петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4935 прочитания

    Любимата книга на Ричард Хейууд, Ocado Technology

    Какво обичат да четат най-успелите хора у нас и по света?
    18 септември 2019, 16:29 a+ a- a

    Ти си това, което четеш, казват хората. Библиотеката на човек е негово своеобразно огледало. Затова Economy.bg реши да попита какво обичат да четат някои от най-успелите хора у нас и по света.

    В рубриката „Любимата книга на ...“ професионалисти от различни бизнес сфери, както и популярни личности от България и света, споделят коя е любимата им книга или последната, която ги е впечатлила.

    Вижте коя е любимата книга на Ричард Хейууд, управител на Ocado Technology София.

    „Една от най-любимите ми книги e Creativity Inc. на Ед Катмъл, президент на Pixar Animation и Disney Animation. Книгата е много удачна комбинация от завладяваща история за Pixar и Стив Джобс и задълбочен урок по лидерство. Докато разказва забавна история за филмите, които всички познават и обичат, Creativity Inc. ни позволява да разгледаме отвътре компанията и как е бил постигнат нейният успех.

    За мен има три основни заключения от книгата.

    Първо, това е гледната точка, че една компания винаги се променя и развива. В добрите компании това може да доведе и до неуспехи. Ед описва бягството от риска като път към забвението. Според него много компании поемат именно по него. За да бъдеш наистина креативен и иновативен, трябва да опитваш нови неща, които може би никога не са били правени. Някои от тези неща могат да завършат с неуспех – това е цената на иновацията и на това да се опитваш да бъдеш винаги на водеща позиция в бизнеса. Компаниите с по-традиционно управление могат да увеличат планирането, но това не би намалило риска. Единствено чрез опитване на нови неща можем да достигнем до същината на проблема, който искаме да разрешим.

    Вторият аспект, който наистина харесах, беше фокусът на Ед върху изграждането на екипи от точните хора, заедно с фокуса да се откриват, развиват и подкрепят идеи. „Дай страхотна идея на посредствен екип и ще получиш посредствен резултат. Дай посредствена идея на страхотен екип и ще получиш страхотен резултат“. Компаниите казват, че най-важният им „ресурс“ са техните хора, а Ед подчертава защо това е изключително важно за успешните бизнеси. 

    Третият най-важен урок е свързан със значението на „откровеността“, с която екипите да могат действително да подобрят своята работа. Той описва т.нар. “Brain Trust” на Pixar, който осигурява откровена обратна връзка за филми, както и критична важност на това тази обратна връзка да повдига въпроси и предложения. Този подход не е управление от типа „от горе надолу“ (top-down), при което мениджърът дава инструкции какво да се прави. Той представлява група от хора, които се радват да представляват клиентите и да предоставят качествена продукция, като идентифицират къде нещата не са сработили. След това зависи от екипа да прецени как ще разреши този проблем.

    Докато четях Creativity Inc., с изненада открих, че в Ocado Technology прилагаме същите принципи за управление на екипи разработчици като тези, които Pixar прилага при създаването на филми. Обичаме предизвикателствата, а поемането на рискове е основна част от нашето ДНК. Неизбежно нашите експерименти невинаги са успешни. Дори и да грешим, нашата култура да не обвиняваме ни позволява да се учим от грешките си и да ставаме още по-добри. Може да се каже, че сме най-добри в най-лошите ни дни. В този смисъл мисля, че Creativity Inc. е интересно и забавно четиво за много бизнес лидери и особено за хора, които ръководят екипи софтуерни разработчици.“

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на OCADO BULGARIA EOOD в JOBS.bg тук 

    ВИЖТЕ ОЩЕ:
    Любимата книга на Елена Маринова, "Мусала Софт"
    Любимата книга на Стефано Балди, посланик на Италия у нас

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 30 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България