четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9839 прочитания

    Всяко нововъведение, което води до промяна на навиците, бележи нова ера

    Пламен Вутов, Директор Маркетинг Макс Телеком
    05 декември 2007, 16:50 a+ a- a

    Пламен Вутов е завършил Информатика в СУ и първоначално трупа опит в тази професионална насока. Занимава се с бази данни и програмиране, но се оказва, че повече го вълнува истинското приложение на всичко това в бизнеса и естествено се насочва от чисто ИТ сфери към маркетинга. Маркетинговата му кариера започва в Мобиком, където работи по развитието на пазари и нови продукти. След това става маркетинг мениджър в Интернет отдела на компанията. Когато в Мобиком започва тенденция към залязване, преминава в Siemens Business Services като мениджър "Бизнес развитие". Поредната стъпка в кариерата му е свързана с vivatel като старши мениджър продукти и услуги. В професионалната си ориентация винаги се е водил от новите, интересни предизвикателства. Така стига до Макс Телеком, телекомуникационна компания от ново поколение, основана през 2005 г., която притежава индивидуална лицензия за осъществяване на далекосъобщителни услуги чрез мрежа от вида „точка към много точки" с национално покритие. Избраната технология WiMAX позволява изграждането на високоскоростна и надеждна връзка и дава възможност за предлагане на широк спектър фиксирани и мобилни услуги, включващи достъп до Интернет, виртуални частни мрежи, гласови услуги, видео и IPTV, Software as Services. Услугата вече има покритие в 10 града, а проектът за мобилна WIMAX мрежа е на път да преобрази българския телекомуникационен пазар като предложи на потребителите услуга, достъпна само в няколко високо развити страни.         
          
    Как ще изграждате WiMAX мрежата на Max Telecom?
    Големият лиценз за WIMAX ни дава възможност да строим национална мрежа. Лицензиите се делят да на два типа - голям и малък. И двата са национални и технологично неутрални, но големият е с по-голяма честотна лента. Избрахме технологията мобилен WIMAX. Тя дава възможност да се изграждат пакети и услуги както за крайни клиенти, така и за корпоративни. Услугата е преносима с идеята след това да стане мобилна, когато са налице всички необходими предпоставки - технологични, които касаят инфраструктурата, и крайните устройства, които касаят доставчиците. Основната идея на Max Telecom е да използва всички предимства на технологията, за да ги превръща в предимства на съответните услуги. Тотално променяме разбирането за ползването на Интернет, затова се стремим целият пакет от услуги да е осмислен откъм приложение. Освен интернет достъп от различни места, предлагаме приложения, разработени заедно с Google, които включват пакет с офис програми Max Apss, безплатно дисково пространство за съхраняване на документи и електронна поща до 4 GB. Заедно с MSKey Group лансираме мобилна тв ( IPTV ), която клиентът получава навсякъде, където се намира в рамките на нашето покритие. Опитваме се да докажем, че Интернет вече е начин човек да получава всичко, което му е необходимо, където му е необходимо. Тази цел постигаме като към приложенията и телевизията, добавяме и глас. Гласовите услуги в 2007 г. не са новост, но се опитваме да ги предлагаме по нов начин, съчетавайки най-доброто на пазара на мобилните услуги със собствен номерационен план 0999, с най-доброто на интернет пазара. Използвайки Интернет като мрежа, хоризонтът за представяне на нашите услуги е навсякъде по света.

    На какво е алтернатива WIMAX?
    Опитваме се да демонстрираме не на какво е алтернатива, а към какво трябва другите да се стремят. Всепризнато е, че WIMAX е най-верният път към 4G технологиите. Нашата увереност има конкретни доказателства. Ако сега предлагаме широколентови услуги до 2MB, след 2 месеца ще стигнат до 4 MB. Това ще увеличи възможността през новата мрежа да мине по-качествено и по–полезно съдържание, в сравнение с мобилните мрежи. Докато теглите обработено специално за мобилните телефони съдържание, с нас може да ползвате истинския аналог, спазвайки всички законови изисквания за това. Застанали сме на гребена на вълната. Трябва да отправим реверанс и към регулаторните органи за това, че за първи път в цялата история на телекомуникациите в България направиха нещо, което в повечето европейски държави не се е случило още, като раздадоха национални WIMAX лицензи.

    Какво е базовото сравнение с останалите страни?
    Уверено може да твърдим, че сме лидер при усвояването на този тип технологии в Европа. Национални WIMAX мрежи в останалите страни на континента почти няма. Раздават се основно регионални лицензи. По света нещата стоят малко по-различно.
    Всички са вперили поглед в САЩ. Компании като Спринт и Некстел са основни двигатели на проекта, свързан с 4G. Те признаха WIMAX като технологията, която ще развиват на необятния американски пазар, което веднага даде основание и на Intel да разработи съответния чип, който да позволи на всички производители на оборудване да произвеждат общодостъпни устройства. Показателно, че WIMAX е технологията на бъдещето. Хубав сигнал за българския пазар е, че гигант в мрежовите технологии и IP базираните решения като Cisco, се намесва сериозно. Те избраха да купят като доставчик на WIMAX оборудване Navini, който е и наш доставчик. Имайки Cisco за партньор, добиваме пълна увереност, че ще постигнем стратегическите си цели. Планираме до края на следващата година да покрием над 90% от населението, което ни дава основание да твърдим, че се превръщаме в обикновен телекомуникационен оператор, а не просто оператор, който продава технология.

    Какво задвижи тези процеси в България?
    Основната причина, която отпуши процеса, беше липсата на конкурентен достъп до "последната миля" (б.р. достъп до крайния клиент). Лицензиите за оператори, използващи „точка до много точки", бяха направени единствено и само, за да дадат алтернативен достъп. До момента инфраструктура, която стига до крайния клиент, има само БТК. Всички други участници или трябва да прокопаят своя собствена преносна мрежа, изключително скъпо и неефективно, или да наемат вече изградената. При това положение, единственият удобен начин за достигане до клиента е алтернативен безжичен достъп. Ние прозряхме една идея по-далеч от това просто да стигнем до крайния клиент безжично, като осмислихме този достъп със съответните услуги.

    От какво естество са предизвикателствата при въвеждането на толкова авангардни и иновативни технологии?
    Max Telecom въвежда технологии, които са абсолютно непознати на пазара, до такава степен, че няма от кой да черпим ноу-хау. Единственото, което ни остава, е сами да свършим цялата работа по внедряване и усвояване на технологията. Фактът, че други се допитват до нашия опит е първата индикация, че вършим нещата правилно. Новата компания се гради изключително трудно. Освен чисто технологичните предизвикателства, е необходима прецизност при подбора на персонал и стиковането на екип, при поставяне на правилните задачи и тяхното изпълнение. Всички естествени трудности, с които всяка нова търговска компания се сблъсква, като добавим и факта, че много от технологичните въпроси все още очакват своите отговори.

    Може ли да се говори, че това е нова ера в технологиите? Как WIMAX променя комуникациите и традиционните разбирания за достъп до Интернет?
    Всяко нововъведение, което те кара да промениш своето поведение, бележи нова ера.
    В момента, за да ползвате всички познати екстри, като достъп до интернет, поща и телефон ви е необходимо физическо място. Ние разбиваме тази представа. Понятия като домашен телефон или домашен интернет не съществуват. Всичко добива мобилност. Иновацията не в технологията, а в начина, по който прекроява ежедневието. Да кажем, всички са свикнали, че трябва да са вкъщи, за да гледат телевизия. Няма такова нещо! Ние доставяме телевизията на вашия компютър там, където сте в момента. Все още използваме лаптопите и компютрите като крайни устройства. Надяваме се до средата на следващата година да бъдат въведени в употреба PDA устройства, тип органайзер. Снабдени с WIMAX чип-сет, те ще се превърнат в универсален функционален помощник. Положителната тенденция е, че освен ние като оператори, съзрели ролята на WIMAX като технологията за 4G, доставчиците на оборудване също работят доста активно в тази посока. Те обещават до средата на следващата година всички лаптопи да имат вградени чип-сетове. Така достъпът до нашата мрежа става директен, без нужда от допълнителни устройства. Производителите на телефони заявяват, че част от стандарта за производство ще стане WIMAX, така че всеки подобен телефон веднага се превръща в наше устройство. Тогава вече настъпва пълната мобилност на услугата с максималното й качество. Естествено, едва ли ще дойде времето, когато безжичните технологии ще могат да се състезават с оптиката. Но оптиката идва с всичките си хубави неща на едно място, докато ние предоставяме нашата услуга навсякъде.

    Какво представлява WIMAX Forum, на който сте членове?
    WIMAX Forum е полезна организация, която обединява доставчици на оборудване, на мрежови решения и телекомуникационни оператори. Организация, в рамките на която се обменят мнения относно насоките на развитие на тази технология и се търсят решения по кой път да се върви и как да се направи така, че всичките производители да работят по един и същи стандарт, да дават възможност на операторите да ползват съвместимо оборудване. WIMAX Forum поставя стандарти и сертифицира всички свои участници спрямо тях. Голямата полза от членството ни там е, че сме припознати пред клиентите като достоен участник на този пазар и не по-маловажно, че ни осигурява директен достъп до източниците на информация и до най-новите тенденции в развитието на WIMAX.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 час
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място