петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17317 прочитания

    10 вдъхновяващи книги за лятото

    Подбрахме няколко от най-новите заглавия на пазара, които зареждат с лятно настроение
    20 юни 2018, 17:26 a+ a- a

    Лятото е в разгара си. Приканва ни да отделим време за себе си, да пътуваме, да се наслаждаваме на студени напитки, на горещото слънце и на хубава книга. Подбрахме няколко от най-новите заглавия на пазара, които носят духа на лятото и зареждат със слънчево настроение.  

    1. „Книга за лятото“ от Мишел Гейбъл, „СофтПрес“, 17,99 лв.

    „Книга за лятото“ ни отвежда в Сконсет, най-източната част на историческия остров Нантъкет, който подобно на съседния Мартас Винярд е любимо място за почивка на богатите семейства от източната част на САЩ. Океанът, дивите рози по дюните и изумителната къща на върха на скалата – звучи като рецепта за съвършеното лято.

    От деветдесет и девет години всяко лято „Клиф Хаус“ отваря вратите си за семейство Йънг и техните приятели. Но този път Бес Кодман не идва тук, за да си почине и да се наслаждава на спокойствието и природните красоти. Ерозията руши брега и Бес трябва да вразуми упоритата си майка Сиси да напусне къщата, която е заплашена от срутване. 

    Но макар свлачищата да отнасят скалата, „Клиф Хаус“ пази спомени. Сред многобройните вещи Бес открива избелялата „Книга за лятото“, книга за семейни спомени и впечатления на гостите, чиито страници пазят истории от миналото. Първият спомен е записан от Сара - създателката на „Клиф Хаус“, но най-много са текстовете от любимата баба на Бес – Руби. В „Книга за лятото" са скътани истории за щастливи летни дни и следи от сълзи за загубите през войната. А онова, което липсва, са късчетата от спомените на самата Бес.

    Докато дъждът и вятърът отнемат брега метър по метър, Бес се бори да запази равновесие сред урагана и тайните на собствения си живот. „Клиф Хаус“ е къща на жените, винаги е казвала Руби. В последния ден от последното лято тук наследниците ѝ ще открият в тези думи неподозирана истина. 

    Вдъхновен от суровата красота на природата, „Книга за лятото“ е роман за бурите и силата да устоим. Авторката на бестселъра „Парижкият апартамент“ преплита историите на три жени, за да нарисува свят, в който болката и надеждата вървят ръка за ръка. Защото лятото винаги идва.

     

    2. „Морска книга“ от Мортен Стрьокснес,  „Жанет 45“, 17,00 лв.

    До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика. Вече може да бъде намерена и на българския пазар. 

    Ето какво пише за „Морска книга“ Publishers Weekly:

    „Епично риболовно пътешествие, което намотава на макарата очарователни морски легенди. Норвежкият журналист Стрьокснес и приятелят му, художникът Хюго Осюр, тръгват на лов за гренландска акула: огромно същество, често сляпо заради паразитите, които живеят в очите му, и удивително дълголетно (над 400 години). Месото му съдържа токсин, който причинява на онези, които го ядат, „акулено пиянство“: замъглява речта и съзнанието, води до халюцинации и загуба на координация. Двамата прекарват дълги дни сред смайващия пейзаж на архипелага Луфутен... в размишления за всичко, свързано с морето – чудати светещи сепии, кашалоти, лудуващи стада от косатки, древни трактати за морски чудовища и истории за жилави островитяни, които се прехранват от морето. Ерудицията на Стрьокснес, пиперливият му хумор и пълната липса на маниерност в прозата му са свеж и увлекателен източник на знания за природата.“ 

    „Ерудицията на Стрьокснес, превъзходният му стил и интелигентният му поглед към екологията ни припомнят онези омайни мигове, в които сме гледали филмите на Кусто, преди да се гмурнем в „20 хиляди левги под водата“ или „Моби Дик“. В това е чарът на тази вълшебна книга: възрастните, към които е насочена, незабавно са превърнати в деца“, пише Le Figaro.

     

    3. „Рапсодия в Тоскана“ от Адам Шел, ИК „Сиела“, 14,90 лв.

    Ярки тоскански залези, любовни трепети и виртуозни кулинарни изкушения се преплитат в омайваща хватка на страниците на свежия летен хит „Рапсодия в Тоскана“. Дебютният роман на американския писател Адам Шел е вдъхновяваща история, която разказва за изпепеляващата страст на забранената любов в малко тосканско селце през XVI век, където фикция и реалност се примесват с романтика и вулгарност, за да ни напомнят, че забраненият плод е най-сладък.

    Влюбена в доматите еврейска фамилия, преселила се от Флоренция в провинцията в търсене на по-добър и спокоен живот, донася все още непознатия в Италия зеленчук. Младият фермер Давидо, улисан в отглеждането на любимите си домати на тосканско поле недалеч от големия град, е заставен от семейната традиция да се ожени за невръстна девойка, към която не изпитва никакви чувства.

    След внезапната смърт на баща си прелестната Мари, закърмена в силно религиозно католическо семейство, се грижи усърдно за болната си майка и е принудена мълчаливо да търпи злия си пастрок. Единствената утеха за италианската красавица е маслиновата градина, завещана от баща ѝ. Докато случайна среща между Давидо и Мари не променя живота им завинаги… 

    Освен изпълнен с интригуващи тайни и пиперлива смес от романтика и вулгарност, романът „Рапсодия в Тоскана“ съдържа също интересни, приложими и днес рецепти и множество любопитни исторически справки. 

     

    4. „Най-хубавите неща в живота са безплатни“, „Книгомания“, 28 лв.

    Ако още не сте планирали пътешествие за лятото, няма начин на не намерите добра идея в пътеводителя „Най-хубавите неща в живота са БЕЗПЛАТНИ: 884 интересни места в повече от 60 града по света“.

    Този справочник ще ви разведе из 884 интересни места в над 60 големи града на всички континенти и ще ви помогне да извлечете максимума от бюджета си с указания за безплатни паркове, музеи и природни забележителности, съчетани с евтина храна и приключения.

     

     

     

    5. „Имението с ягодите“ от Лорън Дентън, Кръгозор, 18 лв.

    „Имението с ягодите“ е дебютен роман на Лорън Дентън, който жъне успех – включен е в класациите на USA Today, Amazon и Wall Street Journal.

    Сърдечна история с привкус на сочни, узрели ягоди. Книга за любовта, за семейството и приятелството, за значението на думата „дом“, за важните избори в живота. За едно място, което притежава силата да кара хората да остават.

    Сара наследява Имението с ягодите след смъртта на баба си Мегс и се заема да изпълни нейното желание: да възстанови блясъка на къщата. Временно изоставя проспериращия си бизнес в Ню Орлиънс и се връща на мястото, което все още чувства като свой дом. По време на своя престой с помощта на приятелите на Мегс, които още обитават къщата, младата жена ще открие удивителни неща за баба си, за които никога не е подозирала. Постепенно ще подреди пъзела на вълнуваща история за любовта, за смелостта да следваш пътя си, за тайните в своето семейство и за невероятната съдбата на една силна жена. 

    „Това не е само история за важните решения, които вземаме в живота си. Исках да накарам читателите да се замислят доколко познават близките си. Да ги провокирам да опознаят миналото на своите баби и дядовци, да погледнат на тях по различен начин, да опознаят по-добре корените си. Връзката със семейството, с дома е много важна за всеки, независимо в коя част на света се намира.“

     

    6. Bella Figura. Как да живеем, да се храним и обичаме по италианскиСлънце, 14,95 лв.

    Журналистката Камин Мохамади е с блестяща кариера в модни и лайфстайл списания. Но връзките й с мъжете са мимолетни, а голямата й любов не завършва щастливо. По пътя на успеха се сблъсква със завист, предателства, безразличие, използване. Постепенно натрупва килограми и въпреки помощта на изтъкнати диетолози и най-отбрани храни, нищо не може да й върне предишната елегантна фигура. Нито пък радостта от живота. Изтощена, тя загубва и престижната си и доходна работа. Спасително се оказва пътуването й до Флоренция, където приятели й разкриват италианския принцип за живота – BELLA FIGURA. Става дума не само за елегантната осанка, но и за жестовете, походката, мислите, които те спохождат. И не на последно място цялостната среда, която обитаваш и сам преобразяваш по вкуса си, за да бъде всичко около теб красиво и приятно. 

     Камин открива пресните плодове и зеленчуци на флорентинския пазар, научава различни рецепти. Постепенно самочувствието й се възвръща, килограмите се стопяват, а любовта я намира сама. Камин осъзнава, че консуматорството, което е проповядвала от страниците на лъскавите списания, вероятно е най-големият враг на хората.

     

    7. „Тайната рецепта за втори шанс“ от Дж. Д. Барет, „Хермес“, 15,95 лв. 

    Луси и съпругът ѝ са главни готвачи и съсобственици на един от най-популярните ресторанти в Сидни. Системните му изневери и кражбата на рецепти обаче ѝ идват в повече и Луси го напуска. 

    Докато безцелно обикаля улиците, тя се натъква на порутена сграда, която някога е била процъфтяващ ресторант. Луси надниква през мръсния прозорец и импулсивно решава да вдъхне нов живот на мястото.

    Тя открива червено тефтерче с рецепти, принадлежало на харизматичния готвач Франки, починал преди трийсет години при неясни обстоятелства. Неговите специалитети – френска лучена супа, петел във вино и суфле с грюер, нямат равни и скоро клиентите започват да се тълпят на опашка. Странно, но Луси има чувството, че долавя присъствието на Франки и сякаш може да го види...

    „Сценаристката Дж. Д. Барет забърква вкусна история, чиято тайна рецепта дава втори шанс за щастие.“ - „Дейли Телеграф“

    „Интелигентно написан, завладяващ роман за неустоимо вкусна храна, изпитани рецепти за любов и смелостта да си дадеш още един шанс да бъдеш щастлив.“  - bol.com

    „Очарователен дебютен роман, който ще ви накара да се почувствате леко и безгрижно и ще ви се прииска да се влюбите.“ - „Сидни Морнинг Хералд“.

     

    8. „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“,  „Кръгозор“, 18 лв.

    Сара Авънт Стоувър е вдъхновяващ оратор, преподавател, ментор, основател и директор на The Way of the Happy Woman.® Едва навършила двайсет години, Сара е изправена пред сериозна заплаха за здравето си и се мести в Тайланд, където започва нейното цялостно оздравяване и духовното ѝ пътуване през Азия. 

    В книгата си „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“ тя споделя наученото, за да помогне на жените в съвременния свят да заживеят в хармония със себе си, с природата и със заобикалящата ги среда. Да забавят темпото, да се синхронизират с циклите и ритмите на природата, да започнат живот отвътре навън чрез подбрани според всеки сезон лесни йога практики, медитация и начин на хранене. В книгата откриваме стотици малки стъпки – лесно изпълними, но и достатъчно задълбочени, за да намалим стреса, да се избавим от неразположенията и болестите, като сме в синхрон с четирите годишни времена, с циклите в живота на жената и с фазите на Луната.

    Авторката съветва читателките да не следват задължително всяка стъпка в книгата, а да прилагат само нещата, които са подходящи за тях. Да не се стремят да бъдат перфектни, а да се приемат такива, каквито са и да обичат себе си. 

    „Всичко в тази книга е личен процес, затова избирайте и прилагайте само нещата, които са подходящи за вас! Пробвайте едно, после друго – проверете кое сработва и кое не. Оставете се да бъдете водени от опита и от преживяванията си. И промяната непременно ще се случи!“.

     

    9. „Малката билкарница в Монмартър“, „СофтПрес“, 17,99 лв.

    „Малката билкарница в Монмартър“ е дебютният роман на Донатела Рицати. Изпъстрена с ухания на билки и с неповторимата атмосфера на Монмартър, тази книга е като приятен разговор на чаша чай с добра приятелка – сгрява, ободрява и заразява с усмивка.

    Виола смята, че е изгубила всичко. Съпругът ѝ е мъртъв, семейството – отчуждено. Дори професията, в която винаги е намирала опора, вече не ѝ носи радост. Виола е природолечител, а е трудно да лекуваш чуждите болки, когато не можеш да овладееш своята собствена. 

    Единственият шанс за ново начало на младата италианка е да се върне в Париж – там, където за първи път изучава тайните на натуропатията и открива малкото магазинче за билки на сестрите Фльоре-Бюри. 

    Сред уханията на цветя и есенции, сред стари приятели и нови познати, Виола започва да пише първата страница от новия си живот. Но миналото не може да бъде изтрито. То напомня на Виола за себе си, разкрива ѝ невероятен дар, оставен от любовта на живота ѝ, но и неподозирани тайни. А някъде там – между лекотата на свободата и тежестта на лъжите, настоящето проправя път за нова любов.

    В страниците на „Малката билкарница в Монмартър“ са скрити рецепти за щастие, красота и душевна хармония, които всеки може да приготви у дома, докато се наслаждава на четенето.

    В романа ще откриете рецепта за етерично масло от лавандула, което се използва от векове, но за да почувствате успокояващия и тонизиращ ефект на тази билка, ще е достатъчно просто да вдъхнете…. книгата.  Благодарение на специална печатарска технология, българското издание на „Малката билкарница в Монмартър“ пази необикновена тайна – истински аромат на лавандула в кориците и книгоразделителя. 

     

    10. „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън, „Хермес“, 14,95 лв.

    Болезнено откровен и предизвикващ смях през сълзи, Марк Менсън предлага практически начини да промените житейските си нагласи и да развиете потенциала си. Той ще ви убеди, че не трябва да ви пука за повечето неща. Трябва да ви пука само за най-важните. И тази книга е едно от тях.

    Повечето хора мечтаят за безоблачно щастие, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа... Накратко – живот, за който останалите да им завиждат. Социалните мрежи и консуматорската ни култура постоянно подхранват този фалшив идеал за щастие. Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който авторът на тази книга спуква, като заявява смело: „Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

    Преди да осъзнаем това обаче, трябва да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука. 

    Книгата е най-четеното нехудожествено заглавие на „Амазон“ през 2017 г. и бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство