четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3302 прочитания

    Без вода на работа

    Вижте какви са задълженията на работодателите, когато водоподаването бъде прекъснато за кратко
    15 юли 2019, 16:31 a+ a- a

    При спиране на водата за по-кратко от 12 часа, съответният ВиК оператор обикновено не осигурява водоноска. Значи ли това обаче, че за работодателя също отпада задължението да осигурява вода на своите служители? Има ли пречка предварително да бъде складирана вода за санитарни нужди? С тези въпроси се обърнахме към Главна инспекция по труда и Столична регионална здравна инспекция.

    Задължението на работодателя да осигури питейна вода е регламентирано в чл. 221, ал. 1 и най-вече в чл. 237 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, поясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ) за Economy.bg. С първата разпоредба се въвежда изискване за осигуряване на необходимите количества вода за производствени, питейно-битови и противопожарни нужди, а във втората - за осигуряване на достатъчно количество питейна вода и по възможност подходящи безалкохолни напитки.  

    Изискванията за осигуряване на тоалетни и умивалници са разписани допълнително в чл. 234 или чл. 235 и чл. 237, ал. 1 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г., посочват експертите от ГИТ. Чл. 234 от Наредбата задължава работодателя да осигури на работещите необходимите душове с топла и студена вода, когато характерът на работата и здравословните и безопасните условия на труд го изискват. А когато не се изискват душове, чл. 235 от Наредбата му вменява задължението да осигури подходящи умивалници с топла и студена течаща вода в близост до работните места и съблекалните. Според чл. 237, ал. 1 „близо до работните места, помещенията за почивка, съблекалните, душовите помещения и умивалните се осигурява необходимият брой тоалетни с умивалници“.

    „В законодателството няма разписани изключения, т.е. във всеки случай работодателят е задължен да изпълни горните изисквания“, коментират експертите от ГИТ. Санкциите за нарушаване на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд са разписани в чл. 413, ал. 2 от Кодекса на труда и варират от 1500 лв. до 15 000 лв., посочват от Изпълнителната агенция.

    Столична регионална здравна инспекция пък поясни, че няма пречка пред работодателите нито да напълнят предварително кофи с вода от чешмата, нито да закупят бутилирана вода, тъй като тя отговаря на санитарните изисквания. От държавното учреждение посочиха още, че въпросът с осигуряването на вода попада изцяло в компетенцията на съответната инспекция по труда.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място