петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9621 прочитания

    10 от най-добрите книги, които излязоха в България през май

    Вижте списък с някои от най-интересните заглавия, които дебютираха на българския пазар през месеца
    25 май 2018, 13:19 a+ a- a

    Лятото и летните отпуски наближават. Ако се чудите каква книга да вземете за плажа, вижте списък с 10 заслужаващи внимание заглавия, които излязоха на българския пазар през май: 

    1. Бъдещето на човечеството от Мичио Каку, Бард, 17,99 лв. 

    Много скоро човечеството ще започне да се разселва извън пределите на Земята. Това не е просто възможност, а необходимост - климатичните промени, изчерпването на ресурсите, евентуалните бъдещи катастрофи, всичко това ще ни принуди да напуснем своята планета.

    Един ден ние ще заживеем сред звездите.

    Световно известният физик и футурист Мичио Каку разказва подробно и увлекателно как хората могат постепенно да изградят устойчива цивилизация в космоса. С присъщото си въодушевление той ни показва, че научната фантастика се превръща в реалност: невероятните постижения в областта на роботиката, нанотехнологиите и биотехнологиите ще ни помогнат да построим градове на Марс; близките звезди може да бъдат достигнати с помощта на миниатюрни космически кораби, които се движат чрез лазерни лъчи; а един ден технологиите навярно ще позволят на човека да се освободи напълно от физическото си тяло.

    С много ентусиазъм и усет за удивителното д-р Каку ни отвежда на вълнуващо пътешествие в бъдещето, когато звездната орис на човечеството може да стане реалност – и хората може дори да постигнат безсмъртие.

    Книгата излиза на 28 май. 

    2. „Неделни разговори за душата“ от Опра Уинфри, „Хермес“, 24,95 лв.

    В този сборник популярната телевизионна водеща събира за пръв път най-съкровените и затрогващи моменти на просветление, вдъхновили милиони зрители на удостоеното с три награди „Еми“ телевизионно предаване „Неделни разговори за душата“.

    Книгата е съставена от десет глави, всяка от които представя важен етап от духовното пътешествие на самата авторка и започва с есе, написано лично от нея. Това е безценна колекция от най-значимите беседи на Опра с едни от най-уважаваните духовни лидери.

    Визионери като Тони Робинс, Ариана Хъфингтън и Шонда Раймс споделят какво са научили, търсейки смисъла на живота си. Световнопризнати духовни учители като Екхарт Толе, Мариан Уилямсън и Уейн Дайър обясняват сложните ни връзки с егото и изцелителните сили на любовта, а бестселърови автори като Черил Стрейд, Елизабет Гилбърт и Елизабет Лесър обсъждат прошката.

     

    3. „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” от Кристофър Хичънс, Сиела, 16,90 лв.

    През май в България излезе един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в XXI век - „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” от големия Кристофър Хичънс.

    Изданието е публикувано за първи път на английски език през май 2007 г. и мигновено заема 2-ро място в класацията за най-продавани книги на „Амазон”, изпреварена единствено от книга от поредицата „Хари Потър”. През следващите 3 седмици „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” оглавява класацията за бестселъри и на „Ню Йорк Таймс”.

    В своя труд Хичънс разглежда редица въпроси – като например защо свинското месо не е „богоугодна храна” за някои религии, от къде е заимстван коранът, как човекът често прибягва до религията за утеха в тежките моменти, тъй като чрез нея успява да избяга от отговорност или не поглежда истината в очите, както и много други, разнообразни теми от всекидневието на всеки от нас. В книгата си Хичънс разяснява къде възгледите му се пресичат с тези на други известни съвременни учени-атеисти като Ричард Докинс и Сам Харис.

     

    4. „Механизмите на ума” от Майкъл Луис, Изток-Запад“, 19 лв.

    Преди четиридесет години израелските психолози Даниъл Канеман и Амос Тверски написват няколко изключително оригинални статии, в които разнищват предпоставките на процеса за вземане на решения. Те посочват начините, по които човешкият ум системно греши, когато е принуден да взема решения в условия на несигурност. Съвместният им труд слага началото на поведенческата икономика, революционизира изследванията на големите данни, допринася за развитието на доказателствената медицина, води до нов подход в държавните регулации. На Канеман и Тверски дължим доказателството, че не трябва да се доверяваме само на своята интуиция, както и системното изследване на алгоритмите на човешкия ум.

    За невероятното сътрудничество на големите учени, станали герои както на бойното, така и на университетското поле, разказва книгата на Майкъл Луис „Механизмите на ума”.

    „Механизмите на ума” е книга, която ни потапя в бурните води на науката. Прави го елегантно, знаейки че не всички можем да плуваме. Опасността да се удавим е малка, но е твърде вероятно да се влюбим в двама впечатляващи учени. Майкъл Луис решава да разкаже историята им - от необещаващото нищо начало до нобеловия край. 

     

    5.  „Да излезеш от сянката” от Венсан Винел, Colibri, 12 лв.

    „С цялата си възможна убедителност ще кажа на всички, които се смятат за твърде ниски, твърде дебели, твърде грозни – спрете да се самосъжалявате! Не, не сте такива, каквито сте се надявали да бъдете, но ако все пак притежавате някакво предимство, някаква дарба, не я изпускайте!”

    Думите са на младия Венсан Винел, а „Да излезеш от сянката” разказва собствената му невероятна история - от първите му стъпки на български сирак до сцената на The Voice във Франция.

    Преди 20 години младо френско семейство осиновява двегодишно българско дете от eдин т.нар. Дом за деца, лишени от родителски грижи. Детето е полусляпо, затова пък е надарено с АБСОЛЮТЕН СЛУХ и започва да пее далеч преди да проговори. На 6 години приелият новото си име Венсан Винел вече свири на пиано, композира песнички и е способен да възпроизведе – да изпее или изсвири – всяка мелодия и всеки акорд. На 17 години започва да свири на пианата по парижките гари до момента когато, три години по-късно го поканват да се яви на прослушване за предаването The Voice – Най-хубавият глас на Франция.

    Към края на състезанието, когато предизвиква истинска, нечувана сензация, а интернет публиката с възхищение и любов му отрежда първото място, Венсан написва книгата „Да излезеш от сянката”, в която ни запознава искрено, непринудено, с хумор, с младежки жар и език със своето чудновато музикално приключение. Като не пропуска да отправи затрогващо послание: „Това, че куцате или че не сте горди със стореното досега, не означава, че е прекалено късно. Никога не е прекалено късно!”

     

    6. „Глобални недоволства“ от Ноам Чомски, Бард, 14,99 лв. 

    В завладяваща нова серия интервюта един от най-видните интелектуалци в наши дни идентифицира „сухите подпалки“ на недоволството по света, които биха могли скоро да пламнат.

    Дванайсетте интервюта в „Глобални недоволства“ разглеждат последните процеси по света: раждането на ИДИЛ, обхвата на държавното наблюдение, нарастващия гняв заради икономическото неравенство, конфликтите в Средния изток и президентството на Доналд Тръмп.

    В лични спомени за детството си във Филаделфия Чомски описва собствения си интелектуален път и развитието на безкомпромисната си позиция като водещ интелектуалец дисидент на Америка.

     

    7.  „Всичките наши тела” от Георги Господинов, „Жанет 45”, 14 лв.

    Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена.

    В книгата са събрани 103 „свръхкратки истории”, както ги нарича авторът. „Всичките наши тела” е завършена през януари в Ню Йорк, където Господинов печели една от най-престижните писателски стипендии в света - тази на Нюйоркската обществена библиотека. 

    Свръхкратките истории на Господинов са едновременно смешни и абсурдни, меланхолни и иронични – стил, който разпознаваме безпогрешно от „Естествен роман”, „Физика на тъгата” и „Сляпата Вайша”.

    „Избрани автобиографии”, „Преброяване на нощната стража”, „Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив”, „Страхът на коректорката от грешка”, „Петел в Пирогов”, „Гинко Билоба в Ню Йорк”, „Ангелът на непрочетените книги”... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си. 

    „Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така.”, казва Георги Господинов.

     

    8. „Религии, ценности и върхови преживявания“ от Ейбрахам Маслоу, „Хермес“, 12,95 лв. 

    Книгата излиза за първи път на български език. „Религии, ценности и върхови преживявания“ обединява серия лекции на Ейбрахам Маслоу, които са плод на многогодишни изследвания. Идеята за върховите преживявания – феномен, изолиран и описан за първи път от автора – допълва развитата от него теория за самоактуализацията.

    Тези необикновени изживявания се изразяват във „внезапно чувство за интензивно щастие и благополучие“, „осъзнаване на някаква висша истина и единството на всичко“, „загуба на представа за време и място“, изострена сетивност и екстаз. Те не са достъпни само за пророци и религиозни водачи. Учени, художници, спортисти, обикновени хора и дори деца също описват подобен опит.

    Върховите преживявания правят човека по-щастлив, активират интуицията и фината чувствителност, създават връзка с ценности като красота и справедливост и неизменно го следват по пътя на реализация на потенциала му.

     

    9. „Искам да знаеш” от Кристоф ван Херевей, Colibri, 12 лв.

    Веднага след излизането си, „Искам да знаеш” незабавно привлича вниманието на публиката, печели приза за дебют на Boek.be, а през 2016 г. е удостоена и с Европейската награда за литература.

    Книгата изследва драмата на една невъзможна любов. Безименният разказвач се опитва да оцелее, пишейки на жената, с която се е разделил, за да ѝ обясни състоянието си. Само че писмото му „не е съвсем писмо, а книга“, „кръстоска между роман и писмо“, изпълняваща ролята на катарзисен бунт срещу съдбата, който обаче не носи утеха.

    Всичко изглежда така, сякаш няма никакъв шанс гледните точки на двамата протагонисти някога да се припокрият. А и кой на кого всъщност пише? Защо в един момент ролите се разменят? Има и една котка – може би третият главен герой? В този свой първи роман Кристоф ван Херевей навлиза дълбоко в мотивите и психологията на персонажите си, разнищва ги с майсторството на опитен писател.

    „Искам да знаеш” е проникновен текст за разминаването на две несъвместими душевности, за неспособността на човека да се справи със загубата, за безсилието му да приеме мъката. 

     

    10. „Змия и лилия“ от Никос Казандзакис, „Ентусиаст“, 10 лв.

    „Змия и лилия“ е първата публикувана творба на световния класик Никос Казандзакис. Книгата е песен за безкрайната и безнадеждна любов, за вечното и неумолимо увлечение. С инстинкта на голям художник Казандзакис ни води през сезоните на любовта като през сезоните на препускащото време.

    Книгата, подписана със странното женско име Карма Нирвами, излиза за първи път, когато авторът е едва 23-годишен студент по право в Атинския университет. „Змия и лилия“ ни запознава с един непознат Казандзакис и причината за това не е случайна. Творбата се превръща в послание-заклинание към неговата най-голяма любов и муза. 

    Историята проследява любовта на един художник, измъчван от двойна жажда — физическа и духовна. Героят, у когото откриваме образа на самия Казандзакис, е далеч от света, потънал в собственото си „аз“, пее лебедовата песен за твореца, който търси израз само на вътрешните си вълнения, за да избере красивата смърт пред перипетиите на живота. Любовта се ражда с пролетта, разцъфтява в цялата си пищност през лятото, за да бъде смразена от съмненията на есента и убита от студа на зимата.

    „Змия и лилия“ всъщност е една история на страстта, облечена като любов. Лирическите герои, неуверени и млади, все още не знаят какво изпитват. Всяка страст има своите сезони. Любовта също има своите сезони, но те са по-дълги и не дотам изпепеляващи сърцето и ума. Но те не го знаят. Те не знаят, че когато оздравееш от страстта, белезите, останали от заболяването, се наричат... любов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla