четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9616 прочитания

    Паскуале Мазука: Лидерството не опира до стажа или позицията

    За изграждането на ефективна стратегията за лидерство, митовете около лидерите и баланса между лидерство и мениджмънт вижте какво сподели един от лекторите по време на лятната конференция на БАУХ
    20 юни 2013, 14:41 a+ a- a

    „Позицията „лидер” не означава, че непременно сте такъв”, заяви Паскуале Мазука, един от лекторите на традиционната лятна конференция на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). По време на своята презентация той определи схващането, че има пряка зависимост между позицията и лидерските качества на човек като мит.

    Управляващият партньор в „Хамилтън Дейвънпорт Партнърс” – международна консултантска компания в областта на лидерството – е на мнение още, че не всеки иска и може да бъде лидер. По думите му, за да се развие като добър лидер, човек трябва да отдели време за разбирането на силните си страни и на сферите, в които възможностите му са по-ограничени. „За организациите това означава, че на хората трябва да им се даде шанс да бъдат лидери, ако те пожелаят”, обобщи лекторът.

    Митове за лидерството

    Според него друг широко разпространен мит за лидерите е, че те водят до по-добри бизнес резултати. „За да бъдат постигнати резултати, трябва да имате ясна стратегия за лидерство, която да съответства на бизнес стратегията на компанията”, подчерта експертът. Мазука посочи като пример за лидерство с негативни бизнес резултати компанията „Кодак”, която е загубила силните си позиции на пазара и към момента е пред банкрут.

    „Следващият мит е, че лидерите са чудесни коучове. За да бъдеш коуч, са необходими умения и време и не всички лидери са чудесни коучове. Всъщност никой не би описал Стив Джобс като чудесен коуч. Хората биха казали за него, че е страхотен иноватор”, разказа още Мазука.

    Какво е лидерство?

    Той сподели, че визията за лидерство на „Хамилтън Дейвънпорт Партнърс” е „оформяне на поведението, нагласите и ценностите, които вдъхновяват другите да работят съвместно с отдаденост, ентусиазъм, така че да постигнат стратегическите и тактическите цели на компанията и да реализират нейната мисия”.

    По неговите думи всяка компания има нужда както от лидерство, така и от мениджмънт. „Мениджмънтът Ви е необходим, за да контролирате процесите. Лидерството Ви е необходимо, за да въвеждате промени, които да водят до устойчиво развитие. Трябва да балансирате между двете”, подчерта Мазука.

    Как се създава стратегия за лидерство?

    „Оцеляват онези компании, които имат и от двете. Ако имаме прекалено много мениджмънт, пред каква опасност сме изправени? Опасността е, че ще бъдем много, много добри в изпипването на нещата, почти като в бюрократична организация и ще отдаваме по-голямо значение на процесите, отколкото на хората. От друга страна, ако имаме прекалено много лидерство, нямаме достатъчно контрол”, подчерта управляващият партньор в „Хамилтън Дейвънпорт Партнърс”.

    „Какво е мениджмънт? Вземате стълба, подпирате я на една стена и започвате да се изкачвате стъпало по стъпало. Какво е лидерство? Заставате до същата стълба и първата Ви мисъл е: „Не съм сигурен, че това е правилната стена”, обясни лекторът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк