четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12290 прочитания

    Професионализмът е въпрос на характер, а не на пол

    Радослава Масларска, Изпълнителен директор, ЕЛАНА Трейдинг
    23 октомври 2007, 17:10 a+ a- a

    ЕЛАНА Трейдинг е водеща компания в търговията на финансовите пазари и инвестиционното банкиране в България, част от холдинговата структура на инвестиционна компания ЕЛАНА с над 15-годишен опит на пазара. Радослава започва и развива своята кариера като финансист в тази институция. Влиза в ЕЛАНА през 2001 г. като технически сътрудник в отдел "Външни пазари". Впоследствие е назначена за дилър в отдела, а през 2004 г. става ръководител. През 2006 г. поема длъжността прокурист на инвестиционния посредник, а от май 2007 г. е изпълнителен директор. Родена е на 5 февруари 1980 г. Има бакалавърска степен по икономика и магистратура по финанси и банково дело от Стопански факултет на СУ. Притежава лиценз за инвестиционен консултант от КФН. Ранният старт на кариерата й, съчетан с природна любознателност, буден дух и инициативност, й помагат бързо да изкачва професионални стъпала. Ежедневието на финансист и управляващ мениджър разнообразява с ходене на къмпинг и екстремно каране на мотор четириколка. Работата й е заредена с достатъчно адреналин, затова в страничните си занимания се опитва да е разумно екстремна. От малка има афинитет към возилата, но не е мъжко момиче, по-скоро момиче с характер, когато иска да постигне нещо, има увереност, че може да успее.        
         
    Навлизате във финансовата сфера доста рано. Какво определи този избор?
    Светът на финансите ме грабна от ученическата скамейка. По стечение на обстоятелствата първият ми работен ден в ЕЛАНА съвпадна с рождения ми ден. Работата на дилъра е много динамична - знаете, че финансовите пазари не спят. Изисква се способност за голяма концентрация. Затова обикновено на такива позиции работят млади хора. Управлението на финансови потоци е заредено с неимоверно много адреналин по простата причина, че във всеки един момент виждаш как губиш или печелиш пари. Статистиката в световен план също показва, че дилърите са предимно млади хора, немалка част започват на 17-18 г. Големи инвестиционни банки като J.P. Morgan, Lehman Brothers, Morgan Stanly и др. наемат хора още от студентските скамейки. Лично аз в 10-ти клас смятах да ставам лекар, може би защото родителите ми са медици. Установих обаче, че математиката ми се отдава, без да полагам особени усилия. Когато ме приеха в университета, вече започнах да се насочвам към финансите. Исках да работя в институция като ЕЛАНА и след всевъзможни интервюта получих този шанс. Хората с амбиции, идеи и ентусиазъм могат да израстват в ЕЛАНА. Не бих казала, че съм работохолик, но съм много дейна и прецизна в нещата, които върша. До голяма степен живея с работата си, затова с течение на времето се уча да търся странични занимания, които да ме абстрахират и освобождават от стреса. Чувството, което предизвиква, например, една неуспешна сделка, е доста неприятно. Не те напуска с края на работния ден, може да те държи седмици, месеци.

    Успелите жени във финансовия свят пример за характер "желязна лейди" ли са?
    Не бих казала, макар че на мъжете може би им е по-лесно, защото не са толкова емоционални. Жените във финансовата сфера са по-малко, но според мен професионализмът е въпрос на характер, не на пол. Има доста примери за успели жени в сектора. Бих казала, че жените внасят баланс в динамичния финансов свят. Самата аз съм доста емоционална, жизнерадостна и контактна, но в работата успявам да балансирам, да подреждам нещата. Извървяният досега път потвърждава тази моя увереност.

    Как се развива българският капиталов пазар след присъединяването ни към ЕС?
    Тепърва ще ставаме свидетели на позитивите от членството на страната в ЕС. На БФБ се регистрираха доста качествени компании с добър мениджмънт, оценяващи предимството, което дава борсата, респективно и отговорностите, които носи тази публичност. Чуждите инвеститори високо ценят доброто корпоративно управление и това води до все по-голям приток на външни капитали, което може единствено и само да движи пазара ни нагоре.

    Умее ли българинът да управлява парите си? Търси ли доходност чрез инвестиции?
    Инвестиционната култура на българина значително се повиши през последните 3 години. Със законодателните промени, които напълно адекватно бяха приети, синхронизирането на българското законодателство с европейското и по-сериозните рестрикции, налагани от регулативните органи, българинът доби много по-голямо доверие във финансовите институции. Доказателство за това е и растящият процент от хора, които управляват парите си на финансовите пазари или чрез колективни схеми на инвестиране.

    Какво представляват колективните схеми на инвестиране и достъпни ли са за хора със средностатистически доходи например?
    Образно казано, взаимният фонд представлява една купчина пари. Той се събира между много хора, които вярват във финансовите институции и са преценили, че нямат необходимата експертна квалификация, за да управляват сами парите си на финансовите пазари. В същото време лихвата по банковия депозит не им е достатъчна като възвръщаемост. Срещу вложените средства те получават дялове от даден взаимен фонд. Професионалисти с необходимото образование, познания и опит управляват спестяванията им, като реално постигат доходност на вложенията. Всеки средностатистически българин би могъл да си го позволи, ако, разбира се, има спестени пари. Съществуват различни видове фондове от гл. т. степента на риск, която хората са склонни да поемат. Някои се стремят към по-ниска доходност с условието да са максимално защитени, други търсят балансирана доходност и балансирано ниво на риск, а трети очакват по-висока доходност и са склонни да поемат по-висок риск. Самият инвеститор определя къде да се вложат парите му, според своята нагласа и специфика. От друга страна, не е необходимо човек да е опитен финансист, за да реши сам да управлява спестяванията си. Инвестиционните посредници предлагат бърз, лесен и удобен достъп до фондовия пазар чрез електронната платформа КОБОС, както и професионални анализи, които превеждат борсовата информация в достъпен вид. С лавинообразното развитие на пазара, потребителите на КОБОС също се увеличават стремглаво. Ако на 31 август м.г. са били 1902-ма, към 31 август т.г. са 3639, което е 91% ръст. Вече на пазара се предлагат и възможности клиентите да заложат книжа като обезпечение, срещу средства, които отново биха могли да инвестират на БФБ - т.нар. лостов ефект. Искам да предупредя всички, които смятат да действат по този начин, че това наистина дава възможност за по-голяма доходност, но отново правопропорционално на риска.

    Ще се преобразуват ли инвестиционните посредници в банки?
    Доста нашумя този въпрос напоследък. Механизмите, критериите и регулацията по създаването на инвестиционна банка са изцяло от компетенцията на БНБ. И това е така във всяка държава. Отделите в инвестиционната банка и предлаганите продукти до голяма степен се припокриват със структурата и с продуктовата гама на един инвестиционен посредник. Става въпрос за лицензиране с друго име. Щом в чужбина съществуват такива инвестиционни банки, не виждам нищо лошо това да стане и в България като естествен етап от развитието на инвестиционната общност.

    Как се отразява еуфорията около IPO-та (първични публични предлагания) на БФБ? Очаквате ли големи IPO до края на годината?
    Еуфорията, която започна в края на 2006 г., определено подтикна ред компании да търсят финансиране през капиталовия пазар. До края на годината има доста големи IPO-та - на Енемона, Трейс Груп Холд, Херти и др. Увеличаването на публичните компании ще доведе до сегментиране на пазара и отсяване на качествените компании, с добро корпоративно управление и финансови резултати, които се оповестяват редовно. Бих посъветвала всички, които се втурват да участват на IPO-та, да не се подвеждат само от първоначалния ентусиазъм и еуфория, а да отчитат дейността, резултатите, както и мениджмънта на съответната компания.

    Доколко трендовете на БФБ се влияят от сътресенията на чуждестранните фондови пазари?
    През август станахме свидетели на един трус на световните пазари. Това сътресение, обаче, се почувства съвсем бегло на българския капиталов пазар. Основната причина се крие в ниската ликвидност при нас и малките мащаби. Около 40% от дългосрочните акции се притежават от чужди инвеститори. Само сериозна вътрешна криза, било то политическа или икономическа, би разтресла по някакъв начин пазара откъм дългосрочни инвеститори.

    Големи инвестиционни посредници като J.P. Morgan, Lehman Brothers, Morgan Stanly заявиха желание да извършват дейност у нас? Как това ще се отрази на пазара?
    Около 30 са чуждите инвестиционни посредници, подали заявление за извършване на дейност у нас до Комисията за финансов надзор. Това се прави по презумция, но към момента няма реална активност. За тези компании е икономически неизгодно да оперират на нашия пазар, имайки предвид малкия мащаб и ниската ликвидност. На този етап БФБ е с обща капитализация от 27 млрд. лв. За сравнение, само фонд мениджър като Fidelity управлява 1,4 трилиона долара. По-адекватно за тези компании би било сътрудничеството с някоя банка или посредник, отколкото индивидуално осъществяване на дейност у нас.

    Къде виждате себе си след 10 години?
    На някой остров! В кръга на шегата, разбира се. Не мога без работа. Най-вероятно и след 10 години ще работя, надявам се отново в ЕЛАНА, защото за мен е много повече от институция, в която работя. ЕЛАНА ми даде професионална идентичност. Оценявам факта, че съм постигнала не малко на този етап от живота си, но смятам, че има към какво да се стремя, основно в сферата на познанието.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 19 минути
    преди 16 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 17 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 17 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата