргон в България, като част от компанията, за която работи по това време. Още тогава започва да се занимава с управление на процеси и през 1999 г. „преживява“ първата си сертификация по ISO 9001:1994, в сила по това време. Харесва ѝ и до днес продължава развитието си в тази сфера – вече над 20 години. „Хубавото на тази професия е, че се подчинява на едни и същи правила, независимо от индустрията“, казва Даниела и добавя, че е работила в различни сектори - телеком, аутсорсинг, търговия... Към екипа на „Телелинк Бизнес Сървисис“ се присъединява в началото на 2018 на позицията старши консултант „Управление на риска“.

    Срещнахме се с Даниела, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификацията, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Това е професията, която внася ред. Колкото по-голяма става една организация, в толкова по-голям хаос се намират процесите ѝ в един момент. Защото работата идва, хората се стремят да я свършат и им остава много малко време да помислят за най-ефективния начин и най-късия път за постигане на дадена задача. В един момент организацията осъзнава, че това не може да продължава повече така и вика някой като мен, който да подреди малко къщичката. 

     Преди да ви изброя моите отговорности, бих искала да разкажа малко за екипа. Екип „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“ се състои от специалисти в областите управление на процеси, управление на риска, одитиране и ИТ. Екипът е компетентен да прави консултации на клиенти с цел внедряване на добри практики за постигане на съответствие с доброволните ISO стандарти. Най-популярните:  ISO 9001 - за управление на качеството; ISO 27000 за управление на сигурността на информацията, ISO 20000  – за ИТ услуги, както и по отношение на подобряване на бизнес процеси и съществуващи технологии и внедряване на нови технологични решения за постигане на съответствие с Регламента за защита на личните данни, който влезе в сила на 25 май 2018. 

    А моите отговорности са свързани с развитие на екипа, планиране на работата на екипа и най-вече с предаване на 20-годишния ми опит към по-младите в професията колеги. 

    Как типично протича един работен ден?
    Един работен ден за мен не започва сутринта, а още от предната вечер. Аз обичам сутрин, когато си отворя очите, да знам къде ще бъда, какво ще правя, с кой член на екипа ще бъда там. Да съм наясно каква е целта, която трябва да се постигне в този работен ден и как тази цел ще допринесе за изпълнение на проекта, по който работим. Затова планирам още от предната вечер. Проектите, колегите и клиентите, с които работим, са най-различни, така че,  когато работиш с хора, няма начин да има два еднакви дни. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Както стана ясно, планирането и управлението на времето са качествата, които са съществени за нашата професия. Друго важно качество е аналитично мислене и логика, тъй като управлението на бизнес процеси изисква от нас да намираме правилна последователност от дейности и от действия, да търсим причинно-следствени връзки, причини за дадено проявление и причини за постигане или непостигане на определен резултат в дейността. Но тези умения не биха се материализирали в добър резултат, ако няма най-важното умение – това да работиш с хора. Цялата тази информация, с която боравим, обикновено се намира в главите на хората. Ние трябва да имаме умението да ги предразположим и те да ни имат доверие, за да споделят с нас не само практики, които ползват в момента, а и проблемите, които имат, и резултатите, които искат да постигнат. За да можем ние, в един структуриран вид след това, да им представим както тяхната работа, така и да дефинираме възможностите за подобрение на техните процеси. 

    За тази професия помага да имаш инженерно образование, защото логиката и аналитичното мислене там са много необходими. От друга страна обаче, за да може да разбираш бизнеса и неговите нужди и да виждаш връзката между това как работят процесите, от какво има нужда организацията и защо взима такива решения, помага икономическото образование.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    С много четене. И връщайки се назад и давайки си сметка за целия този опит, който имам, на всеки две години ходя на училище. Подобрявам сертификации в нови области, взимам нови сертификации и квалификации. Ходя на курсове за нови добри практики и запознаване с нови стандарти и регламенти. Също така участвам в дискусионни групи за установяване на моментни практики като добри в бъдеще. И съм имала щастието и възможността да видя как нещо, което се дискутира като процес, се превръща в практика и накрая в ISO стандарт.

    Какви са възможностите за развитие?
    По-скоро бих ги определила като личностни. Не бих казала, че човек трябва да се стреми към вертикално развитие тук. Най-отблагодаряващото се на тази професия е възможността да учиш всеки ден. Защото това не е млада професия, но се развива с темповете на технологията и всеки ден ти се налага да научаваш нещо ново. За мен най-голямото развитие е да можеш да учиш хора и да им предаваш това, което ти знаеш. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Аз се сещам за една огромна заблуда. И тя е, че управлението на риска и управлението на процеси, са професия. Това не е професия, това е занаят. Професията се учи в училище, в университета, в дебелите книги. Занаятът се учи на работа, тук, на място, следвайки професионалист с голям опит, от когото можеш да взимаш тънкостите на занаята и да учиш, работейки нещо, което харесваш. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на „Телелинк Бизнес Сървисис“ в Jobs.bg ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове