сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9488 прочитания

    GfK Bulgaria стартира обучение с фокус обработка на данни

    Кой може да се включи и какво ще научи в Data Programming Boot Camp, разказват Вяра Стоянова - Senior HR manager, Калина Миткова - Operations Manager, и Видьо Иванов - Account Manager
    17 ноември 2015, 09:37 a+ a- a

    Калина Миткова (вляво) - Operations Manager, Global Service Center Consumer Experiences Bulgaria, Видьо Иванов - Account Manager, Global Service Center Consumer Experiences Bulgaria и Вяра Стоянова - Senior HR manager в GfK Bulgaria

    GfK Bulgaria обяви, че стартира обучение на хора, които имат интереси в сферата на маркетинговите изследвания, изследванията на потребителските мнения, нагласи и поведение. По време на обучението участниците ще разберат точно каква обработка на данни стои зад всяко едно пазарно проучване. 

    Крайният срок за приемане на кандидатурите е 30 ноември. Кой може да се включи в Data Programming Boot Camp, какво ще научи и каква професионална реализация може да очаква след това, разказват  Вяра Стоянова - Senior HR manager в компанията, Калина Миткова - Operations Manager, Global Service Center Consumer Experiences Bulgaria, и Видьо Иванов - Account Manager, Global Service Center Consumer Experiences Bulgaria.

     

    Обявихте, че стартира обучение с фокус обработка на данни. Какво ще представлява обучението, какви теми и модули са включени в него?
    Видьо Иванов:  По време на Data Programming Boot Camp участниците ще разберат каква обработка на данни стои зад всяко едно пазарно изследване. Обучението е фокусирано върху обработката на данни и програмиране за валидиране, записване и табулиране на данни на специализиран софтуер, наречен Quantum. За целите на обработването на данни участниците ще се запознаят и с основите за работа с SPSS и UNIX.

    Колко време ще продължи?
    Видьо Иванов: Продължителността на Data Programming Boot Camp е шест седмици.

    Кога и как ще се провежда, подходящо ли е за хора, които работят?
    Калина Миткова: Data Programming Boot Camp ще започне през месец януари 2016 под формата на обучителен курс с теоретична и практическа част. Участниците ще имат възможност да се упражняват и в свободното си време с отдалечен достъп до обучителните материали. Занятията, изискващи присъствие от страна на участниците, ще бъдат в рамките на 9 часа седмично, разпределени в 3 дни. 
    Обучението ще се провежда в извънработно време, което го прави подходящо както за студенти, така и за работещи хора. Обучението е подходящо както за хора с интереси в пазарните изследвания, така и за желаещите да се научат да работят с нов програмен продукт или търсещи ново професионално предизвикателство.

    Колко човека ще могат да се включат?
    Калина Миткова: Планираме група от 12 човека, но имаме готовност да приемем и по-голям брой желаещи.

    Какви са условията за участие? Какви знания и умения е необходимо да имат кандидатите и какъв ще е процесът на селекция?
    Вяра Стоянова: Необходимо е желаещите да се включат в обучението да изпратят актуална автобиография, кратка мотивация защо биха искали да се включат в обучението, както и отговор на задача - числова редица, публикувана на интернет страницата на Data Programming Boot Camp. 
    С предимство ще бъдат разглеждани кандидатите със знания и умения в сферата на точните науки – математика, статистика, информатика, интереси в сферата на програмирането и обработката на големи масиви от данни. 
    Одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени да преминат през процес на подбор, на който ще могат да получат повече информация за обучението и ще се запознаят с основните обучаващи. Процесът на подбор включва кратък тест за проверка на логическото мислене, математическите познания, както и кратко събеседване с част от лекторите в обучението. Успешно преминалите кандидати ще бъдат поканени за участие в обучението.

    Платено ли е обучението?
    Вяра Стоянова: Обучението е безплатно за участниците. Това е инвестиция от страна на „ГфК България” в посока развитие на кадри за индустрията чрез споделяне на знания и опит и запознаване с тази дейност като професия.

    Кои са преподавателите?
    Вяра Стоянова: Преподавателите в обучението са сред нашите най-добри експерти в областта на обработката на данни с дългогодишен опит в компанията, преминали през различни позиции и нива в организацията.

    Какво ще знаят и могат хората в края на своето обучение?
    Видьо Иванов:  Обучаваните ще се запознаят с това какво представляват пазарните изследвания, как се провеждат и през какви етапи преминава едно такова изследване, преди финалните резултати да стигнат до крайния клиент. Фокусът ще бъде върху процеса, свързан с обработката на данни, който има следните акценти: програмиране, което е необходимо, за да бъдат валидирани тези данни; трансформация на данните в подходящ формат, за да бъдат изготвени таблични доклади; изготвяне на таблични доклади на база определен формат за крайните клиенти. И не на последно място, участниците ще имат възможност да видят как функционира реалният бизнес на практика и да се докоснат и до работната среда в компанията.

    Достатъчни ли са шест седмици, за да могат тези хора да работят в реална работна среда?
    Калина Миткова: Шест седмици са достатъчни, за да дадат основни познания за процеса обработка на данни. След завършване на обучението  участниците ще могат да се справят с реални работни проекти, свързани със стандартни пазарни проучвания. Обучението е добра основа за желаещите да надградят придобитите знания и да ги развият в посока по-задълбочена обработка на големи масиви от данни. 

    Колко от тях ще имат възможност да започнат работа при вас? 
    Вяра Стоянова: По време на обучението участниците ще имат възможност текущо да проверят степента, в която навлизат в процеса на обработка на данни чрез разнообразие от упражнения, които ще се провеждат на място и дистанционно, а също и чрез тестове по Quantum програмиране. Успешно завършилите обучението, съгласно вътрешните стандарти на компанията, ще имат реалната възможност да получат предложение за работа в „ГфК България”, в зависимост от свободните позиции.

    Планирате ли да правите такива обучения периодично?
    Вяра Стоянова: Да, имаме нагласа с това обучение да сложим началото на поредица от обучения, които да продължат да развиват и популяризират възможностите за професионална реализация в индустрията.

    Защо решихте да стартирате тази инициатива? Университетите не подготвят ли достатъчно кадри, или младите хора нямат достатъчно знания в тази област?
    Вяра Стоянова: Материята е специфична и изисква допълнителен набор от знания и умения, които не са застъпени в стандартните програми на университетите.
    Стартирахме тази инициатива с желанието да споделим и предадем натрупаните в дългогодишната задълбочена работа знания, които компанията притежава в сферата на обработката на големи масиви от данни. Компанията притежава една от най-обширните в света бази данни, разполага с отлични методологии и има богата практика и експертиза. 

    Все повече компании в България разкриват собствени академии, в които обучават хора. Предимно ИТ компании, но обсега на индустриите се разширява. Това ли е посоката, в която трябва да се върви според вас, за да се скъси дистанцията между бизнеса и образованието?
    Вяра Стоянова: Data Programming Boot Camp е пример за отваряне на вратите на бизнеса и популяризирането на един от етапите на пазарните проучвания - обработването на големи масиви от данни чрез програмиране като професионално направление. ГфК България вярва, че бизнесът трябва е ангажиран в образованието и да споделя знания и опит под различна форма, които да подпомогнат практическото навлизане в професията, както и да създадат разбиране за естеството на работа.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 10 часа