четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7519 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги за май 2018 на „Сиела“

    Ето кои са най-продаваните заглавия в България през изминалия месец
    04 юни 2018, 14:36 a+ a- a

     „Първите седем“ от алпиниста Боян Петров е най-продаваното заглавие в България през изминалия месец според класацията на книжарници „Сиела”. Вижте кои други книги влизат в топ 10 за май 2018:

    1. „Първите седем“ от Боян Петров, „Вакон“, 25,00 лв.

    „Върховете далеч не са само високи точки от релефната карта в кабинета по география. Не са и места за вманиачени туристи, влюбени трекери или амбициозни алпинисти. Върховете са преди всичко необятно поле за изява на човешкия дух и място да изпробваш уменията си за оцеляване в живота – пряко и преносно. Мързеливите в душата си хора записват по едва няколко върха през цялото си съществуване. Когато се обърнат назад, представителите на тази категория трудно правят разлика между изтеклите години, повечето им житейски дела се сливат в аморфна маса, от която с голямо усилие може да се извлече нещо запомнящо се. Активните хора работят, тренират и изкачват върхове.“ - Боян Петров

    В „Първите седем“ Боян разказва за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на първите 7х8000, формирали го като блестящ катерач и лидер. Книгата е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно се описват физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра. 

    2. „Софийски магьосници 2 - В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев,  „Сиела“, 13,90 лв.

    Очакваното продължение на успешното българско фентъзи „Софийски магьосници“ изпраща читателите на нови вълшебни пътешествия из столицата! Караконджоли и самодиви срещу вече познати герои отново ще мерят сили по познати столични улици, забележителности и любими места.

    Страшна буря идва... Вятърът довява пленителна самодивска песен и разярени мълнии. Фанатичната банда на непокорните всява смут в столицата, а страховити създания обикалят Народния театър. 

    Здрачниците и зорниците усещат, че наближава голяма опасност, а странните инциденти зачестяват. Младият чирак Бриян Тенев попада в окото на бурята – станал е герой, всички го познават, но се чувства по-безпомощен отвсякога.

    Останал е без амулет след сблъсъка с демона на улица „Дъждовна“, Ванина и Свилен са изчезнали, а в сънищата му упорито се появява тайнствена врата, зад която съзира сянката на своя тайнствен и могъщ прадядо. Зад тази врата се крият всички отговори. Но дали Бриян знае правилните въпроси?

    3. „Всичките наши тела - Свръхкратки истории“ от Георги Господинов, „Жанет 45“, 14,00 лв.

    Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. В книгата са събрани 103 „свръхкратки истории”, както ги нарича авторът.  

    „Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така”, казва Георги Господинов.

    Свръхкратките истории на Господинов са едновременно смешни и абсурдни, меланхолни и иронични – стил, който разпознаваме безпогрешно от „Естествен роман”, „Физика на тъгата” и „Сляпата Вайша”.

    „Избрани автобиографии”, „Преброяване на нощната стража”, „Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив”, „Страхът на коректорката от грешка”, „Петел в Пирогов”, „Гинко Билоба в Ню Йорк”, „Ангелът на непрочетените книги”... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си. 

    4. „Короната на демона“ от Джеймс Ролинс, „Бард“, 17,99 лв.

    Недалеч от брега на Бразилия изследователски екип открива невиждан ужас – остров, на който целият живот е бил заличен от невъобразим непознат вид. Учените са атакувани от неизвестни нападатели, които избиват всички с изключение на ентомолога и експерт по отровни създания професор Кен Мацуи.Най-странното е, че необяснимата заплаха може да се проследи назад в миналото до ужасяваща тайна, погребана преди век под Националната алея във Вашингтон – кости, запечатани в кехлибар. Артефактът е скрит от учени заговорници, водени от Александър Греъм Бел, с цел да бъде защитено човечеството. Но те не се осмелили да го унищожат, защото в кехлибара се съдържа и изумително обещание за бъдещето – тайната на живота след смъртта.С проблема ще се заеме командир Грей Пиърс от „Сигма“. Основната мисия на „Сигма“ винаги е била да реагира първа и да бъде първата линия на Америка срещу новопоявили се заплахи. Но този път дори „Сигма“ може и да не успее да разгадае смъртоносната загадка...

    5. „Произход” от Дан Браун, „Бард”,  24.95 лв. (мека корица)

    В новия си трилър Дан Браун остава верен на стила си и включва теми от символизма, науката, религията, историята, изкуството и архитектурата. Действието в книгата започва от музея на модерното изкуство Гугенхайм в Билбао, събитията продължават в Мадрид, Барселона и Севиля. В центъра на сюжета е „парадоксалното взаимодействие между наука и религия”, а Робърт Лангдън се сблъсква с „двата вечни въпроса за човечеството: Откъде идваме? Накъде отиваме?

    Робърт Лангдън, харвардски професор по символика и религиозна иконография, пристига в музея „Гугенхайм“ в Билбао, за да присъства на оповестяването на откритие, „което завинаги ще промени лицето на науката“. Организатор на събитието е неговият приятел и някогашен студент Едмънд Кърш - четирийсетгодишен милиардер футурист, чиито изумителни изобретения и предвиждания са му създали скандална слава по света. Тази вечер няма да е изключение: той обявява, че ще разкрие поразително постижение, което ще разтърси самите основи на човешкото битие.

    Грандиозното събитие обаче е хвърлено в хаос преди Кърш да успее да съобщи за безценното си откритие. Животът на Лангдън е в опасност и той е принуден да бяга с директорката на музея Амбра Видал. Двамата се отправят за Барселона в рисковано търсене на загадъчна парола, която ще отключи тайната на Кърш. Изправени срещу враг, който винаги е на крачка пред тях, Лангдън и Видал се лутат из лабиринтите на града. Насочвани само от енигматични символи и чудати произведения на модерното изкуство, двамата бегълци вървят по следи, които ще ги отведат до потресаваща истина, останала погребана... досега.

    6. „Ливърпул - историята на един велик футболен клуб в десет мача“ от Джонатан Уилсън, „Сиела“, 17,90 лв.

    Книгата разказва историята на един от най-великите футболни клубове, накарал милиони по света да изпадат в екстаз от невъзможните обрати, луди нощи и фамозни голове.

    На „Анфийлд” всичко е възможно, а легендарни европейски грандове се страхуват и на своите стадиони от великия червен „Ливърпул”! Отборът е печелил пет пъти Шампионската лига, три пъти Купата на УЕФА, 18 пъти е бил шампион на Англия, куп други отличия изпълват витрините му. Всички фенове знаят думите на химна „You'll Never Walk Alone“ („Никога няма да вървиш сам”).

    Има мачове, които променят историята на един футболен клуб. Понякога те слагат край на една ера или поставят началото на друга. Може би са връх на действията на някой мениджър или са моментите, до които футболът е изглеждал по един начин, а след това е коренно различен. Джонатан Уилсън показва, че никой мач не зависи просто от един момент – а от безброй дребни детайли. И че около един мач има и други. Има цял сезон. Има нови играчи, треньори, случват се събития на и извън терена, които влияят на представянето.Уилсън проследява точно тях – не просто десет важни мача, а всичко, свързано с тях: останалите победи, загуби, равенства, титли, купи, финали, успехи и разочарования. „Ливърпул” е събрал достатъчно от всички. И продължава да записва славни страници в историята си. И пак ще бъде на върха.

    7. „Гунди какъвто не го познавате - уникални снимки“ от Георги Иванов, Кристиан Иванов, Елица Младенова и Добромир Добрев, „Труд“, 12,99 лв.

    „Георги Аспарухов живее само 28 години и за това кратко време се превръща във вероятно най-обичания български футболист. Минава като комета през родния спорт, преди да изгори в жестока автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 г. Гунди щеше да навърши 75 години на 4 май 2018 г., ако Бог не го бе прибрал толкова рано в небесния отбор на звездите. Годишнината от неговото рождение е поводът в тази книга да бъдат събрани 28 истории за футболната легенда. Точно колкото са годините, които Аспарухов бе на този свят.

    Внимателно са подбрани 28 уникални авторски снимки на големия майстор в спортната фотография Петър Спасов, предоставени лично от него, за изданието. Историите, които ще прочетете тук, са събрани от авторите през техния журналистически път. Лични срещи с най-близките хора на Аспарухов ще го разкрият пред вас в светлина, в която не сте го виждали. С благодарност към всички, които помогнаха тази книга да стигне до вас, ви пожелаваме приятно четене!” - от авторите.

    8. „Изпитанията на Аполон книга 3 - Пламтящият лабиринт“ от Рик Риърдън, „Егмонт“, 14,90 лв.

    Все още не мога да повярвам, че баща ми, Зевс, превърна мен, нявга божественият Аполон, в смъртен пубертет с пъпки, коремче и името Лестър Пападопулос. Освен това ме продаде в робство на една нахална дванайсетгодишна героиня на име Мег и ме изпрати на опасно пътешествие, за да освободя петимата велики Оракули от трио зли римски императори. Само не знам как очаква това да се случи, като не разполагам с божествените си сили?

    Досега успях да се спася двама от оракулите и получих пророчество, в което се говори за „черни лабиринти“, „земи на изпепелената смърт“ и „господаря на коня бял и бърз“. Сега Мег и аз трябва да се отправим към Лабиринта, за да намерим третия император. Но дали нашият чифтокопитен водач, Гроувър Андъруд, е наясно със своята мисия? Дали някой от нас изобщо знае какво прави? Време е да се обадя на Пайпър Маклийн и гаджето ѝ Джейсън Грейс – двама от седемте полубогове, които отплаваха с Арго II, за да се изправят срещу един от императорите и да освободят Оракул вместо мен. Чакай.

    Задраскай това.

    Имах предвид, разбира се, че те ще ми помогнат да се справя с тези неща... Да, това имах предвид, Татко. Наистина.

    9. „Роджър Уотърс - Човекът зад Стената“ от Дейв Томпсън, „Сиела“, 15,00 лв.

    За някои той е лицето на класическите Pink Floyd.

    За други той е силният характер, който стои зад някои от най-великите албуми на рока.

    Смятан е за един от най-оригиналните текстописци от едно поколение, което буквално прелива от таланти. 

    За всички обаче Роджър Уотърс си остава загадка – рок звезда, която бяга от звездния статут и се бунтува срещу него.

    "Роджър Уотърс. Човекът зад Стената” е първата пълна биография на легендарния музикант.

    Тя проследява живота му от следвоенна Великобритания до множеството войни, които той самият води с другите от Pink Floyd, с публиката, с музикалната индустрия, с Маргарет Тачър и най-вече със самия себе си. 

    Изпълнена с фактология и ексклузивни интервюта с, книгата на журналиста и музикален критик Дейв Томпсън руши стената, изградена около Роджър Уотърс тухла по тухла, разкривайки истинския характер на човека, който я е построил. 

    10. „Homo Deus - Кратка история на бъдещето“ от Ювал Ноа Харари, „Изток - Запад“, 35,00 лв.

    В зората на третото хилядолетие човешкият род се събужда, протяга се и разтърква очи. В ума му все още кръжат откъслеци от ужасен кошмар: „Имаше някакво място с бодлива тел, огромни облаци с формата на гъби. Но това е просто лош сън.“. Човечеството отива в банята, измива лицето си, оглежда бръчките си в огледалото, после си приготвя чаша кафе и отваря тефтерчето си: „Сега да видим какво е на дневен ред днес.“

    В международния бестселър „Sapiens“ Ювал Ноа Харари ни показа как човешкият род надделява в битката за оцеляване и завладява планетата. В „Homo deus“ – своята нова, не по-малко завладяваща и провокативна книга, той насочва поглед към бъдещето на човечеството и стремежа на хората да станат богоравни.Човешкият род днес е в състояние да овладее масовия глад, епидемиите и войната. Те вече не са непонятни и неконтролируеми природни сили, а предизвикателства, които могат да бъдат преодолени. За пръв път в историята повече хора умират от преяждане, отколкото от глад; от старост, отколкото от заразни болести; повече хора се самоубиват, отколкото са убити от войници, терористи и престъпници.Какви тогава ще са занапред най-важните точки в дневния ред на човечеството? Изкуственият интелект и надмогването на смъртта? Ще се превърнат ли хората в „богове“ и как ще защитят този крехък свят от собствената си разрушителна сила?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 55 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място