сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21317 прочитания

    Какво се случва със заплатите в България?

    Вижте как са се променяли възнагражденията през последните години по нива и индустрии според данните на AIMS Human Capital Bulgaria, ConsulTeam Human Capital Bulgaria, Pedersen & Partners и Entalent Talent Management Consultancy
    05 ноември 2012, 19:41 a+ a- a

    През последната година се забелязва слаб ръст на възнагражденията в България, сочат данните на консултантските компании AIMS Human Capital Bulgaria, ConsulTeam Human Capital Bulgaria, Pedersen & Partners и Entalent Talent Management Consultancy, които участваха в дискусия на есенния HR форум „И парите имат значение”, организиран от  Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси – БАУРЧР и „Кариери”, подкрепен за поредна година от Jobs.bg.

    Въпреки че ръстът е средно около 5%, това се отчита като добра новина, тъй като тенденцията от 2000-та година планираното увеличение на възнагражденията да изпреварва действителният ръст на заплатите рязко се обърна през 2008-а година, категорични са експертите в областта.

    Вижте видео с Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria

    Зад привидно спокойните цифри се крие огромна динамика и големи промени, коментира данните от тазгодишното проучване на AIMS Human Capital Bulgaria управляващият съдружник на компанията Мария Шишкова. По думите й в организациите има активно движение на влизащи и излизащи служители, а тенденцията заплатите на всички да бъдат увеличени с един и същ процент остава в миналото. Мария Шишкова подчерта, че вече няма гаранция, че на всеки един служител в компанията възнаграждението ще бъде актуализирано. Това, което обаче не се променя, са факторите, които влияят на актуализацията на заплатите. Логично според Шишкова индивидуалното представяне е факторът с най-голяма тежест и тази тенденция ще се запази.

    Вижте видео със Стела Димитрова, продуктов мениджър в ConsulTeam Human Capital Bulgaria

    Според данните от проучването на ConsulTeam Human Capital Bulgaria увеличението на възнагражденията за 2011-2012 на висшия мениджмънт - изпълнителни директори, членове на управителния съвет, директори на функции, е 2%, посочи Стела Димитрова, продуктов мениджър в консултантската компания. На ниво мениджъри -  среден мениджмънт, линеен мениджмънт, супервайзори, ръстът е 4%. Единствено при оперативния персонал – хората без висока или без почти никаква квалификация, има леки намаления на възнагражденията, като Стела Димитрова подчерта, че не става въпрос за орязване на заплатите. „В проучването, което правим за 11-та поредна година, никога не сме наблюдавали стандартни намаления – човек, който две поредни години заема една и съща позиция, да получава по-ниска заплата на следващата година”, каза тя. Разликата в промяната на възнагражденията в посока надолу се дължи на процеси по преструктуриране на организацията, оптимизиране на персонала и промяна на отговорностите.

    Вижте видео с Конрад Прамбьок, ръководител на отдела за консултации по възнагражденията в Pedersen & Partners

    „Ситуацията в България не е много по-различна от тази в Европа“, посочи Конрад Прамбьок, ръководител на отдела за консултации по възнагражденията в Pedersen & Partners. По думите му до 2007 заплатите в България, както и в много други страни, се увеличаваха с 10-20% на година. След големият спад през 2008, тенденцията вече е възнагражденията бавно да започват да се увеличават, но с 3-5% годишно.

    Конрад Прамбьок сравни и данните за брутните нивата на заплащане в Европа, според които България е на последно място. Той обаче посъветва да не се гледат абсолютните числа, защото често те изкривяват картината. Като пример той посочи, че сумата, която е платил за такси в София, във Виена, където заплатите са 100% по-високи, е само услугата да си повикаш такси. Затова при сравняването на заплати в абсолютни числа трябва да се вземе предвид стандартът на живот в конкретната държава, подчерта той.

    Вижте данните от проучванията на AIMS Human Capital Bulgaria, ConsulTeam Human Capital Bulgaria, Pedersen & Partners и Entalent Talent Management Consultancy как се променят възнагражденията в България по нива и индустрии:

    Вижте данните на AIMS Human Capital Bulgaria как се променят възнагражденията в България по нива и индустрии
    Вижте данните на ConsulTeam Human Capital Bulgaria как се променят възнагражденията в България по нива и индустрии
    Вижте данните на Pedersen & Partners как се променят възнагражденията в България по нива и индустрии
    Вижте данните на Entalent Talent Management Consultancy как се променят възнагражденията в България по нива и индустрии
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 19 часа
    преди 21 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 22 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места