вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3860 прочитания

    Нова агенция ще се фокусира върху измерване на резултатите от PR дейности

    За основаването и бъдещите планове на "Параграф 42", вижте какво сподели Александър Христов пред Economy.bg
    22 май 2017, 16:39 a+ a- a

    Радослав Бимбалов, д-р Александър Христов и Гергана Иванова обявиха, че обединяват усилия за създаването на ПР агенция под името „Параграф 42“. Предвижда се новият проект на тримата да бъде част от семейството на The Smarts и да предоставя целия спектър от ПР дейности, като бъде профилиран в измерването и оценката на ефективността.

    Свързахме се с Александър Христов, който е управляващ директор на  „Параграф 42“, за да ни разкаже повече за плановете на новата агенция. Вижте какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Откъде идва името „Параграф 42“ и как се зароди идеята за създаването на тази нова ПР агенция?
    Идеята е, че ще се опитваме да даваме отговори на много въпроси - в сферата на ПР, и да създаваме работещо съдържание. The Smarts е рекламна агенция, която е създадена от Радослав Бимбалов и Гергана Иванова и в момента е най-голямата независима рекламна агенция в България. Не е част от някаква международна рекламна агенция, което е хубаво, защото означава, че абсолютно всички клиенти, които са спечелили, са ги спечелили благодарение на професионализма си. Заедно с тях създаваме тази ПР агенция – „Параграф 42“ с амбицията освен да предоставяме ПР услуги и да подпомагаме клиентите на The Smarts, когато имат нужда от ПР решения.

    Какъв тип услуги ще предлагате?
    Освен че ще предоставя пълното портфолио от ПР услуги, агенцията ще бъде фокусирана върху измерване и оценка на ефективността в ПР. Измерването е частта, в която събирате данни и ги анализирате, а оценката е интерпретацията на тези резултати. Имате някакви резултати и благодарение на експертния потенциал, който агенцията притежава, ще можем да кажем дали тези постигнати резултати са много или малко, както и защо съответната кампания е довела до съответните резултати.

    Александър Христов през последните близо седем е управлявал стратегически проекти като Акаунт директор в ПР агенция Civitas България за клиенти като: Alpha bank, Coface, IKEA, The Mall, Fashion Days, Canon, Лактима Балкан, Cooolbox, Chupa Chups и други. През периода 2011 г. до 2013 г. е Председател на Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), в момента е член на УС на дружеството.

    Гергана Иванова е съсобственик и управител на РА The Smarts. През 10-годишния си период в агенция Ammirati Puris Lintas (към настоящия момент Lowe) работи за рекламните кампании на международни компании като British Airways, Hoffmann La Roche, Unilever, Mtel, Kamenitza.

    Радослав Бимбалов се занимава с медии и реклама от 20 години насам. Работил е за брандове като Finlandia Vodka, Mtel, Ford, Mazda, UniCredit Bulbank, Ariana и редица други.

    През 2008 г. Гергана Иванова и Радослав Бимбалов основават The Smarts. Сред настоящите клиенти на рекламната агенция са UniCredit Bulbank, Загорка АД, Mall Plovdiv, Smirnoff, Electrolux, Градус, Маджаров, SEB Group, Queen’s, SOpharmacy, Захарни Заводи и други.

    Какво е търсенето за тази услуга на пазара в България?
    Измерването и оценката на ефективността в ПР като услуга са недоразвити в цял свят, разбира се и в България. Мисля, че доста агенции и вътрешни отдели имат някакви къде по-начални, къде по-развити форми за измерване и оценка на ефективността. Искаме да превърнем тази дейност в изключително важен фактор за вземането на решения и за развитието на ПР на компаниите. Аргументацията ни лежи в средствата, които се влагат в ПР.

    Достатъчно голям ли е пазарът в България, за да може агенция с такъв фокус да се издържа, още повече без да има преимуществото да бъде част от някоя международна агенция?
    ПР пазарът има възможност да се развива и да се разширява. Считам, че именно измерването и оценката на ефективността в ПР ще отворят вратата към това пазарът да се разрасне повече. Към момента едно от нещата, които възпрепятстват обосноваването на необходимостта от инвестиции в ПР, е фактът, че постиженията в тази сфера много трудно се поддават на измерване. Това не е наш локален проблем, в световен мащаб е така. Все още не съществуват съвършени начини за измерване на тази ефективност, но съществуват методи, които са по-напред от останалите. И именно тези методи смятаме да прилагаме тук, в „Параграф 42“. Не става въпрос толкова за измерване на брой публикации, а за измерване на последиците – аудитория, до която е достигнато, и постигната промяна в потребителското поведение.

    Какъв е профилът на основните клиенти, към които сте се насочили?
    Клиентите ни са абсолютно в целия спектър – компании, организации, институции и т.н. Не сме се ограничили нито по отношение на отделни браншове, нито по отношение на размер. Считаме, че за по-малките организации е дори още по-важно да измерват много внимателно постигнатите резултати.

    Към този момент имате ли подписани договори с конкретни брандове?
    Стартираме с разговори, които са в доста напреднал стадий.

    Какви цели си поставяте за следващата една година?
    В по-общ план като цел си поставяме да покажем, че ПР дейностите могат да бъдат измервани и оценявани. Категорично не се обвързвам с брой клиенти или оборот. Целите ни са да бачкаме здраво, професионално, да постигаме резултати и да развиваме пазара.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС