събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2287 прочитания

    Редно ли е партиите да ползват платени участници във форумите?

    Вижте какво споделиха по темата Доброслав Димитров (ГЕРБ), Антон Кутев (БСП), Христо Панчугов (Синя коалиция) и Прошко Прошков (Движение “България на гражданите”)
    12 февруари 2013, 10:56 a+ a- a

    Снимка: IAB България

    23% от интернет потребителите у нас ежедневно коментират в различни форуми, сочат данни на IAB България. При тази висока активност редно ли е политическите партии да ползват услугите на участници по форуми срещу заплащане? На този въпрос дадоха своя отговор представители на различни политически сили у нас по време на дискусия на тема „Дигиталният дневен ред и новите медии: Ролята на партиите и гражданското общество”, организирана от IAB България.

    Когато дадена публикация в медиите е платена, поне по закон, това следва да се упомене изрично. Когато обаче човек, на когото се плаща, за да изразява определена позиция, пише по форуми, подобна индикация липсва. Именно липсата на надпис „платено” е основният проблем при тази практика на някои политически сили у нас, убеден е представителят на ГЕРБ Доброслав Димитров.

    Според Прошко Прошков от Движение „България на гражданите” човек лесно би могъл да познае, когато даден коментар във форум не е автентичен. „Не смятам, че платеното участие води до изключително голяма ефективност, когато не е мотивирано”, посочи той, припомняйки случая с коментар във форум, при който бяха публикувани и инструкции за това как и къде трябва да бъде споделено мнението.

    Разграничаването на „платени” и „неплатени” писачи е грешно смята пък Антон Кутев от БСП. По неговите думи определящо за коментиращите е тяхната мотивация, която може да бъде и нефинансова. „Тук става дума за някаква форма на реклама - в този случай политическа. Имаме 40-50 човека, които работят активно във форумите и които са наши симпатизанти, членове. Да, ние си имаме някаква политика на мотивация към тях, като тя не е финансова”, призна Кутев.

    Подобна бе позицията и на Христо Панчугов от Синята коалиция. „В крайна сметка, когато си говорим за политическо състезание и когато обясняваме как Интернет ни позволява много по-бързо, много по-лесно да предадем информацията, която искаме, ние би трябвало да приемем факта, че това би трябвало да бъде в рамките на определени средства. Да се отрече правото на всеки да изрази свое собствено мнение, защото е платен или не, на мен ми се струва неоснователно”, коментира той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство