вторник, 17 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1966 прочитания

  60% от българите одобряват означението „планински продукт“

  Най-често свързваме „планинското земделие“ с мляко и сирене, сочи проучване на социологическата агенция АФИС
  16 април 2018, 13:19 a+ a- a

  60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт“. 27 % смятат, че  може би ще има добър ефект, 10% нямат мнение, като само 3% са против. Това стана ясно от представяне на национално социологическо проучване – Въвеждане на термин за качество „планински продукт“, осъществено от АФИС по поръчка на евродепутат Момчил Неков. 
   
  Въвеждане на означението „планински продукт“ в България, както и насочване на вниманието към планинското земеделие, възможностите за развитие на земеделските производители от тези региони и активно присъствие на техни продукти на пазара в България и ЕС е една от каузите, по които работи евродепутат Момчил Неков.
   
  „На хората от планинските региони трябва да им се даде видимост, защото производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко инвестиции, по-труден достъп, но пък и чиста околна среда. България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт“, заяви Момчил Неков.
   
  „Над 40% от България е с планински релеф. Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развиетие на планинското земеделие и продукция“, уточни Неков.
   
  „От изследването стана ясно, че основните привърженици на това нововъведение са живеещите в столицата, по-заможната част от населението, хората с високо образование и добро здраве; това са и хората,склонни да плащат повече за подобен тип продукти“, коментира Стефан Георгиев, социолог от социологическа агенция АФИС. 

  Информация: АФИС

  43% от анкетираните дават положителен отговор, че ако се въведе терминът за качество „планински продукт“, ще имат доверие в качеството на продуктите, върху чиито опаковки има знак. Най-често със словосъчетанието „планинско земеделие“ хората свързват продукти като прясно и кисело мляко, сирене и билки. В проучването са участвали 1038 респонденти.

  В събитието се включиха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и земеделски производители.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия
  То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония
  преди 2 часа
  Ще можем да оставаме без виза до 30 дни на китайския остров Хайнан
  Островът е известен като китайските Хаваи
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Турските туристи в България са нараснали двойно за последните 5 години
  Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за страната ни