сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1615 прочитания

  Георги Господинов се завръща с нова книга

  „Всичките наши тела” събира 103 „свръхкратки истории”
  14 май 2018, 10:38 a+ a- a

  „Всичките наши тела” е новата книга на Георги Господинов, която излиза в самото навечерие на 24 май, съобщават от издателство „Жанет 45”. В нея са събрани 103 „свръхкратки истории”, както ги нарича авторът. Книгата е завършена през януари в Ню Йорк, където Господинов печели една от най-престижните писателски стипендии в света - тази на Нюйоркската обществена библиотека. 

  Свръхкратките истории на Господинов са едновременно смешни и абсурдни, меланхолни и иронични – стил, който разпознаваме безпогрешно от „Естествен роман”, „Физика на тъгата” и „Сляпата Вайша”.

  „Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство...”, пише за книгата Иван Теофилов.

  „Избрани автобиографии”, „Преброяване на нощната стража”, „Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив”, „Страхът на коректорката от грешка”, „Петел в Пирогов”, „Гинко Билоба в Ню Йорк”, „Ангелът на непрочетените книги”... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си. 

  Във време на битката за роман Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена.

   „Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така.”, казва Георги Господинов.

  Ето още едно описание на кратката история, което той дава:

  „Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път.”                                                         

  Ето какви отзиви за книгата дават първите читатели на ръкописа:

  „Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство. Един особен, още по-чувствителен, по-вътрешен поглед. Усет, нюх, интуиция, прозорливост... Близки до предишните книги на Георги Господинов и в същото време нещо съвършено ново.” - Иван Теофилов

  „Широта, любопитство и утеха. Нито един фалшив тон...” - Марин Бодаков

  „Когато превръща думите в неща, Георги Господинов ги дарява с история; когато превръща нещата в думи, той ги спасява от всепояждащото време.” - Бойко Пенчев.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 5 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.