петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18772 прочитания

    Най-продаваните български книги за 2017

    Милен Русков и Никола Крумов са били най-четените български писатели през изминалата година
    08 декември 2017, 10:30 a+ a- a

    „Чамкория“ (Т.1 и Т.2) от Милен Русков и „Дневник от панелните блокове“ от Никола Крумов са най-продавани книги от български автори за 2017 според класацията на книжарници „Хеликон“.

    Вижте как изглежда Топ 10: 

    1. „Чамкория“ Т.1 от Милен Русков, „Жанет-45, 17,00 лв.

    Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките. 

    2. „Чамкория“ Т.2 от Милен Русков, „Жанет-45, 13,00 лв.

    Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

    3. „Дневник от панелните блокове“ от Никола Крумов, „Пощенска кутия за приказки“, 10,00 лв.

    „Днeвник oт пaнeлни блoкoвe“ е дeбютнaтa книгa нa eдин oт любимитe aвтopи нa литepaтypния пpoект „Пощенска кутия за приказки“. Пpeз пocлeднитe двe гoдини Hикoлa Kpyмoв aктивнo yчacтвa и пишe зa Кyтиятa. Heгoв e paзкaзът „Бългapcкитe ми квapтиpaнти и дeлaтa им в Aнглия“, кoйтo cтaнa мнoгo пoпyляpeн в интepнeт.  

    „Здpaвeйтe. Aз cъм Hикoлa Kpyмoв – нa тpийceт и някoлкo гoдини oт ceвepoзaпaднитe ceлa. Пpиятeлитe ce oбpъщaт към мeн c „Koльo“, a любимaтa c „щe тe yбия“. Ha нaшaтa yлицa в ceлo cъм чeтвъpтият нaй-yмeн чoвeк (aкo бpoим живoтнитe cъм шecти). Mнoгo xopa ca ми кaзвaли, чe външнo пpиличaм нa Джopдж Kлyни, нo бeз лицeтo и тялoтo. Bътpeшнo пpиличaм нa eлeн. Oбичaм дa ce зaбaвлявaм нa мaca c мoитe xopa, a пocлe вкъщи дa ми ce кapaт. Гopдeя ce c тoвa, чe oтдaвнa paзбpax жeнитe (зa cъжaлeниe нe paзбиpaм paзбpaнoтo).“

    4. „Междупанелни войни“ от Никола Крумов„Пощенска кутия за приказки“, 12,00 лв.

    „Аз съм Никола Крумов на трийсет и няколко години. Пристигнах от моето село в града с над сто буркана и четири пръта суджуци. Имам домашна ракия за шест средно големи саватби (от по 300 човека) и пак ще ми остане. Получих висше (да се чуди човек на образователната ни система) в специалността "Отваряне-затваряне на празен хладилник с пълни ръце." Отдавна съм "тиган" (човек, който не експлоатира зеленчуци и плодове за храна). Харесва ми да гледам телевизора, когато е изключен. Обичам мазна шкембе чорба с много ледена бира - следователно съм духовна личност. Мога да набия почти всеки, любимата - никой, но тя може да набие мен - загадката в моя живот. Президент съм на Българската Федерация по Алкохолни Спортове и Застоял Туризъм (БФАСЗТ). С втората си книга поздравявам всички мои поддръжници във Фейсбук.“  - Никола Крумов

    5. „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова, „Хермес, 14,95 лв. 

    Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

    Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

    С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта. 

    6. „Затворисърце“ от Константин Трендафилов, Жанет-45, 16,00 лв.

    „Затворисърце“ (нарочно изписано заедно) е първият роман на младия поет. „Само не ме пускай“ казва онова необикновено момиче в ухото на героя, след като се любят за пръв път. Този роман прави това с читателите си. Подвеждащо лесен. Подозрително дълбок. Константин Трендафилов идва.“ - Захари Карабашлиев

    „Ти не можеш да спасиш никого – нито себе си, нито другите. Любовта обаче винаги ще те връща към мястото на престъплението… Към отказа да осмислиш собствената си вина. Или към способността да живееш предимно чрез вината. Константин Трендафилов ни предлага честен и изящен, направо стремителен роман, с много входове към българската история от 90-те години насам – и почти без изход. Но може ли да има изход от истината за нашето време.“ - Марин Бодаков 

    7. „Физика на тъгата“ (Шесто издание) от Георги Господинов, „Жанет-45“, 16,00 лв.

    Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре.

    Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

    „Господинов е всеки и във всеки от своите „герои“, гледайки в упор века и историята през техните очи...“ - Георги Каприев, в. „Култура“ 

    „Физика на тъгата“ увлича, трепти, стопля, т.е предизвиква силно кинетично раздвижване на „частиците прах, от които сме направени“. Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел.“ - Юлия Роне, „Аз чета“

    8. „Възвишение“ от Милен Русков, „Жанет-45“, 17,00 лв. (нова корица)

    Книгата ни връща в епохата на Българското възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи - т.е. малко революционери, малко разбойници, - участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност - "конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка", по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

    "Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха - онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме." - Миглена Николчина 

    9. „Хавра” от Захари Карабашлиев, „Сиела”, 19,90 лв.

    След  безапелационния успех на "18% сиво" – бестселър с 25 преиздания в България и преводи в редица страни – българският писател Захари Карабашлиев се завръща с нов мащабен роман.

    Никола се прибира в родния град за погребението на баща си, загинал при нещастен случай, след години пребиваване в Америка. Краткият престой обаче се превръща в начало на рисковано разследване, което го въвлича в престъпни конфликти и разкрития и тъмна мрежа от интереси. Той се изправя пред ултимативни решения, които не би искал да взема.

    Младата руска аристократка Вера Елегина копнее за независимост – от своята тиранична сестра, от закостенелите порядки, присъщи за края на 19 век и oт монотонността на средата си, докато светът навън кипи от промени. Случайното ѝ запознанство с харизматичен американски военен журналист, променя всичко. Двамата поемат по опасен път, който ще ги свърже завинаги със съдбата на българския народ. 

    10. „Камбаната“ от Недялко Славов, „Хермес“, 14,95 лв. 

    „Камбаната“ се родее с романа на Георги Божинов „Калуня-каля“ – същите потресаващи картини на насилие и жестокост, същото изострено чувство за справедливост, страст в любовта и първично усещане за природата. И един нов Калуньо се появява в лицето на бившия затворник Вено – защитник на слабите и беззащитни българи в уж свободна България. По ирония на съдбата точно на него се пада жребият да бие тревожната камбана за спасение.

    „Дойде време камбаната да спасяваш, момче – каза поп Васил. – Чуваш ли! Камбаната! Като Варава да идеш на кръста, но сам да се възкачиш на него, Господ в сърцето си да приемеш.“

     

    Топ 30 на най-продаваните книги от български автори за 2017 допълват: 

    11. „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски“ от Неда Антонова

    12. „Калуня-каля“ (луксозно издание) от Георги Божинов

    13. „Мамка му“ от Димитър Калбуров

    14. „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“ от Неда Антонова

    15. „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“ от Емил Димитров

    16. „Помниш ли?“ от Димитър Калбуров

    17. „Душата ми плаче за сняг. Избрани стихове 1956-2016“ от Стефан Цанев

    18. „Когато бях армейски генерал“ от Михаил Вешим

    19. „Вендета“ от Венета Райкова

    20. „Нощта е също слънце“ от Божана Апостолова

    21. „Български хроники“ от Стефан Цанев

    22. „Кукувица кука“ от Георги Божинов

    23. „Чудомир. Събрани произведения Т.2: Разкази. Фейлетони“ от Чудомир

    24. „Инсомния“ от Венета Райкова

    25. „Политическа орда“ от Тошо Тошев

    26. „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“ от Константин Трендафилов

    27. „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров

    28. „18% сиво“ (Специално издание) от Захари Карабашлиев

    29. „И други истории“ от Георги Господинов

    30. „Власт и съпротива“ от Илия Троянов. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 50 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research