петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4422 прочитания

    Майкъл Шренк: Ако можете да „хакнете“ хората, ще хакнете и системата

    За податливостта ни на манипулации и фалшивите новини, вижте какво сподели експертът по бизнес разузнаване пред Economy.bg
    19 октомври 2017, 13:56 a+ a- a

    „Ако можете да „хакнете“ хората, ще хакнете и системата. Точно това се случва с фалшивите новини сега“, разказва ни Майкъл Шренк. „Ако мога да определя конкретно Ваше схващане, да представя дадена новина по такъв начин, че да го подкрепя, дори към нея да добавя и невярна информация, ще останете с внушението, че всичко е истина“, подчертава той.

    Майкъл е експерт по онлайн бизнес разузнаване и контраразузнаване. Срещнахме се с него по повод участието му като лектор в Java2Days. Презентацията му бе свързана с фалшивите новини като инструмент за социално инжинерство. Вижте какво сподели пред екипа на Economy.bg:

    Защо „фалшивите“ новини са сериозен проблем по Ваше мнение?
    Важно е, защото хората подправят истината. Ако възприемете медиите като една база данни, като резултат имаме компрометирана база данни. Все едно хората вкарват лоши записи. Етичните принципи на журналистиката, с които съм сигурен, че сте запознати -  отразявайте това, което виждате; не нанасяйте вреда; представяйте истината – тези неща остават настрани. Вместо върху тях, ударението се поставя другаде. Върху икономическия интерес. Прави се за пари. В моята презентация давам някои примери за това кой го прави, срещу какви пари, какво точно правят. Говоря и за спонсорираните от държавата кампании по дезинформация чрез новините. Това се случва във всяка една държава. В САЩ е налице такава практика, в другите страни – също. Причината да се прави е, че е лесно. Лесно е да излъжеш хората, податливи сме. Едно от нещата, които искам да подчертая по време на своята презентация, е колко уязвими са новините. Защо е важно? Защото не може да имате функциониращо свободно общество, ако нямате достъп до качествени новини. Хората не знаят как да гласуват, ако не знаят, кои са истински важните проблеми на дневен ред. Просто едни хора се появяват и вкарват невярна информация в базата данни на новините. Вследствие на това хората гласуват хаотично.

    Защо разглеждате фалшивите новини не само като социално явление, но и като проблем на ниво сигурност?
    Проблем от гледна точка на сигурността е, защото това е пример за социално инженерство. А това е един от най-старите „хакове“, с които хората са се сблъсквали. Може да имате най-защитената система за данни, хората около нея винаги ще бъдат слабо звено. Ако можете да „хакнете“ хората, ще хакнете и системата. Точно това се случва с фалшивите новини сега.

    Как може технологията да помогне за решаването на този проблем?
    Вярвам, че не може. Някои компании се опитват да направят нещо по въпроса. Facebook, Twitter и др. опитват да ограничат рекламите. Но това не е решение, защото има толкова много мрежи, в които да се рекламира. Винаги ще бъде възможно това съдържание да се разпространи. Хората, които искат власт, не се интересуват колко ще струва. Най-важното нещо, което се надявам аудиторията да разбере и запомни, се нарича „склонност за потвърждаване“. Всички я имаме. Склонността за потвърждаване означава, че сме склонни да възприемаме новата информация като утвърждаваща нашите вече съществуващи убеждения. Ако мога да определя конкретно Ваше схващане, да представя дадена новина по такъв начин, че да го подкрепя, дори към нея да добавя и невярна информация, ще останете с внушението, че всичко е истина. Ще я приемете, защото е в подкрепа на нещо, което вече вярвате изцяло или частично.

    Какво могат да направят хората, за да се справят с този проблем?
    Могат да се образоват. Трябва да са наясно, че всички правят това, което туко-що обясних във връзка със склонността за потвърждаване. Полът, расата, благосъстоянието ви нямат значение. Всички имаме тази склонност и трябва да сме наясно с нея, защото тя е коренът на проблема.

    Какви въпроси би могъл да си зададе човек, когато се сблъсква с дадено съдържание, за да стимулира своето критично мислене, да не бъде толкова податлив на манипулация?
    Първото нещо, което хората могат да направят, е например, гледайки стената си с новини във Facebook, ако видят нещо, с което са съгласни, да не го споделят автоматично. Запитайте се защо това резонира с мен? Защо това е важно за мен? Проверете източника! Но хората не постъпват така...Това е проблем на образованието. Не опира до технологиите, а до нашето възпитание, това е и социален проблем.

    Вижте какво сподели експертът по бизнес разузнаване Майкъл Шренк за податливостта ни на манипулации и фалшивите новини пред екипа на Economy.bg.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство