петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3191 прочитания

    Излезе биографията на легендарния бегач Емил Затопек

    В средата на XX век, в продължение на две десетилетия, Емил Затопек е най-прочутият спортист на планетата
    21 ноември 2017, 14:45 a+ a- a

    Днес, 21 ноември, в България излезе „Днес всички ще умрем по малко“ (Издателство „Вакон“) - единствената официална биография на бегача Емил Затопек, чиито пламенен дух, човечност и несломима воля го превръщат в най-обичания олимпиец на всички времена.

    1 декември 1956 г. Емил Затопек и още четиридесет и пет души са застанали на стартовата линия на олимпийския маратон в Мелбърн. Чехословакът вече е в залеза на кариерата си и освен това се възстановява от наскоро оперирана херния. Той добре осъзнава, че за него победата е трудно постижима, а страданието – неизбежно. Климатичните условия само влошават положението. Температурата е 30оС – същинска пещ, която ще мъчи маратонците не по-малко от високото темпо. Именно това е денят, в който, след като се оглежда с мрачна усмивка, Емил ще изрече прословутите си думи: „Приятели, днес всички ще умрем по малко“ и непоколебимо ще се изстреля напред.

    В средата на XX век, в продължение на две десетилетия, Емил Затопек е най-прочутият спортист на планетата. Титанът в леката атлетика доминира в своята дисциплина с 18 световни рекорда и 5 олимпийски медала, три от които печели в рамките на една и съща Олимпиада. Постиженията му обаче не се дължат на привилегии или фантастични природни заложби, а на една проста формула – изобретателност и овладяване на болката. Войникът от градчето Копршивнице бяга в лошо време, на всякакъв терен и отвъд най-крайното изтощение. При това той успява да триумфира на пистата чрез един радикално нов подход, който завинаги променя тренировъчните методи на елитните бегачи на дълги разстояния. 

    Удивителната му издръжливост е превъзхождана единствено от неговите топлота, великодушие, щедрост и не на последно място – спортсменство. Носят се легенди за случаите, в които Емил подарява един от златните си олимпийски медали на австралийския си съперник Рон Кларк или отказва да се качи на самолета за Олимпиадата в Хелзинки, защото съотборникът му Юнгвирт е изключен от отбора.

    Ала в историята на Затопек възходът и падението се състезават рамо до рамо. Безапелационен победител с желязна дисциплина и несъкрушим дух, той се превръща в ефективен инструмент за пропаганда на чехословашките власти по време на Студената война. Когато бегачът започва да се бунтува срещу системата, съдбата му придобива трагически измерения.

    Досега фактите от личния живот на Затопек бяха забулени – както от мъглата на времето, така и по идеологически причини. Писателят Ричард Аскуит, сам страстен бегач, пристига в родината на легендарния атлет, за да открие и запише неподправената истина. Резултатът е пълнокръвният образ на една забележителна личност, която не само съумява да промени света на бягането, но и разпръсква ярката си светлина в най-мрачния период от следвоенната епоха.

    Ето част от отзивите за книгата: 

    „Тази книга е космически кораб. Тези страници са безценно гориво в голямата бездна. Тази история е непредвидимо, зашеметяващо пътуване към далечна екзопланета. Тя е направена от ексцентрична материя: непозната за нас сила, извънземна воля, човечност и добрина. А някъде дълбоко в ядрото ѝ тупти едно огромно, горящо сърце. На нея няма невъзможни неща, ще се убедите сами. И въпреки че тя е отделена за един-единствен човек, ние дължим на себе си поне да пропътуваме до нейната красива орбита, да я прочетем и да я направим част от себе си... завинаги. Добре дошли на планетата Затопек!“  - Иво Иванов, автор на „Кривата на щастието“

    „Интелигентна, емоционална, страстна и преди всичко пленителна.“ - Independent on Sunday

    „Тази книга ни припомня как да бягаме заради самото удоволствие от спорта.“ - Runner’s World

    „Забавен, увлекателен и лиричен разказ за един мъж и неговата любовна афера с бягането.“ - Guardian 

    Ричард Аскуит е запален бегач и дългогодишен почитател на Емил Затопек. Първата му книга – Feet in the Clouds („С крака в облаците“), печели британската награда за най-добър дебют в областта на спортната литература.

    Тя е номинирана и за наградите на Уилям Хил и Бордман-Таскър, а списание Runner’s World я определя като една от трите най-добри книги, посветени на бягането, за всички времена.

    Ричард Аскуит работи като редактор за The Independent и живее в Нортхемптъншир.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк