петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9100 прочитания

    10 вдъхновяващи книги за лятото (2-ра част)

    Вижте идеи за четиво по време на лятната отпуска
    13 юли 2018, 14:46 a+ a- a

    На книжния пазар в България продължават да излизат интригуващи заглавия, на чиято компания можем да се насладим по време на отпуската. В началото на лятото ви предложихме 10 заслужаващи внимание книги, а сега допълваме списъка с още 10 нови заглавия, които дебютираха наскоро. 

    1. „Ти, аз, всичко“ от Катрин Айзък, „Хермес“, 15.95 лв.

    Джес е на трийсет и две години и има тежко генетично заболяване. Въпреки че все още няма симптоми, тя знае, че някой ден – може би по-скоро, отколкото се надява – коварната болест ще съсипе тялото и ума ѝ. Сигурна е в това, защото майка ѝ е в напреднал стадий. Джес и десетгодишният ѝ син предприемат пътуване до Шато де Росиньол, сгушено сред слънчевите хълмове на Югозападна Франция. Там те ще гостуват на баща му – Адам, с когото се виждат едва няколко пъти годишно. Младата жена иска да се увери, че детето ѝ ще има родителска подкрепа, когато тя вече няма да е в състояние да му я даде. Време е Адам да порасне и да започне да се държи като истински баща. За да постигне целта си, Джес е готова да прекара пет седмици в обаятелната му и вбесяваща компания.

    Следват слънчеви утрини с кафе и кроасани (с истински шоколад в тях) и уханни вечери с чаша вино в ръка. Тримата се разхождат по тесните криволичещи улички на стари градчета, разглеждат средновековни замъци, дори скачат във водопади. През това лято Джес ще се опита да накара Адам да заобича собствения си син. Тя ще се научи да живее въпреки страха от необратимата болест и да оценява всяка дребна радост, която я споходи.

     

    2. „Никой не знае часа“ от Рене Фройнд, „Ентусиаст“, 15 лв.

    Нора току-що е загубила баща си. Сам по себе си този факт е достатъчно тъжен, но това не е всичко: татко ѝ е оставил завещание и има необичайна последна воля. За да получи огромна сума като наследство, Нора трябва да загърби приятния си живот в Париж и да се отправи към непознатата Австрия. И там, в ледените Алпи, да разпръсне праха на баща си. На всичкото отгоре трябва да направи това неочаквано пътешествие, контролирана от кандидат за нотариус, избран от баща ѝ. Бернхард е педантичен младеж, пълна противоположност на жизнерадостната и спонтанна наследница. Нора и Бернхард не знаят предварително къде отиват и какво ще правят. Всеки ден младата жена получава указания за това – или писмо от баща си, или видео файл, подготвени от него преди смъртта му. И всеки ден от това пътуване им носи нови познания – за самите тях, за близките им хора, за живота, и разкрива отдавна погребани тайни. 

    Роман за любовта и приятелството и за едно необичайно пътешествие с изненадваща дестинация.„Никой не знае часа“ е разказ за пътешествието, което продължава дълго; в което с всяка следваща крачка човек навлиза в дълбините на собствената си душа. Всъщност, това е история за най-важното пътуване – онова, в което откриваш себе си.

     

    3. „Загадката Анри Пик“ от Давид Фоенкинос, Colibri, 16 лв.

    След като ни показа що е то „Деликатност” и ни потопи в спомени и раздели, популярният френски писател ни предлага загадка. Тя се съдържа в чудната история на един библиотекар, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Когато разкрива намерението си, ръкописите не закъсняват. И ето че се натъква на истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора….

    Дали авторът е имал двойствен живот? Или става дума за мистификация? Комедия, литературен трилър, роман за романа, както и да го наречем, „Загадката Анри Пик“ показва как една творба може да преобърне живота на своите читатели. Където и да се намират те.

     

    4. „В града на замечтаните кули“ от Джулия Уелан, ИК „Кръгозор“, 18 лв.

    „В града на замечтаните кули“  е елегантно, поетично и вълнуващо изследване на любовта, която се появява ненадейно, която завладява сърцата, дори когато умът има други намерения, и която е по-силна от всичко. Елинор Дъран, консултант по образователна политика, пристига в Оксфорд със стипендия „Роудс“. В плановете ѝ влиза да изучава английска литература от 19. век, „защото красотата на поезията може да направи света по-добър“, и да изживее в града на замечтаните кули „най-незабравимото приключение в живота си“. Ела не подозира, че животът ще ѝ предложи много повече от това...

    Сред старите стени на вековни сгради и в скритите кътчета на библиотеката тя изучава не само викторианските стихове, но и поезията на любовта. Научава много за виното, за прелестта на споделената вечеря и за това, че не можеш да планираш бъдещето си. Понякога животът просто ти се случва и трябва да го живееш...

     

    5. „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин, ИК „Сиела“, 14.90 лв.

    Авторката на хита „Малката книжарничка край Сена” се завръща с нов роман на български! В типичния си стил Ребека разказва нова топла история, която се развива из парижките улици – история за  любов, ранени сърца и скрити край Айфеловата кула антикварни съкровища. Този път Рейзин ни среща с младата, но разочарована от любовта красавица Анук, чието  разбито от долен негодник сърце често ѝ напомня защо се е затворила в себе си, отказвайки да мечтае за щастлива, споделена любов. Затова пък Анук отдава цялото си внимание и обич на своя антикварен магазин, сгушен уютно под прочутата Айфелова кула в Париж. Един ден обаче животът на Анук се променя безвъзвратно...

    Тази история за любов, ранени сърца и антикварни съкровища насред Париж ни напомня защо трябва по-често да си позволяваме да обичаме и, докато го правим, да открием щастието.

     

    6. „Книжарката от Площада на билките“ от Ерик дьо Кермел, ИК „Кръгозор“, 16 лв.

    Авторът Ерик дьо Кермел ще ни отведе в Юзес – перлата на Гар, прекрасно място с уханни маслинови горички. Ще ни запознае с Натали – парижанка, учителка по литература, и със съпруга ѝ Натан, който е архитект. Двамата решават да напуснат столицата и да започнат нов етап от живота си, като се местят в провансалския град с древна история.

    Това е топъл и емоционален роман за любовта към книгите и към хората на книгите, за книжарниците като свещено място, което свързва и сближава. За лечебната сила на книгите, които умеят да се отблагодаряват на онзи, който ги обича, и често му дават това, което той търси: даряват го с нежност и топлота, с тръпка, с екзотика, с мъдрост и знание и разкриват пред него нови пътища, по които да върви и да разбира този свят, за да може да живее в него.

     

    7. „За благодарността като изгубено умение“ от Алегзандър Маккол Смит, „Еднорог“, 15.90 лв.

    Дори през спокойните летни вечери в Единбург се явяват немалко неща, които нарушават етичните принципи на Изабел Далхаузи и ѝ създават грижи. Подлият ѝ съперник, професор Дъв, продължава с подмолните си опити да ѝ отнеме ръководното място в управляваното от нея списание. Появява се и един отдавнашен враг – безсърдечната, а може би и направо зла Минти Ахтърлоуни, която сега обаче търси помощ от Изабел.  Как трябва да постъпи Изабел, която толкова държи на своите морални принципи? Дилемата се усложнява от слуховете, че Минти отново е нарушила професионалната етика. Но само добрите хора ли заслужават да им се помогне? Племенницата на Изабел отново има неподходящ мъж край себе си, но редно ли е Изабел да му се присмива?

    В постоянните си морални дилеми Изабел се уповава на любовта и непрестанно се убеждава в цената на добротата и на изгубеното умение да проявяваме благодарност.

     

    8. „Завой на реката“ от  В. С. Найпол,  Colibri, 20 лв.

    Това е един от най-силните и възхвалявани от критиката романи на Нобеловия лауреат и носител на „Букър” В. С. Найпол. Книгата проследява пътя на Салим, млад индиец от семейство на търговци в Африка, който наследява малко магазинче, решава да напусне крайбрежието и се отправя към вътрешността на континента. Там, в откъснато градче на „завоя на реката“ в неотдавна извоювала независимостта си африканска държава, Салим започва дребна търговия с местните хора, докато пред очите му се разгръща животът в постколониална Африка, пленен между неотстъпчивите традиции на миналото и изкушенията на модерния свят, живот сред хаос, насилие, враждуващи племена, невежество, бедност и изолация.

    „Завой на реката” е същински шедьовър – един поразително живописен и дързък текст, неслучайно породил полюсни реакции на възторг и критика. Авторът разказва с проникновение и мъдрост за човешки преживявания на фона на исторически подем и обществено крушение.

     

    9. „Дом“ от Камелия Кучер, „Хермес“, 15.95 лв.

    Камелия Кучер издава своя дебютен роман „Дом“ след години пътуване по света, преди окончателно да се завърне в България заедно със семейството си. Любовта към думите съпровожда целия ѝ живот, а „Дом“ е написан в рамките на една година. Както самата тя го описва: „едно откровение, най-сетне узряло достатъчно, за да стигне до света извън бюрото ми“.

    Париж, 2016 г.

    Франсоа Бернард е уважаван преподавател в Сорбоната и литературен критик. Той разказва една история, която започва, когато е бил на 13 години.

    Марсилия, 1967 г.

    Франсоа расте без обич и подкрепа от отчуждените си родители. И го приема за нормално. До деня, в който семейството на най-добрия му приятел Джейкъб го кани на вечеря. Сравнението между уюта и топлината в тяхната къща и студенината и пустотата в неговия дом е болезнено. В тежката и драматична за него нощ Франсоа среща младата и красива алжирка Фатима. И това белязва живота му завинаги. Благодарение на нея той тръгва по пътя на съзряването. Път, който ще го отведе в Париж, но и много по-далеч – към любовта, прошката и осъзнаване смисъла на живота.

    10.  „Краят на самотата” от Бенедикт Уелс,  Colibri, 16 лв.

    „Краят на самотата” разказва драматичната история на двама братя и една сестра, изгубили родителите си при автомобилна катастрофа и преживели детството си, белязани от чувство за враждебност и изоставеност. Вече възрастни, те смятат, че са преодолели този удар от съдбата, но превеждайки ги през възходи и падения, животът болезнено възстановява миналото. Вплитайки елементи от собствената си биография, авторът създава удивително зряла и докосваща творба – роман за загубата и самотата, за ролята на семейството и за целителната мощ на любовта.

    Един изключително фин, проницателен и въздействащ роман, заслужено удостоен с Награда за литература на Европейския съюз 2016.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове