сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6699 прочитания

    България е най-доброто място за инвестиции в целия свят

    Брайън Конийли, Управляващ директор West Incorporated
    17 април 2008, 08:55 a+ a- a

    Брайън Конийли е роден през 1966 г. в Голуей, Ирландия. Започва работа, когато е на 17 г., купува първия си имот на 22г. и последните двайсет години инвестира на различни чуждестранни пазари, между които Великобритания и Испания. През 2004 г. основава компания за инвестиции в недвижими имоти у нас, West Properties International и оттогава 7 дни в седмицата му са свързани с България. Признава, че работата е неговият живот. И това е видно от постигнатото за 4 години. В момента има 24 фирми, обединени в групата West Incorporated, осигуряващи интегрирани услуги във всички етапи на инвестирането в имоти и тяхното управление. Групата реализира 19 обекта в България – в София, на българското Черноморие и в други региони на страната. Два от тях са напълно завършени, други четири ще бъдат въведени в експлоатация в следващите няколко месеца, а останалите тринайсет са в процес на изграждане. Днес West Incorporated има над 50 служители и 5 офиса в София и Слънчев Бряг, както и в Голуей и Корк (Ирландия). Софийският офис на ирландската компания спечели награда "Офис на годината" за 2007 година. Инвестицията за закупуването и обзавеждането на офиса възлиза на няколко милиона евро и е още една заявка за дългосрочен ангажимент към българския пазар. Плановете на компанията са до 2011 г. да инвестира 500 млн. евро в развитие на жилищни, ваканционни и бизнеспроекти в страната.        
         
    Какво ви провокира да насочите бизнес интересите си към България?
    През 2004 г. аз повярвах в България. Страната все още не беше част от ЕС, но откриваше един нов пазар в хоризонта на европейските инвеститори. Имотите като цяло бяха доста евтини, а рискът висок. С опита, който бяхме придобили вече в Ирландия и на международни пазари, успяхме да оползотворим възможностите и направените инвестиции ни се отблагодариха добре впоследствие. Ако България продължава да се развива по същия начин, разчитаме на едно доходоносно начинание.

    От 2004 г. насам инвестиционният климат в страната ни доста се подобри, пазарът се разрастна, междувременно страната ни бе приета като пълноправен член на ЕС. Как се отразиха тези процеси върху разрастването на компанията ви на местния пазар?
    Най-голямото предимство за нас е, че предлагаме комплексна услуга, което е нещо ново за българския пазар. В последните 4 години събирахме парченцата на този "пъзел", за да предложим на нашите клиенти всички подразделения в цялостната консултация по инвестицията и управлението на един имот - проучване и покупка, международни инвестиционни, правни, данъчни и финансови консултации и услуги, проектиране и управление, строителство, строително инженерство, вътрешен дизайн и обзавеждане, туристически услуги, управление, маркетинг на имотите и отдаване под наем, регулярни отчети и анализи за състоянието на инвестициите, стратегия за изход от инвестицията – препродажба. Един от ключовите аспекти на нашата дейност е следпродажбеното обслужване и управление на имотите, т. нар. пропърти мениджмънт. Всички сериозни нвеститори, с които контактуваме във Великобритания, Испания и други страни, изказват това като основно изискване, така че ще се разширяваме в сектора на обслужването.

    Основно ирландци ли са вашите клиенти?
    Болшинството от тях са ирландци, но през настоящата година профилът започва да се променя. В момента разширяваме дейността си към по-големи пазари, където има търсене - Великобритания, Франция, Полша, Сингапур. Преобладава делът на клиенти с инвестиционни интереси, които търсят печалба и висока доходност. Работим предимно с опитни инвеститори. Наскоро имахме среща с инвестиционна компания от Дубай, клиентите им разполагат с доста добри финансови възможности, портфейлът на техните фирми е между 6 - 7 млн. евро, те просто купуват недвижими имоти за забавление. В момента България е доста атрактивна и за руски клиенти, които харчат доста пари за инвестиции в имоти. Факт е, че пазарът се променя и ние трябва да се съобразим с това.

    Доскоро България беше привлекателна за ирландски инвеститори в областта на недвижимите имоти, сега като че ли има спад. На какво се дължи това?
    Разбира се, финансовата криза в САЩ оказа своето негативно влияние. През последните 10 г. ирландската икономика се радваше на доста добър ръст, но може би за около година ще сме свидетели на известен застой. Въпреки това, сега е времето за един разумен инвеститор да направи своята инвестиция. От друга страна ирландският пазар е доста малък, само 4,5 милиона души са жителите на страната, за разлика от Великобритания със своите 55 милиона потенциални инвеститори.

    Къде в Югоизточна Европа е най-изгодно да се инвестира в недвижими имоти на този етап?

    В момента България е най-доброто място за инвестиции в целия свят, заедно с Дубай. През последните седмици имах доста срещи и се оказа, че нямаме достатъчно проекти за продаване. Толкова голямо е търсенето. Най-доброто нещо, което направихме през изминалите няколко месеца, беше да разширим нашата дейност към целия континент. Вярвам, че след 10 години България ще бъде едно много различно място. Най-вълнуващото за мен в бизнеса с недвижими имоти е, че никой не знае какво ще донесе бъдещето. Ако не вярваме в бъдещето, тогава няма в какво просто да вярваме! В момента съвсем буквално можем да кажем, че България е в центъра на Европа, на границата между Изтока и Запада. Мисля че страната има един невероятен потенциал, затова и нашите интереси са трайни, не смятаме да се пренасочваме към други дестинации. На един по-късен етап се очаква Сърбия, Албания и Македония да постигнат по-добри икономически резултати и може би сега е моментът да се инвестира в тези страни, основно в закупуването на парцели. Рано или късно те също ще бъдат част от Обединена Европа и всички ние ще сме контролирани от Брюксел. Правилата ще се унифицират, националните икономики ще стават все по-взаимосвързани. След няколко години ще бъдете потребители на европейски ипотечни кредити. Аз например отивам в банка в Ирландия и вземам ипотечен кредит за закупуване на имот в България. Това е, което предстои да се случи.

    Забавянето на ръста в сектора на недвижимите имоти в световен мащаб, очакваното все по-голямо обвързване на цените на имотите у нас с тези на глобалните и регионални пазари в каква посока ни води? Какви са вашите прогнози за пазара?
    За разлика от развитите европейски пазари, които са доста добре кредитирани, българите все още не са навлезли активно на пазара, не са започнали да се финансират. Когато започнат по-често да се обръщат към банките, тогава и лихвите по кредитите ще намалеят и това ще влее нова енергия на пазара.

    Непрекъснато слушаме коментари за ценовия "балон" в областта на недвижимите имоти, ще се спука ли той, приближава ли се пазарът към точката на пренасищане... В същото време участниците на пазара, като че ли не са склонни да подкрепят това твърдение. Какво е вашето мнение?
    През 2004 г. експертите прогнозираха, че България никога няма да се присъедини към ЕС, че цените никога няма да се повишат и т.н., но ако слушаме анализаторите за всичко, тогава може би не трябва дори да ставаме от леглото си. Инвестициите са риск. Правило в бизнеса е, че ако не се поемат рискове, няма да се правят и пари. Важно е инвеститорите да търсят качествени продукти и управление на имотите.

    Очаквате ли спад на чуждестанните инвестиции у нас?

    Не мисля. Местоположението на България е много добро. В следващите 10 години пазарът тепърва ще се разраства, така че има доста път нагоре да извървите.

    В кои сегменти на пазара са инвестиционните ви планове?
    Около 50% от инвестициите, които правим, са в градските части, а останалите 50% влагаме във ваканционни апартаменти. Туризмът е доста перспективен сектор в България, затова много от нашите проекти са свързани с този сектор, като са пригодени към потребностите на крайния потребител. Преди да започнем строежа, вече имаме яснота на кого искаме да продадем съответната сградата и на кого ще я отдаваме под наем. Искаме да се отдалечим от продажбата на гледки, рекламираме нашите обекти по-скоро от гл. т. на финансовата изгода, която ще донесат на купувачите. Както казах, търсим опитния инвеститор, хора, които виждат бъдещето в недвижимите имоти. Възнамеряваме да привличаме инвеститори и чрез пенсионни и специализирани инвестиционни фондове, които разполагат с много средства.

    Различават ли се очакванията на инвеститорите от различните страни, с които работите?
    Има доста големи различия, затова е нужно да пригодим продуктите и услугите, които предлагаме, към очакванията на различните клиенти. Ирландците например искат всичко - отстъпки, гарантирано отдаване под наем, организиране на пътувания, британските инвеститори очакват много бързо да се повиши стойността на закупения от тях имот, понякога не държат да им гарантираме отдаване под наем. Но това, което е еднакво при всички, е очакването за едно добро обслужване. Когато стъпваме на нов пазар, задължително питаме клиентите какво очакват, това е най-добрият подход.

    Имате ли лични инвестиции в българския пазар на недвижими имоти?

    Доста, но ми се иска да бяха още повече. Всичко, което притежавам, е един вид инвестиция.

    Как прекарвате свободното си време тук? Какво ви харесва най-много?
    Интересувам се от българската култура. Очарован съм от времето и възможността да карам ски. Атмосферата е доста спокойна и страната е вълнуваща за мен. Не пропускам да опознавам и нощния живот, ресторантите, клубовете, пиано баровете в София са ми любими. Питам се защо му е на човек да живее някъде другаде!

    Това ли споделяте с ирландците, на които разказвате за България?
    Абсолютно. Казвам им: "Елате да живеете в България!"
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 31 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 54 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа
    преди 7 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt