петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7726 прочитания

    Има законодатества по света, в които възрастта е директно обвързана с рисковия профил на клиента

    Николай Стойков, Главен Изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане
    29 май 2008, 08:55 a+ a- a

    Николай Стойков е роден на 26 юли 1970 г. в София. Кариерата си в ING започва с навлизането на компанията в България през 1994 г. В продължение на 7 години отговаря за отдел “Финансови пазари" в ING Bank, клон София. Преди това е работил в Министерството на финансите, Булбанк и Хиосбанк. Завършва МИО в УНСС. Преминал е редица обучения и специализации зад граница - в Амстердам, Лондон, Ню Йорк. През 2006 г. завършва двугодишна програма за висши мениджъри към INSEAD, Франция. Участва в създаването на пенсионното дружество ING, което оглавява от 2001 г., а през 2006 г. поема контрола и на новосъздаденото ING Животозастраховане.

    ING е глобална финансова институция от холандски произход, предоставяща услуги в три направления - банково дело, застрахователна дейност и услуги по управление на активи. Ползва се с доверието на над 75 млн. частни, корпоративни и институционални клиенти в повече от 60 страни по света. Сред приоритетите на компанията е разпространяването на нейните продукти и услуги в динамично развиващите се пазари на Централна и Източна Европа. На база брой клиенти и активи под управление, ING е регионален лидер в областта на пенсионното осигуряване и на второ място в сферата на животозастраховането.

    Интересен аспект от маркетинговата стратегия на компанията е спонсорската програма за отбора на Renault F1 за сезони 2007-2009 г. От началото на новия сезон финансовата група е и основен спонсор на състезанията от Формула 1 в Унгария, Белгия и Австралия в допълнение към брендирането на пистите в 13 от 18-те състезания от Шампионата. Има сключени договори и с двамата пилоти - Фернандо Алонсо и Нелсън Пикет – младши, ангажирани в голяма част от маркетинговите комуникации на различни пазари. Като спонсор на отбор от Формула 1, за втора поредна година ING ще допринесе за емоцията на почитателите на този спорт и в България. Репликата на болида на отбора ING Renault F1 е на уникално по рода си турне в страната от 17 до 29 май.  
          
         
    Г-н Стойков, от гледна точка на вашия дългогодишен опит, как се разви пазарът на пенсионноосигурителни и животозастрахователни услуги у нас?
    Динамиката при двата сегмента е различна. Пенсионният бизнес се разви изключително бързо, особено след въвеждането на тристълбовия модел на пенсионно осигуряване през 2001 г., важна стъпка в реформирането на пенсионната система в страната. Към края на изминалата 2007 г. броят на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване лица е над 3 милиона души, а средствата, акумулирани в техните партиди, надхвърлят 2,3 милиарда лева. Показателен е и изключително високият миналогодишен ръст на средствата под управление в пенсионните фондове от 53%. Разбира се, той е обусловен както от новите вноски по партидите на осигурените лица, така и от реализираната доходност от управлението на активите. През 2007 г. нарастна и броят на осигурените лица в цялата система с около 200 000 души. В областта на животозастраховането ръстът е по-значителен в последните няколко години. Този сектор на финансовата система бе най-късно реформиран, като едва през 2006 г. беше възпроизведено европейското законодателство в тази сфера. Освен с регулаторните промени, развитието на пазара беше обусловено и от приватизацията в сектора, навлизането на много нови компании, нарастването на доходите на населението, повишаването на общата информираност на клиентите, развитието на продуктите и дистрибуционните канали. В последните 3-4 години почти всички фактори за едно бурно развитие бяха налице и ръстът на пазара, измерен чрез брутния премиен приход, надхвърли 30% годишно.

    Превърнаха ли се този тип услуги във важен инструмент за планиране на личните финанси и средство за осигуряване на материална стабилност за българина?
    На базата на пазарни проучвания, направени от нашата компания, както и от някои от другите големи финансови институции, може да се направи изводът, че финансовото богатство на българите е концентрирано изключително в краткосрочни по своя характер финансови активи /текущи и спестовни сметки, депозити и т.н/, като тук изключвам недвижимите имоти и другите материални активи, които притежава населението. Пенсионноосигурителните и животозастрахователните продукти и услуги дават възможност на клиентите да регулират в дългосрочен аспект неравномерното разпределение на доходите и потреблението през техния жизнен цикъл, т.е да планират своето финансово бъдеще. Акумулираните към настоящия момент спестявания в пенсионноосигурителните партиди и животозастрахователните резерви са все още твърде ограничени, измерени като процент от брутния вътрешен продукт. Хубавото е, че относителното им тегло нараства изключително бързо през последните години, т.е техният дял в "богатството" на населението се увеличава. А нещо, на което аз лично много се радвам, е че инвестиционната култура и информираността на българина през последните години се разви и нарасна и той преценява много повече възможности и алтернативи при планирането на финансовото си бъдеще.

    Какви са предимствата на новото поколение животозастрахователни продукти, свързани с инвестиционен фонд, пред традиционната застраховка "Живот"?

    Застраховката Живот, свързана с инвестиционен фонд, съществува като клас застраховка от доста време в нашето законодателство, но едва през последните 1-2 години значението й на пазара нарасна по-съществено с преориентирането на част от клиентите, които до този момент бяха фокусирани единствено към спестовни инструменти. ING Едно е предназначен за всички, които имат нужда от застрахователна защита и същевременно желаят да инвестират финансови средства с цел реализиране на допълнителна доходност. В зависимост от рисковия профил на инвестиционната част и съответно желаната доходност, клиентите могат да избират между нискорискова, балансирана, агресивна и защитна инвестиционни програми на ING. Продуктът осигурява изключителна гъвкавост за клиентите по всяко време да пренасочват както новите вноски, така и вече инвестираните средства от една програма към друга, като могат да правят това няколко пъти в годината без допълнителни разходи. Друго предимство на продукта е, че може да бъде комбиниран с допълнителни покрития, например освобождаване от премийни плащания в следствие на злопулука. В случай на такъв риск компанията започва да плаща вместо клиента вноските не само по застрахователната, но и по инвестиционната част на продукта. В този смисъл ING Едно предлага някои нови елементи, в сравнение със съществуващите до момента продукти в този клас, освен разбира се селекцията от инвестиционни фондове, управлявани от нашата компания.

    Каква е оценката Ви за професионалната уредба на пенсионното осигуряване в България?

    Към момента на въвеждане на тристълбовата пенсионна система България се сдоби с едно от най-модерните законодателства в тази област, базирано на чилийския модел, който Световната банка основно подкрепяше като образец за въвеждане в повечето страни, които имаха програми за реформиране на пенсионните си системи. След първоначалната реформа, проведена през 2000 – 2001 г., бяха направени редица промени в пенсионното законодателство, включващи кодифициране на цялата нормативна уредба в тази област през 2004 г. и възпроизвеждане на редица нормативни изисквания от европейското законодателство, непосредствено преди приемането на страната ни за член на Европейския съюз. Към момента има две основни сфери, в които се развива пенсионното осигуряване. Едната част от промените е свързана с въвеждането на мултифондовете в доброволното пенсионно осигуряване. Идеята е в рамките на доброволните пенсионни фондове да се даде избор на клиентите между три рискови профила /нискорисков, балансиран или високодоходен/ за управление на средствата. Има законодателства по света, в които възрастта на осигурените лица е директно обвързана с рисковия профил на клиента. Това е обусловено от обстоятелството, че в по-млада възраст лицата са ориентирани към по-висока доходност и съответно по-висок рисков профил на портфейлите, с оглед на дългосрочната перспектива за управление на средствата в техните партиди. С нарастване на възрастта настъпва фазата на консолидация и запазване на богатството и толерантността към риск силно намалява. Разбира се, има и други фактори, които влияят на инвестиционния избор и съответно на рисковия профил на клиента, като сред тях бих споменал образованието, инвестиционната информираност на лицата, доходите, семейното положение и т.н. Другата серия от промени е свързана с фазата на изплащане на средствата. В задължителните фондове тя все още е недостатъчно регламентирана и нормативно уредена. До голяма степен това се дължи на ниската спешност, с която се третираше този проблем през последните години, с оглед на това, че първите пенсионери в универсалните фондове ще са факт след повече от 10 години.

    Очаквате ли следващи по-големи трусове на капиталовия пазар и какво е въздействието на финансовата криза върху сегментите, в които оперирате?
    Никой не може да каже в конкретния момент какво ще бъде непосредственото движение на пазара в краткосрочен аспект. Но за разлика от много от финансовите инвеститори, основните цели в управлението на активите на пенсионните фондове и средствата в животозастрахователните резерви са фокусирани в дългосрочен план. За нас настоящият момент е свързан с възможности на селективна база да добавяме нови активи в портфейлите си, за които считаме, че са подценени или имат значителен потенциал в дългосрочен план без оглед на възможните краткосрочни колебания в цените им. В този смисъл, независимо от негативния ефект на сътресенията на финансовите пазари върху цените на редица активи в краткосрочен план, за нас този период е свързан и с определени възможности в дългосрочна перспектива.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове