събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8468 прочитания

    Сертификацията не е самоцел, тя носи редица икономически ползи за бизнеса

    Калин Панев, Директор Bureau Veritas Certification България
    25 февруари 2008, 14:20 a+ a- a

    Bureau Veritas Certification (BVC) е независим сертифициращ орган на Bureau Veritas – международна корпорация с 640 офиса в 160 страни. Започва дейност у нас през 1994 г. и се утвърждава като лидер в областта на сертификационните услуги с над 700 клиента в България до момента. Наличието на международно признат сертификат е изискване в редица търгове, обществени поръчки, експортни договори и спомага за завоюването на доверие и по-добър имидж. През 2001 г., след сериозна подготовка в Лондон, Калин Панев успява да покрие всички изисквания на акредитационните служби и успешно регистрира "BVQI БЪЛГАРИЯ" като сертификационен център, записвайки се в историята на фирмата като първия български сертификационен офицер (Nominated Certification Officer). Той е роден на 22 май 1971 г. във Варна, където завършва ТУ със специалност информационни технологии. Получава магистърска степен по същата специалност в университета "Кингстън", Великобритания. Специализира в Bureau Veritas Quality International (BVQI) – Лондон и придобива квалификация на водещ одитор, регистриран в международната организация IRCA. Калин Панев е сред 52-та корпоративни одитори на IBM в света и един от първите български одитори по стандарта ISO 27001 за информационна сигурност. Тази година му предстои да вземе втора магистърска степен по MBA (Masters of business administration) от университета в Шефийлд, Великобритания. Започва работа във BV преди 12 години като компютърен инженер, но постепенно навлиза в областта на сертификацията. От 2002 г. поема отговорностите за развитие на сертификационния бизнес като Директор на Bureau Veritas Certification България.        
         
    Bureau Veritas ли постави началото на международната акредитирана сертификация в България?
    Сертифицирахме първата българска фирма – "Елкабел Бургас" през 1994 г. по международния стандарт ISO 9001 и така се отвори пазарът на този тип услуги. Основният периметър на действие тогава беше морският бизнес, затова седалището на фирмата е във Варна. Днес в областта на регистрацията се наблюдава сериозно изместване към индустриалния сектор. Първоначално не можехме да оперираме като самостоятелна структура - сами да оферираме услугата, да издаваме сертификати и да квалифицираме одитори. Сертифицирането на български фирми се извършваше от гръцкия ни офис, ние осъществявахме физическите проверки. След като натрупахме критична маса от достатъчно сертифицирани компании, решихме да изградим акредитиран център за сертификация, който ни дава много повече правомощия да развиваме бизнеса на местно ниво, прави ни по-самостоятелни, гъвкави и експедитивни. Ако издаването на един сертификат преди отнемаше 2 месеца, сега може да стане за 15 дни. Тежестта на всеки сертификат се определя с легитимността и международното му признание. Bureau Vertitas Certification е сертифициращият орган с най-много акредитации в света – над 30 национални акредитиращи институции са ни дали правото да издаваме сертификати под техния знак. Все още не издаваме локално акредитирани сертификати. Изчакваме българската служба по акредитация да получи пълно признание от IAF (Международния Акредитационен Форум). Впечатленията ми от пазара показват, че българската акредитация не се търси много за момента, но това се обяснява с факта, че не е достатъчно позната.

    Откога датира професионалната история на организацията?
    Bureau Veritas е основанa през далечната 1828 г. като корабен регистър в Антверпен, Белгия. Няколко години по-късно се пренася в Париж и продължава да се занимава с инспекция на плавателни съдове. По време на индустриалната революция, която се случва оттогава насам, BV усвоява най-различни услуги като надзор в авиацията, строителството, инспекции на различни видове стоки и т.н. През 1988-ма г. е взето стратегическото решение да се основе сертификационен орган – Bureau Veritas Quality International (BVQI) в Лондон, преименуван - Bureau Veritas Certification през 2006 г., тъй като качеството (Quality) е само едно от направленията ни. Великобритания е страната, където се приемат всички най-нови стандарти. Самата идея за сертификация и стандартизация е възникнала точно там. Началните версии на повечето международни стандарти са взети от британските национални стандарти BS. Международната стандартизация като цяло започва да се развива преди около 20 години. Създаването на международната организация ISO според мен постави началото на глобализацията като процес. Хората се сдобиха с еднакви стандарти по целия свят.

    Всички сфери на бизнеса ли подлежат на сертификация?

    По отношение на системите за качество ISO 9001 може да се сертифицира абсолютно всичко. Повечето стандарти възникват, защото бизнесът има нужда от тях, а не защото ги налага някакъв централизиран орган. Когато една фирма има амбиции да просперира, да бъде лидер на пазара, да обслужва добре клиентите си, тя разбира необходимостта от това. Като международен сертификатор основните раздели, в които работим, са системи за управление на качеството, въздействията върху околната среда, безопасност, информационна сигурност и социална отговорност. Сертификацията не е самоцел. Тя води до редица икономически ползи, елиминиране на потенциалните рискове, намаляване на производствените загуби и увеличаване на производителността. Ако за някои сертификационни органи е достатъчно да се постигне съответствие със стандарта, за нас това е едно от следствията. Услугите, които предлагаме, са ориентирани в помощ на фирмите. Местата за подобрение, открити при проверките ни, водят до подобряване на процедурите, аварийните и евакуационни планове, оценката на риска, намаляват разходите при изследвания за потенциални опасности, оценка на производителността при прилагане на лимитиращи ограничения и др. В крайна сметка, даваме допълнителни ползи на бизнеса. Отдавна сме прекрачили рамките на проверяем и проверяващ. Работим в истински партньорски отношения с нашите клиенти. Очакването на проверка за тях не е неприятно, защото научават нови неща, виждат какво биха могли да подобрят в дейността си. Помагаме им да вървят уверено напред.

    Какво представлява сертификацията като процес?
    Започва се с предварителна подготовка, която се извършва от самата фирма или от консултант. Процесът включва описание на дейността и привеждане на някои апекти в съответствие с изискванията на стандарта. Следва процесът на акредитирана сертификационна оценка и надзор. Оценката се състои от две задължителни фази – първоначален одит (за адекватност) и главен одит (за съответствие). Първата фаза установява дали документираната система за управление на клиента отговаря на изискванията на съответния международен стандарт. Клиентът получава доклад, съдържащ забележките по документацията и план за главния одит, който цели да докаже съответствието на внедрената система със стандарта. Ако по време на проверката се открият пропуски, те се документират и предоставят на клиента, който следва да определи необходимите коригиращи действия в 90 дневен срок. След приключване на проверката се прави резюме на одита и се взема решение за препоръка за сертификация, която след съответните заверки, обработки и положително решение на сертификационния комитет в Лондон води до издаване на международен акредитиран сертификат със срок на валидност 3 години. Освен сертификатите, клиентът получава доклад от одита и план за надзор. Проверките са базирани на представителна извадка за всички процеси от дейността на компанията.

    Как се изграждат професионалисти в тази сфера?
    За отделни сфери на бизнеса имаме различни специалисти одитори. Първото условие е наличието на достатъчно професионален опит в конкретна област - металургия, строителство и т.н. и съответното образование. Провеждаме интензивен 5 дневен курс, който е международно регистриран. Сесиите са базирани на примери от "истинския живот", за да подготвят хората какво ги очаква в това поприще, да свикват на натоварване, да овладеят умението да превключват от тема на тема. Изпитът за получаване на удостоверение е тежък, състои се от писмена част и ролева игра. Провеждаме курсове основно във Варна, където е нашият тренинг център. За предпочитане е курсистите да не се намират в родния си град, за да не се отвличат от процеса на обучение, който е всепоглъщащ. Но удостоверението от курса не ви прави автоматично завършен одитор. Процесът е съпроводен с трупането на сериозен опит и постепенно увеличаване на отговорностите, докато се стигне до присъждането на квалификация регистриран одитор, който може самостоятелно да проверява фирми. За изключително опитните одитори има възможност за регистрация в международния одиторски регистър в Лондон (IRCA). Следващата степен е водещ одитор, което дава правото да се ръководи цял екип по сертификационни одити. Обикновенно проверките не са продължителни. Опитът показва, че след петия ден в дадена компания одиторът получава т.нар. професионално "ослепяване", вижда проблеми, но мозъкът му не ги регистрира. Затова се налага непрекъсната ротация на проверяващите.

    Има ли случаи, в които да се стигне до отказ от издаване на сертификат на дадена компания?
    За съжаление, все по-често се случва. Това се дължи на факта, че повече фирми желаят да се сертифицират и бързат да получат съответния стандарт. Сертификация може да се откаже по два начина. Ако не намерим обективни доказателства и е видно още на първа фаза, че фирмата няма изградена система на управление, директно отказваме сертификация и ги съветваме да опитат след определен период – шест месеца или година. Във втория вариант констатираме, че компанията не е напълно готова за сертификацията, но определяме срок, в който да бъдат отстранени пропуските, след което правим допълнителна проверка, т.нар. follow up audit. Трябва да се знае, че сертификатът не е даденост. Ако установим нередности по време на нашите надзорни проверки, замразяваме сертификата и даваме три месеца да се поправят нарушенията. Ако резултатите след това отново са неудовлетворителни, го отнемаме.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство