сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15548 прочитания

    7 най-чести грешки при езика на тялото в бизнес срещи

    Неподходящо движение с ръцете, поглед към часовника, заиграване с телефона – тези неща могат да направят или провалят сделката
    12 юли 2012, 10:51 a+ a- a

    Сигурно сте чували колко важна е невербалната комуникация и че може да научите много за един човек и мислите му по езика на тялото. Според изследвания по темата 50% от впечатленията на хората при комуникация се създават от визуалните възприятия и едва 7% от това какво казваме. Особен проблем възниква, когато без да искаме, вербалните сигнали противоречат на невербалните. 

    Приложен към бизнеса, езикът на тялото буквално може да направи или провали една сделка. Затова съгласуването на двата канала на комуникация е важно за успеха. Езикът на тялото също подлежи на дресировка така, както отделяме време за подготовка за среща или презентация. Платформата за споделяне на бизнес идеи Open Forum е подбрала седем от най-често допусканите грешки по време на бизнес среща и начини за избягването им. С малко тренировка те не са трудни за овладяване.

    1.  Не се вторачвайте в мобилно устройство

    Смартфони, таблети и лаптопи вече са неразделна част от нас, включително по време на среща. Те обаче отвличат вниманието и е напълно възможно да се вторачите в тях, вместо в човека отсреща, без дори да усетите. Това ще създаде у събеседника чувство, че не го слушате или не ви е интересно. Така че изключете устройството и го оставете настрана.

    Ако е необходимо да си записвате, експертите препоръчват да ползвате стария метод с тефтер и химикалка. Тук също има риск да започнете да си драскате, но е доказано, че това прави по-малко лошо впечатление от заиграването с телефона например.

    2. Не си играйте с ръцете

    Преплитане на пръсти, потупване, потъркване на ръцете – това са сигнали, че може би сте нервни. Още по-лошо – потъркването може да бъде възприето като знак, че си мислите, че сте постигнали своето и сделката ви е в кърпа вързана, което изглежда арогантно. 

    Оставете ръцете си спокойно и отпуснато покрай тялото или на масата в зависимост от това дали стоите прави, или седите. Освен това избягвайте действия, като стискане в юмруци тип „пукане на пръсти”, защото така изглежда, че се опитвате да се правите на мачо.

    3. Не се обличайте небрежно

    Може да сте стилен или небрежно елегантен, но в никакъв случай не подценявайте облеклото. Немарливият и запуснат външен вид се възприемат като индикация как правите бизнес – през просото. Освен това е проява на неуважение към събеседника. Ако изглеждате добре, значи сте земен и внимателен.

    4. Не поглеждайте часовника

    Независимо дали става въпрос за ръчен часовник, побутване на дисплея на телефона или поглеждане в посока на стенния часовник, едно такова движение казва, че явно имате някаква по-важна работа и настоящият разговор не е толкова интересен. Освен това ще накарате събеседника да се чувства притиснат да бърза.

    5. Не си кръстосвайте ръцете

    Наистина внимавайте какво правите с ръцете си. Ако ги кръстосвате пред гърдите изглежда, че сте заели отбранителна позиция, че сте скептичен или не сте съгласен с казаното. Така че – ръцете настрани. Това ще ви накара да изглеждате приветлив и отворен към идеите на отсрешната страна.

    6.  Не си въртете очите

    Очите са най-силният източник на впечатление. Може да казвате нещо с усмивка и приветлив израз, но ако очите не го потвърждават, отсрещният човек ще повярва именно на тях. Така че не си въртете очите, не поглеждайте в различни посоки, защото всяка от тях дава различен сигнал. 

    7. Не избягвайте визуалния контакт

    Много често при разговор погледът е в пода, в нещо на масата, през рамото на събеседника. Гледайте събеседника в очите, като от време на време измествате към брадичката или челото, за да не изглежда като вторачване. Добрият визуален контакт създава доверие.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа