сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5395 прочитания

    „Да докоснеш небесата“ от световноизвестния приключенец Майк Хорн излиза в България

    Тази книга е призив да живеем на крайностите. Да рискуваме. Да продължим отвъд следите, които сме оставили...
    13 октомври 2017, 11:13 a+ a- a

    Има повече хора, стъпвали на Луната, отколкото смелчаци, дръзвали да повторят подвизите на Майк Хорн. Независимо дали става въпрос за безмоторна обиколка на екватора, ски експедиция до потъналия в мрак Северен полюс, или най-високото спускане по водопад (22 метра) с хидроспийд – южноафриканецът просто разбива на пух и прах поредния закон на физиката или биомеханиката.

    Нищо от гореизброеното обаче не може да подготви Майк за предизвикателството, което го очаква на покрива на света.

    „Това е едновременно разказ за екстремно приключение и съкровен дневник... Някъде по средата изплува една неподозирана страна на Майк Хорн, чието душевно пътуване докосва сърцата.“ - Венсан Монгайар, в. Le Parisien

    „Тази интроспективна книга е призив да живеем на крайностите. Да рискуваме. Да продължим отвъд следите, които сме оставили.“ - Стефан Лермит, сп. L’Équipe

    В „Да докоснеш небесата“, която излезе в България (издателство „Вакон“), екстремният атлет и екипът му поемат по нестабилни ледени блокове и остри ръбове, за да изкачат не един, а четири хималайски осемхилядника – Гашербрум I, Гашербрум II, Броуд Пик и К2. Без кислородни бутилки и въжета, в „чистия алпийски стил“, мъжете ще трябва да се преборят със студ, изтощение и възможна гибел. Тяхното най-силно оръжие срещу могъществото на природата ще бъде смирението.

    „Да докоснеш небесата“ е едновременно увлекателен разказ за оцеляване в едни от най-суровите условия на планетата и вълнуващ шанс да разберем какво мотивира устрема на неуморния Майк. Приближавайки се до Зоната на смъртта – разредения въздух след 7500 метра – приключенецът постепенно разкрива фрагменти от събитията, превърнали го в легендата, която е днес – уроците на баща му, който го научава да „гледа отвъд стената“; повратното решение да раздаде притежанията си и да започне нов живот в Европа и откраднатите мигове със съпругата му Кати – неговата пътеводна звезда. 

    Книгата е компилация от адреналин, мъдрост и вдъхновение. Докато четете, вятърът ще брули лицето ви, мускулите ви ще конвулсират, а неизчерпаемият заряд на Майк ще ви вдъхне куража да изкачите своя собствен житейски К2.

    Роден през 1966 г. в Йоханесбург, ЮАР, Майк Хорн е екстремен приключенец, пребродил най-отдалечените и опасни кътчета на Земята. През 1997 г. той завършва първата си голяма експедиция: шестмесечно прекосяване на Южна Америка, в рамките на което изминава 7000 км с хидроспийд по Амазонка. Сред неповторимите постижения на Майк се открояват безмоторните обиколки на екватора („Пътешествие по екватора“, изд. „Вакон“) и Северния полярен кръг („Покорителят на невъзможното“, изд „Вакон“). За пътешествието си по екватора Майк е удостоен с престижната награда „Лауреус“, известна още като „Спортен Оскар“, за Алтернативен спортист на 2001 г.

    Последното му дръзко приключение е стартиралата през май 2016 г. експедиция „От полюс до полюс“, с която цели да стане първият човек, обиколил планетата в посока север-юг.

    Когато не пътешества, Майк живее във ферма в Швейцария с двете си дъщери Джесика и Аника.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 50 минути
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 16 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 17 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 21 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.