събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25826 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

    За професията и възможностите разказва Стефка Дечина, която ръководи глобалната маркетинг стратегия на компанията
    05 октомври 2017, 09:55 a+ a- a

    Стефка Дечина е маркетинг мениджър на българската компания за сурови био десерти Roo brands. Има бакалавърска степен по „Медии и комуникации“ с втора специалност Социология от Университета в Манхайм, Германия. След завръщането си от Германия започва кариерата си в „Метро Кеш енд Кери“ като част от развиващия се маркетинг екип на компанията. Две години по-късно поема ръководството на маркетинг отдела на „Пикадили“, а впоследствие и на „Карфур“ след сливането на двете компании. Към Roo Brands се присъединява през 2016 и вече близо година ръководи маркениг активностите на компанията, като отговоря за екип от 6 души.

    Срещнахме се със Стефка, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Като маркетинг мениджър на Roo Brands отговарям за глобалната маркетинг стратегия и налагането на брандовете ни на всички пазари. Това включва търговски маркетинг, подкрепа на локалните ни партньори, дигитален маркетинг, събития по целия свят, търговски изложения и много креативна дейност по новите ни продукти. Имаме отбор от атлети, или супергерои както ги наричаме, за които също се грижим и менажираме. В екипа сме 6 човека и оттук координираме всички дейности по рекламата на продуктите ни в близо 50 държави. 

    Как типично протича един работен ден?
    Всеки ден е много различен, но винаги започва в 9:00ч с кафе и закуска, приготвена от нашите готвачи от Столова by Roobar. Следват срещи с екипа и обсъждания на нови продукти, кампании по пазарите и предстоящи събития. Обичаме да си каним интересни гости за обяд, защото за нас това е време за споделяне на идеи. 

    Почти всеки ден имаме среща с атлет от Team Roobar, който ни е дошъл на гости, за да планираме бъдещи проекти. След обяд е време за конферентни срещи с Канада и Америка. 

    Работният ден обикновено приключва след 18:00ч с музика или с кино в офиса. За нас е много важно да запазим искрата на креативното мислене жива и затова всеки петък имаме ден за тематично облекло. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място бих посочила разбиране за начина на работа на медиите – къде и как можеш да представиш продуктите на компанията, за да достигнеш до максимален брой потенциални потребители. В момента темпото на развитие на технологиите е изключително и е много важно да се следят промените и тенденциите, за да можеш да планираш стратегията за следващите години.

    Трябва да можеш да менажираш хора и работни процеси. Когато имаш няколко кампании в различни държави по едно и също време с различен фокус, правилното планиране, приоритизиране и разпределение на дейностите е от ключово значение. Аз силно вярвам в правилото на 5-те П-та:  Предварителната Подготовка Предотвратява Провала на Представлението. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    За мен много ценни са личните контакти и обмяната на идеи. Ето защо най-добрата форма на обучение са търговските изложения извън България. По време на изложенията се срещаме с хора и брандове, които  променят статуквото, които имат смели идеи и налагат тенденциите в областта за следващите 2-3 години. Виждаме оригинални продуктови дизайни, иновативни рецепти и наистина добри маркетингови стратегии. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Моята позиция е пряко подчинена на управителите на компанията, затова за мен развитие означава развитие на екипа, с който работя. При нас всеки отговаря за различен ресор и поема отговорността и свободата да го развива и подобрява всеки ден. За мен е много важно хората в моя екип да са спокойни, уверени в себе си, смели и готови да взимат обосновани решения. Ето защо развитието на всеки един от тях е основна цел на работата ми като ръководител. Това включва както обучения и срещи с клиенти, така и участие на семинари и изложения.  

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Отстрани работата на маркетинг мениджъра изглежда доста забавно – участваш в събития, публикуваш в социалните мрежи, срещаш се с клиенти. Истината е, че това е една от най-трудните и изискващи позиции във всяка компания. Маркетинг мениджърът е свързващото звено между всички отдели в компанията и трябва да осигури правилната комуникация и информираност в компанията и извън нея. Много често това включва работа през уикенди, ангажираност извън работно време и готовност за реакция 24/7. Да, забавно е, различно и интересно всеки ден, но в същото време може да бъде много изтощително. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Roo Brands в Jobs.bg ТУК.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство