петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8421 прочитания

    Глобалната база данни на Dun & Bradstreet дава на българския бизнес директен достъп до информация за потенциални или настоящи партньори от цял свят

    Олга Николова, Управител на Data and Information Consult
    07 януари 2008, 16:50 a+ a- a

    Олга е родена в София на 7 декември 1979 г. Завършва маркетинг, по настоящем и магистратура по Бизнес администрация. Успоредно с обучението си работи в различни сфери, най-вече в областта на медиите. Натрупаният опит й помага да фокусира своите интереси и установява, че иска да се занимава с финанси, в аспект, ориентиран към по-широк кръг от потребители и клиенти. Предпочита да е в компания, която тепърва стъпва на българския пазар и така приема предизвикателството да сформира екипа на D&IC, фирмата, чрез която продуктите и услугите на D&B достигат до българския бизнес.

    Основана в САЩ през 1841 г., Dun & Bradstreet е световен лидер в набирането и предоставянето на бизнес информация. За двама от най-прочутите американски президенти - Ейбрахам Линкълн и Улисес Грант работата за D&B е професионално стъпало към Белия дом. Днес компанията има свои представителства в близо 200 държави и генерира уникална база данни с информация за над 100 млн. фирми, която непрекъснато се обогатява. Заради растящия брой фирми, включени в базата, през 1963 г. е създадена запазената марка на D&B - DUNS номера, какъвто притежава всяка компания, включена в базата-данни като улеснение при откриването й. В условията на засилващо се интернет потребление информацията е достъпна онлайн за всеки потребител, независимо в кой край на света се намира фирмата, която търси. Информационната система на D&B е установен стандарт за работа в западния бизнес свят, към който България все по-активно се приобщава. Безкрайната по обем база данни е в помощ както при самото бизнес планиране, вземането на важни финансови решения и нови бизнес стъпки, така и за предпазване от недобросъвестни партньорства.   
         

    Откога е факт българското представителство на Dun&Btadstreet?
    Повече от три години сме на пазара, но същинска дейност развиваме през последните две. Предлагаме на българския бизнес възможност за директен достъп до базата-данни на D&B за откриване на нови клиенти и детайлно проучване на потенциални или настоящи партньори от цял свят. Щастливи сме, че централата на D&B избра точно нас за партньор при стъпването си на българския пазар. Нещата се случиха много динамично, трябваше бързо да организираме офис, да съберем екип, за да стартираме същинска дейност, но се радвам, че успяхме да направим това без да лишаваме от качество клиентите на D&B.

    От колко души и от какъв тип специалисти се състои екипът на D&IC?
    Към момента сме 7 души, разделени в различни профили. По-голяма част от персонала отговаря за изготвянето на доклади и справки по запитвания на български компании. Ангажирани сме с набирането на информация и последващото й въвеждане в специализирания софтуер на D&B. Тъй като се справяме добре с тази дейност, преди година D&B ни се довериха и се обърнаха към нас за разработването и на други пазари. Поехме кореспондентската дейност в Беларус. Знаете, че режимът там е тоталитарен, в много отношения напомнящ политическата ситуация у нас преди промените - големи заводи с персонал над 5000 души, които не желаят да предоставят каквато и да било информация за себе си, тъй като се оказва, че до голяма степен са дотирани от държавата, не разчитат толкова на собствена печалба, за да поддържат този голям персонал. От скорошните ми наблюдения е видно, че и там хората имат желание за промяна, знаят че тя ще настъпи неминуемо, както се случи в целия бивш Източен блок. Това, което предлагаме, е един вид аутсорсинг дейност, не отговаряме за набирането на информация, а за нейното въвеждане в софтуер, за който нашият персонал е обучен. Не всяко представителство по света има подготвени кадри за въвеждане на информация по лицензираната система на D&B. Оказваме информационна поддръжка за държави като Малта, Гибралтар, Исландия, Молдова, Азърбейджан и др. Обособен отдел отговаря за систематизирането на вече събраната информация в тези страни и представянето й в общата база данни.

    Обяснете същността на специфичната дейност, която извършвате.
    Дейността ни е насочена към B2B услуги. Информацията, която предоставяме, е в полза на целия бизнес в България, дава възможност за работа по наложени в света стандарти за финансово и кредитно проучване. С позиционирането на компанията на местния пазар, българските фирми от всички браншове могат да получават информация за фирми от цял свят, с които биха искали да работят или имат установени бизнесвзаимоотношения. С наша помощ могат да добият представа какво е актуалното състояние на фирмите, към които са насочили интереса си като мениджмънт, финанси, участие на мениджърите в други фирми, оборот и служители. Набирането на подобен род информация изисква доста време, ако човек се захване сам с това. Чрез нас фирмите получават пълен доклад с цялата налична информация за отсрещната страна в рамките на 4 работни дни. От друга страна, когато клиенти на D&B от чужбина искат да научат повече за фирми в България, ние имаме ангажимент да изготвим съответен доклад. Българските фирми, потребители на нашите услуги, получават същия подукт, както всички останали клиенти навсякъде по света. Базата данни се попълва основно по запитвания, които получаваме. Базовата информация извличаме от регистъра на Булстат, дали фирмата е регистрирана, дали не е била прекратена впоследствие нейната дейност. Задължително се обръщаме към самите фирми, за които изготвяме справка, за да ги уведомим, че тече такава процедура. В много случаи те веднага се досещат кой отправя запитването, а в други се учудват откъде може да идва. Не рядко интересът е проявен, защото са участвали на някакво изложение. Използваме източници, които предоставят изцяло счетоводна информация, баланси и отчети за приходи и разходи. На базата на събрания ресурс се генерира съответен рейтинг, който показва до каква степен фирмата е надеждна и на нея може да се разчита в бъдещ период. Винаги търсим съдействие от самите фирми, които проучваме, за да ни предоставят информация, която още не е официално обявена. Наскоро имахме пример със завод, който реално е закрит, работниците са освободени, но все още никъде не е отразено това. Междувременно получихме заявка за тази фирма и когато се свързахме със собственика, сподели, че заводът преустановява досегашната си дейност. Клиентът от Западна Европа беше много благодарен за информацията, защото е правил планове да поръча голямо количество стока от този завод, отделил е съответни финансови средства.

    Какво предопредели интереса на компанията към местния пазар?
    Успоредно с предстоящото присъединяване на страната ни към ЕС, бе налице значително увеличение на запитванията от страна на чужди компании относно дейността на местни фирми. Появи се необходимостта някой активно да отговаря за тази дейност и да представя българския бизнес пред света. От началото на годината забелязваме значително покачване на запитванията от чужбина, с около 50%, относно дейността на бг фирми от всякакъв порядък, както големи компании, така и малки ЕТ, от фирми, ситуирани в София, до тези по селата, ангажирани основно в селско стопанство, животновъдство. Засилен интерес се наблюдава от страни-членки на ЕС, от Русия, Турция. За фирмите в ИТ сектора често идват запитвания от Япония и Далечния Изток като цяло.

    Имате ли наблюдения как се развива дейността на D&B в останалите държави от Източна Европа?
    В държавите, за които знаем, че са крачка пред нас, като Словения, Чехия и Унгария, дейността е доста популярна и фирмите имат изградена практика да я използват. В Русия и Румъния се сблъскват със същите трудности, които търпим и ние – първоначален скептицизъм към продукта, колебания как да използват информацията, последвани от радост, че са я получили. Обясняваме по възможно най-изчерпателен начин не само на директните си клиенти, но и на всеки, който се обърне към нас, как може да ползва тези продукти, как да тълкува рейтингите, които са включени в съответните доклади и справки. Усилията ни са насочени към популяризиране на нашите бизнес услуги, по този начин самите фирми ще усвоят практика, установена от десетилетия на запад, при всяка сделка да получават информация относно актуалното състояние на своите контрагенти. Другият голям проект, по който работим активно в момента, е насочен към това всички български компании да получат своя DUNS номер, да бъдат включени в базата данни на D&B и при евентуален интерес от страна на дадена институция или фирма да покажат своята визитка пред света. Тъй като представителите на едрия бизнес и у нас вече са достатъчно добре запознати с дейността, която извършваме, усилията ни са насочени към това малкият и среден бизнес да получи повече информация за продуктите и услугите, които предлагаме и да извлече максимално ползи от тях.

    Какво представлява т.нар. DUNS номер?

    Уникалният 9-цифрен номер на D&B от години е признат от НАТО, ООН и ЕС за световен стандарт за бизнес идентификация. Притежавайки такъв номер (и активен доклад), българските фирми стават част от световната информационна база данни на D&B. В световен мащаб над 100 млн. компании притежават DUNS номер, своеобразна бизнес визитка. DUNS номерът придобива голямо значение сред българските фирми като задължително условие при кандидатстване по търговете за военни бази на НАТО. При кандидатстване по различни проекти, свързани с усвояване на европейските фондове, в много случаи също се изисква преди всичко фирмата да притежава такъв номер, за да се знае, че тя съществува и да има достъп до информация за нея. Голяма част от фирмите не са ориентирани, че могат да се обърнат директно към нас, минават по-всевъзможни пътища, изпускат срокове и накрая остават изненадани, че можем да направим това за тях в рамките на същия работен ден, в който подадат заявка.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство