вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14617 прочитания

    Компаниите днес търсят хора, които имат желание постоянно да учат и да се променят

    Как да постигнем по-добри резултати за себе си и за работодателите си, вижте какво сподели Махан Таваколи, вицепрезидент на Dale Carnegie Training, в интервю за Economy.bg
    05 декември 2012, 09:49 a+ a- a

    Махан Таваколи е регионален вицепрезидент на Dale Carnegie Training – една от най-големите и успешни трейниг организации в света, която оперира в 86 страни. От една година
    Dale Carnegie Training оперира и в България.

    През последните десет години Таваколи е ръководил навлизането на организацията на пазарите в Азия, Европа, Средния изток и Латинска Америка. От 1995 до 2011 той е бил начело на офиса на Dale Carnegie Training във Вашингтон, където само за около година успява да изгради екип, който превръща центъра в най-успешния и печеливш от групата на компанията. В момента Махан Таваколи е един от най-добрите презентатори на бизнес тематика в света и един от най-активните бизнес ангели.
    Таваколи посети България по повод 100-годишния юбилей на Dale Carnegie Training.

    Как идеите на Дейл Карнеги от преди 100 години работят и днес и защо хората плащат, за да чуят, че трябва да се усмихват, ако искат да успеят?

    Г-н Таваколи, Dale Carnegie Training празнува 100-годишен юбилей тази година. Как концепциите, които Дейл Карнеги е формулирал преди един век, са валидни все още?
    На лекция в американското посолство пред български мениджъри цитирах известния американски поет Ралф Емерсън. Според него методите може и да се променят, но принципите се запазват за дълъг период от време. Много от принципите, които Дейл Карнеги е формулирал преди 100 години относно това как човек се държи, как човек иска да се отнасят с него, как хората да изградят по-добри и по-стабилни взаимоотношения, тези принципи са толкова валидни днес, колкото са били и преди един век.

    И тези идеи работят и днес, в дигиталната ера?
    Дигиталната ера постави много нови предизвикателства пред човешките взаимоотношения и както ние в Дейл Карнеги казваме, време е отново да станем хора. Използвайте дигиталните устройства като средство, но изграждайте връзки с останалите хора, защото тази връзка с другите хора позволява на хората да работят по-ефективно заедно и да постигат по-добри резултати за себе си и за организациите си.

    Печели приятели и въздействай на хората! Това са основните концепции на Дейл Карнеги. Тези две прости стъпки ли са рецептата за успех?
    Абсолютно. Ако искрено искаш да изградиш по-добри отношения с хората, тогава печеленето на приятели се случва с истинско желание да се обвържеш с другия, което ти позволява да повлияеш положително. Така че да, това е успех, но успех, основан на искреното желание да засилиш връзките си с хората, а не успех, базиран на манипулативни техники.

    Усмихвай се! Бъди мил с хората! Защо хората плащат, за да чуят толкова естествени и логични правила?
    Има много оригинални начини да формулираш някои прости принципи. Истината е, че има голяма разлика между това да знаеш какво трябва да направиш и да кажеш, и наистина да си способен да го направиш. „Усмихни се!” наистина звучи много просто, но тук голямо значение има моментът на връзка с другия и ако ти демонстрираш истински топлота и загриженост, това наистина ще повлияе на отношенията ти и съответно на организацията ти.
    Ние направихме голямо глобално проучване за ангажираността на служителите, защото фирмите знаят, че колкото по-ангажирани са служителите им, толкова по-висока е и продуктивността им. И един от най-важните аспекти на ангажираността на служителите е искрената връзка, личната връзка на ръководителя със служителя. Това, което допринася за повишаване на ангажираността е тази лична връзка. Така че да се усмихваш и да демонстрираш искрен интерес към останалите хора може да звучи просто, но това са основните аспекти, които помагат на хората да се чувстват по-ангажирани и съответно фирмите им да имат по-добри бизнес резултати.

    Трудно ли е да се убедят успешни хора като Уорън Бъфет да променят възгледите си и как се работи с българските мениджъри?

    Защо успешни хора като Уорън Бъфет преминават през обучението на Дейл Карнеги?
    Има една китайски поговорка, която гласи: „Има два типа хора в света – такива, които знаят, че не знаят, и такива, които не знаят, че не знаят”. Най-успешните хора в света като Уорън Бъфет са хората, които постоянно се стремят да се усъвършенстват. Те никога не считат, че са постигнали всичко, което биха могли да постигнат по отношение на усъвършенстването си. Те отправят поглед навътре към себе си и се опитват да разберат как биха могли да се усъвършенстват, да подобрят взаимоотношенията и комуникацията си с хората, да подобрят лидерските си умения. Така че Уорън Бъфет е прекрасен пример, каквито са и още стотици хиляди хора на ръководни длъжности от цял свят. Дейл Карнеги е представена в 86 страни с над 8 милиона участници в обучения. Това са хора, които се стремят към успех. В повечето случаи това са хора на ръководни позиции в бизнеса и политиката от цял свят, които съзнават, че постоянно трябва да се усъвършенстваш.

    Трудно ли е да убедиш толкова успешни мениджъри да променят убежденията си?
    Понякога може да е трудно, но едно от нещата, които обединяват повечето успешни хора, е постоянното търсене на знание и работещи стратегии. Това е един от факторите за постигане на устойчив успех.
    Една от причините и ние в Dale Carnegie Training да сме успешни толкова дълго време е, че и ние самите се променяме. Да, основните принципи си остават непроменени, но подходът се променя. Например в отговор на промените, които настъпват днес, ние представихме Dale Carnegie Digital. Ние постоянно правим проучвания, така че да сме адекватни и ефективни. Така че тези принципи не са само това, което някой е написал преди 100 години, а това са практиките на най-успешните организации днес.

    Какви са наблюденията ви за българските мениджъри? Българите сме по-склонни да се оплакваме, а вие в Dale Carnegie Training учите да сме позитивно настроени. Трудно ли се постига това у нас?
    Аз всъщност бях приятно изненадан как Dale Carnegie се възприема в България. Наскоро установих, че един от първите езици, на които е преведена книгата на Дейл Карнеги „Как да спечелим приятели и да влияем на другите” (публикувана за първи път през 1936) е бил българският. Смятам, че много от принципите съответстват до голяма степен на българската култура. Някои от негативните черти, възприети от българите, може би са свързани с недостатъчната самоувереност. Защото от това, което съм имал възможност да видя, българите демонстрират голям потенциал и положително схващане на принципите на Карнеги. Българите отвън може и да изглеждат по-твърди, но вътрешно са деликатни и чувствителни.

    Кои професионални умения ще се ценят най-много след 5 години?

    Кои според вас ще бъдат професионалните умения, които ще се ценят най-много след 5 години?
    Много изследвания напоследък показват, че независимо какво човек учи в момента, след 5 години то вече ще е остаряло. Мога да ви кажа да следвате инженерни специалности или да учите компютри, но каквото и да учите днес, то няма да отговаря на изискванията на пазара на труда след 5 години. Това изисква ние като хора да сме готови постоянно да се променяме и постоянно да учим. Вече не е като преди 20-30 години, когато като вземеш диплома, можеш да се радваш на работата си с години. Днес изискването е постоянно учене. Това е условието, независимо към каква работа се стремите. Прибавете към това и постоянното желание да се променяш. Тези две условия са по-важни от това, което учиш в момента. Много от топ компаниите в технологичния или финансовия сектор днес търсят хора, които са не само компетентни, но и които имат желание постоянно да учат и да се променят. Защото всеки аспект от това, което правим, се променя с все по-бързо темпо.

    За личните уроци, които Махан Таваколи научава чрез Dale Carnegie Training

    А как принципите на Дейл Карнеги помогнаха на Вас лично?
    Една от причините да се присъединя към Dale Carnegie Training е, защото аз самия минах обучението на Дейл Карнеги. Първоначално то ми помогна да разбера себе си по-добре, да придобия по-голяма увереност в себе си и да подобря отношенията си с другите хора. Един от принципите на Дейл Карнеги, които обичам, е да се опиташ искрено да погледнеш от перспективата на другия. Установих, че личните и мениджърските ми взаимоотношения с останалите се промениха, когато започнах да прилагам някои от принципите. Фокусирайки се върху това как мога да се усъвършенствам, преди да се опитвам да променя другите – това имаше голямо въздействие върху личния и професионалния ми живот. Осъзнах, че като променя себе си преди да пробвам да въздействам на другите, имам по-голям шанс да променя останалите, отколкото обратното.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 40 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000