събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15413 прочитания

    M.A.R.C. е инкубаторът на това, което днес е Publicis Marc Group

    Николай Неделчев, Управляващ директор Publicis Marc Group
    28 ноември 2007, 16:50 a+ a- a

    Със своите 202 см Николай Неделчев е най-високият човек в бранша. Освен това той е основател и управляващ директор на Публисис Марк Груп – холдинг, който управлява 10 специализирани агенции в областта на маркетинговите комуникации. От 2002 година групата се присъединява към четвъртия по големина комуникационен холдинг в света – Publicis Group.
    Николай Неделчев е роден в Пловдив, където завършва английска гимназия. Има магистърска степен по международни отношения. Представя себе си като самоук български мениджър, в смисъл че няма формално мениджърско образование. Първата му работа за BBS, представителството на Apple Computers за България изиграва определяща роля за формирането му като човек с маркетингово мислене. Четиригодишната практика в авангардна компания като Apple има изключителна стойност за натрупване на професионален капитал. След като добива опит и самочувствие, че би могъл да се справя, се гмурва в частния бизнес. В биографията му откриваме спортно минало, но не свързано с волейбол или баскетбол, както отговаря на високия му ръст, а като футболен вратар в пловдивския отбор "Марица". Интересна подробност е, че четири години тренира с легендата на българския футбол Христо Стоичков.

    Освен многото награди от последното издание на рекламния фестивал - ФАРА 2007, офисът на комуникационния холдинг може да се похвали и с най-голямата библиотека с маркетингова литература в България въобще, съдържаща над 1100 отделни тома. Книгите са и неговата страст, но чете основно професионална литература. На 41 години продължава да бъде прагматичен идеалист.        
         

    Защо избрахте да се захванете със самостоятелен бизнес?
    Когато човек носи предприемачески дух в себе си, е трудно да избяга от това. Съответно трябва да имаш и силата да рискуваш. Хубаво би било да получиш подкрепа в първоначалния старт, но дори когато нямаш резервен вариант е още по-мобилизиращо. Или правиш нещата както трябва, или си out of business. Всяко едно начало е опияняващо, започваш летейки, с голям ентусиазъм. Регистрирах първата фирма M.A.R.C на 6 март 1995 г. И началото беше добро за една начеваща компания, въпреки че малко след това дойдоха трудните години на хиперинфлация, което беше сериозно изпитание за фирма на година и половина.

    Каква беше средата тогава? Като че ли бг рекламна индустрия се разви по здравословен начин в годините на преход?
    Да, сравнително здравословно се разви индустрията. Но процесът по печелене на клиенти вървеше успоредно със силен образователен елемент - какво е рекламата, как работи, какво може да донесе на бизнеса. В онези години рекламата беше широко понятие, обхващаше всичко - от правенето на визитки до тв спот. За да успееш, беше важно да имаш точна идея какво искаш да правиш, която да е ясно комуникирана към хората, за които искаш да го правиш. Пазарът беше силно ограничен. Признавам си, че е имало моменти, в които ми се е искало да се откажа, особено в тежките години - 1996-97-ма. За прекалено дълъг период нещата се свеждаха до това как ще обезпечим наема и заплатите на служителите. Но човек трябва да е издръжлив и да вярва, че всичко ще се оправи, както се случи по-нататък.

    За 12 години разработихте 10 специализирани агенции в областта на маркетинговите комуникации? Как се развихте като структура и екип през тези години?
    Идеята беше ембрионално заложена в M.A.R.C. Самото име предполагаше, че фирмата ще се занимава с различни направления като елемент от интегрираните маркетингови комуникации. M.A.R.C. е акроним от marketing, advertising, research and communication.
    И всеки един момент, когато даден отдел в агенцията натрупаше достатъчно критична маса, се отделяше в самостоятелна фирма. Така се родиха всички тези нови създания. Някои възникнаха на зелена поляна, но като цяло M.A.R.C. е бил инкубаторът на това, което е днес Publicis Marc Group. В момента мисля, че сме най-голямата подобна структура. Като екип наброяваме над 130 души и всяка фирма води свой собствен живот. От една страна тези фирми са самостоятелни и ефективни сами по себе си, но събрани под общ "покрив" и режим на работа могат да работят заедно и да дават продукт, който все едно произлиза от една агенция. Като организация смея да твърдя, че обединяваме най-доброто от тези два свята. Невъзможно е да бъдеш най-добрият френски, китайски и италиански ресторант. Може да бъдеш само едно от тези три неща. Така както не можеш да бъдеш най-добрата комуникационна агенция. Затова поех пътя на специализация в отделни фирми. По този начин гарантираме, че всяка една от тях дава добър продукт.

    Какво носи стратегическото партньорство с голям комуникационен холдинг като Publicis Group?

    Ние сме партньори на някои от брандовете на Publicis – рекламната агенция Satchi&Satchi, ZenithOptimedia и ПР звеното Publicis Consultants. Взаимоотношенията с компания, която има 60-годишна история и глобален обхват, ни дава достъп до световно ноу-хау, от една страна, ценни ресурси като експертно мнение в дадени области, възможност за обучение и поглед върху стандартите на работа. Както и личен контакт. Интересно е, когато можеш да си говориш с човек на твоята позиция от Малайзия, Хърватска, Швеция и т.н., да установиш колко сходни проблеми имаме, но в края на деня правим едно и също. Съществен опит, който се добива само, когато си член на такъв световен холдинг.

    Развивате холистичния подход към управлението на марки, характерен за философията на Publicis Group. Каква е същността на този бизнес модел?
    Ако отидете с маркетингов проблем в една рекламна агенция, очевидно че ще ви предложат рекламно решение. Ако отидете със същия проблем в една ПР агенция, там ще ви убедят, че ПР-ът е най-великият инструмент. Ще ви посочат примери с марки, станали големи, благодарение само на ПР. По същия начин стоят нещата, ако се обърнете към фирма за директен маркетинг – ще ви обяснят как директният маркетинг е най-точната маркетингова специалност да измерите възвращаемостта на инвестицията. Всеки един ще дръпне решението към себе си и ще ви предложи своята собствена практика. Тъй като нашата структура обхваща почти всички елементи на маркетинговата комуникация, ние се опитваме да разберем коя стратегия би била най-подходяща като бъдем оптимално обективни – диагностицираме клиентите. Може да дойдете с идея, че ви трябва реклама, ние да ви предложим ПР и дректен маркетинг. Освен това повечето практики при нас действат взаимосвързано. Клиентът работи с един човек, т.нар. пазител на марката, през който влиза и излиза цялата комуникация от и към клиента. Не предлагаме готови решения, а се опитваме да разберем в дълбочина потребностите на клиента и да предложим тази комуникация, която най-добре кореспондира с неговите нужди.

    Накъде ви води бъдещето на рекламата и маркетинговите комуникации?
    Маркетинговите комуникации стават все по интернет базирани. За нас това е посоката на развитие, защото уеб пространството е място, където хората прекарват все повече време.

    Кои са основните предизвикателства пред рекламата във времената на Интернет?
    Рекламата трябва да кара хората да преживяват и да взаимодействат с марката. Вече има устройства, с които се избягват рекламните блокове от програмното съдържание на телевизията. И това е една голяма дилема за цялата рекламна индустрия. Как да стане по-интересна, така че хората да желаят да я гледат доброволно.

    Какви "прагове" още трябва да прескочи рекламата?
    Адекватната комуникация с потребителите е в нишовата реклама. Новите форми карат рекламата да се променя. Интернет прави комуникацията все по-персонализирана, хората присъстват там по интереси, няма го този масов таргет. Рядко се говори за целева аудитория жени 30-55 г., толкова различни по характеристики. Много по-конкретно е да кажете жени в София, работещи, живеещи самостоятелно и т.н.

    Казвате, че рекламата у нас се развива добре, но сме далеч от най-добрите образци в региона – Румъния, Словения... На какво се дължи това?
    Преди 7-8 години бяхме на едно ниво с румънците, но напоследък те увеличиха дистанцията доста. Първо, в Румъния има целенасочено рекламно образование. Пазарът е по-голям. Международните фирми с висока маркетингова култура са базирани там, т.е. комуникацията е директна. Може би преди време са били по-гъвкави и са успели да привлекат големите играчи. Румънците произвеждат много повече филми от нас, правят се много по-касови и мащабни цели продукции, което създаде една нова култура на т.нар. продукционни студиа. Покрай западните си партньори, тези студиа се развиха много повече.

    Въпреки кратката си история бг реклама достигна професионално ниво. С кого се съизмерва рекламният пазар към момента?
    Като ниво, бих казал, е доста Балканско. Съизмерими сме с Гърция, Македония, Сърбия и в някаква степен с Хърватска. Това е периметърът на този етап.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство