петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7029 прочитания

    Спадът на капиталовия пазар показа на инвеститорите, че пазарът не се движи само възходящо

    Петко Кръстев, Изпълнителен директор на "ДСК Управление на активи" АД
    24 март 2008, 14:20 a+ a- a

    Петко Кръстев е роден в град Враца на 13 февруари 1968 г., но определя себе си като плевенчанин, защото Плевен е градът, в който минава голяма част от детството му. Завършил е висше образование в Технически Университет - София, специалност "Електронна техника и микроелектроника" и втора специалност "Международни икономически отношения". Има над 15-годишен опит на финансовите пазари в България. Бил е портфолио мениджър в „Ай Ен Джи Пенсионноосигурително Дружество" АД, началник отдел "Корпоративни ценни книжа" в ТБ „Юнионбанк" АД, директор "Капиталов пазар" и член на Съвета на директорите на ИП "Евър" АД. Понастоящем е и член на Надзорния съвет на Управляващо дружество „ОТП Капитал" АД, Украйна. Присъединява се към групата ДСК от началото на юни 2004 г. като ръководител проект "Управляващо дружество" към банката. С регистрацията на дружеството на 22 декември 2004 г. Банка ДСК се нарежда сред първите банкови институции, които навлизат на пазара на колективни инвестиционни схеми с право да организира и управява договорни фондове и инвестиционни дружества, управление на портфейлите на институционални и индивидуални инвеститори.

    "ДСК Управление на активи" АД управлява най-големите договорни фондове в България - „ДСК Взаимни фондове", които имат активи над 100 милиона лева. През 2007 г. активите на фондовете нараснаха с повече от 260%, изпреварвайки значително средния ръст в сектора на колективните инвестиционни схеми. Дружеството е лидер на пазара и по брой на индивидуалните клиенти и брой на местата за дистрибуция на финансовите продукти. Оценка за постиженията на дружеството през изминалата година е и призът "Мистър икономика 2007", връчен на Петко Кръстев в категория "За принос в развитието на небанковия финансов сектор" от националния конкурс "Мистър/Мисис икономика".        
         
    Колективните инвестиционни схеми са сравнително нов сегмент на капиталовия пазар у нас. Какво може да ни разкажете за неговото развитие?
    Договорните фондове (ДФ) са сравнително нов начин за колективно инвестиране на българския пазар. Те са аналог на популярните в света взаимни фондове и функционират на същия принцип, по който работят и познатите у нас още от 1999 г. инвестиционни дружества от отворен тип. Между дружествата от отворен тип и договорните фондове обаче има и някои съществени различия. Предимството на фондовете е, че не са юридически лица, съответно отпада „тромавата" и скъпа процедура по учредяването, вписването в търговския регистър и управлението им. При тях се спестяват и разходите за поддържане на управителни органи и на отдел за вътрешен контрол, като се плаща единствено такса на управляващото дружество. По-голямата оперативност и спестяването на горепосочените разходи рефлектира и върху доходността, която получават инвеститорите. Договорните фондове имат потенциал за развитие и бързо набират популярност. Ръстът на увеличаване на активите под управление на колективните инвестиционни схеми надхвърли трицифрени суми през последните 4 - 5 години, което е достатъчно красноречиво доказателство за развитието на индустрията (от 28,5 млн. лв. към края на 2004 г. до 880 млн. лв. в края на м.г.). Ако делът на колективните инвестиционни схеми на развитите пазари заема около 7-8 на сто от брутния вътрешен продукт, при нас засега този дял е под 2 на сто. Може би тази година увеличението на активите под управление няма да е толкова бурно спрямо предходната, но това се дължи и на спада на капиталовия пазар. Инвеститорите разбраха, че пазарът не се движи само в една посока, някои се "опариха", защото преследваха краткосрочни и бързи печалби. Очакваме активите под управление в края на тази година да достигнат 1300 млрд. – 1400 млрд. лв., което също е значителен ръст. Броят на управляващите дружества и на колективните инвестиционни схеми се увеличава значително, така че и конкуренцията се засилва. През 2007 г. голяма тежест имаха фондове, инвестиращи в акции, най-високорисковите колективни схеми. Отчитайки само исторически реализираната доходност за минали периоди, без да се отдава внимание на риска, който се поема, и на препоръчителния инвестиционен хоризонт на продуктите, това доведе до изключителния интерес на инвеститорите към високорисковите фондове. След спада на капиталовия пазар и на цените на дяловете, определено намалява делът на тези спекулативно настроени инвеститори. В тази връзка очакваме намаляване на дела на рисковите колективни инвестиционни схеми за сметка на средно рисковите и на фондовете, инвестиращи в облигации.

    Какви препоръки бихте отправили към поведението и очакванията на инвеститорите?

    Преди да инвестират, те трябва да са наясно най-малко с две неща - рискът, който са склонни да поемат, и т.нар. „препоръчителен инвестиционен хоризонт" на всяка от колективните схеми. Този хоризонт представлява периодът, в който е препоръчително да се задържи инвестицията, за да се реализират оптимални резултати. Всеки трябва да определи какъв риск е склонен да поеме и в зависимост от това да си избере вида на инвестиционната схема, която е най-подходяща за него. Колкото по-рискова е една колективна схема, толкова по-дълъг е препоръчителният инвестиционен хоризонт. За ниско рисковите фондове, които инвестират в облигации и депозити, този период е около 3 месеца. Инвестиционният хоризонт за най-рисковите схеми, инвестиращи в акции, е 3 - 5 години. По средата са средно рисковите фондове, т.нар. „балансирани" фондове, при които до 50 на сто от набраните средства се инвестират в акции, а останалите - в дългови ценни книжа (държавни ценни книжа, корпоративни облигации, ипотечни облигации) и депозити. За тях срокът е повече от една година. Всяка от колективните схеми е ликвидна и във всеки момент инвеститорът може да продаде дяловете, които е закупил, но веднъж „влязъл" в такава инвестиция е добре да спазва този препоръчителен инвестиционен хоризонт, за да намали вероятността да загуби пари. Пазарът никога не се движи само нагоре или само надолу. Сегашните ценови нива на капиталовия пазар са по-атрактивни спрямо нивата от преди 3-4 месеца. В дългосрочен аспект доходността, която може да се реализира на капиталовия пазар, е по-висока от доходността, която предлагат класическите спестовни продукти.

    Защо взаимните фондове са подходяща инвестиционна схема?
    Възможно е човек и сам да управлява парите си, но за целта трябва да има необходимите познания, да отделя много време, за да следи финансовите отчети на компании, които са в неговия портфейл или потенциално биха били, развитието на самата индустрия, към която принадлежат тези компании и на международните капиталови пазари като цяло. От друга страна, комисионните, които ще бъдат платени при индивидуалните инвестиции, са по-високи отколкото комисионните, които плаща даден договорен фонд на брокерите, поради обемите, които търгува. Основните предимства на фондовете са, че предлагат професионално управление на вложените средства, диверсификация на риска и висока ликвидност на инвестицията. Диверсификацията е много важна, дори трябва да се изведе на първо място. Договорните фондове имат поне 50 - 60 различни емитента, т.е. при тях диверсификацията, разпределението на риска, е много по-голямо отколкото при един индивидуален портфейл, който човек сам може да си структурира. Това е особено важно при малките инвеститори. Влагайки 1000 лв. във взаимен фонд, реално получавате същата диверсификация за тези пари, каквато има целият фонд.

    Стартирате нов фонд "ДСК Имоти". Какви възможности предоставя той?

    Решихме да допълним трите основни категории колективни схеми, които покриваме до момента, с фонд, чрез който инвеститорите получават индиректно експозиция към недвижими имоти. Този договорен фонд инвестира в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), учредени по специален закон, регламентиращ тяхната дейност, които инвестират само в недвижими имоти. Ако човек иска да инвестира на този пазар, при текущото развитие на ценовите нива, сигурно трябва да има поне 100 000 лева, дори повече, за да си купи някаква недвижима собственост. Нещо, което не всеки има възможност да направи, докато всеки може да следва движението на този пазар с по-малки суми чрез такъв договорен фонд. Ако цените на недвижимите имоти, били те търговски и жилищни площи, земеделска земя, и наемите се повишават, той реализира печалба. Инвеститорът може да закупи и директно акции от АДСИЦ, но тогава поема риска, доколко успешно ще бъде реализиран съответният проект. ДФ "ДСК Имоти" ще инвестира поне в 15 - 20 такива АДСИЦ, което отново гарантира диверсификация на риска между повече дружества. Ликвидността и тук се запазва като предимство.

    Планирате ли диверсифициране на възможностите за клиентите, нови инвестиционни продукти през настоящата година?
    Ако погледнем инвестиционните възможности на групово ниво, освен четирите колективни инвестиционни схеми на "ДСК Управление на активи" АД, „Банка ДСК" ЕАД предлага на своите клиенти дялове и на два унгарски взаимни фонда, които се управляват от ОТП Фонд Мениджмънт и се дистрибутират в страната. "ОТП Централно-европейски фонд в акции" инвестира на капиталовите пазари в Полша, Чехия и Унгария. Чрез него клиентите ще получат експозиция на капиталовите пазари в тези три страни. "ОТП Международен Фонд в акции – Ю Би Ес Фонд на фондовете" е взаимен фонд от отворен тип, учреден в Унгария, който предлага достъп до развитите пазари на акции в Европа, Америка и Азия. Портфейлът на фонда се състои от дялове на други взаимни фондове, управлявани от швейцарското управляващо дружество UBS Global Asset Management – едно от най-големите институционални дружества за управление на активи в света. То е и консултант на фонда. Фондът притежава високо диверсифициран портфейл чрез индиректна инвестиция в около 600 различни акции, което намалява рисковете. През настоящата година планираме да предложим още няколко фонда чрез „Банка ДСК" ЕАД, организирани в Унгария, които се управляват от ОТП Фонд Мениджмънт. Обмисляме варианти за организиране и на други местни колективни схеми.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство