Страната ни беше почетен гост на специализираното изложение „Мегавино“
Българското вино очарова посетителите на най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, „Мегавино“. То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път тази година страната ни е почетен гост (guest of honour).
„Интересът към България е огромен“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие. „Местата за майсторските класове за типичните български сортове – мискет, рубин и мавруд - бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия от 11 години насам“, допълва тя.
9-те винопроизводители, които ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.
България е с най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г.
Рецепта на коктейл „Българска пролет” от Филипо Балдан:
Съставки: 50 мл ракия. 20 мл лимонов сок. Краставица. 2-3 стръка мащерка.3-4 зърна бяло грозде без семки. 2 л.кафява захар. 1 разбит белтък (по желание).
За украсата - цветя, които могат да се ядат, 1 парче лимон, лента от краставица, стрък мащерка.
Приготвяне: Поставете няколко парчета от нарязаната на кубчета краставица, гроздето и мащерката в шейкъра, добавете захарта и смесете всичко. Прибавете ракията, пресния лимонов сок и кубчета лед. Разклатете, докато стената на шейкъра се охлади. Прецедете в чаша с лед. Украсете с резен лимон, лента краставица, стрък мащерка, грозде и ядливо цвете.
На нашия щанд беше и официалното откриване на цялото изложение. То започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време...“ (Once upon a time). Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial. Три различни съчетавания на българското вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там.
Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.
„Мегавино“ се провежа от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. То е най-голямото изложение за вино в Бенелюкс. Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през лятото на 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.
Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет.