петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8086 прочитания

    Петрол АД е истинска европейска компания, готова за конкуренцията на общия европейски пазар

    Митко Събев, Председател на Съвета на директорите на "Петрол холдинг" АД
    23 януари 2007, 10:22 a+ a- a

    Митко Събев е роден на 8 октомври 1961 г. Завършва Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, след което работи като помощник-капитан в Български морски флот. Съучредител и управител на "Феста холдинг". Бил е изпълнителен директор на "Юкос Петролеум България" АД и председател на НС на "Нафтекс България Холдинг" АД. Председател е на НС на "Евробанк" АД от 2003 г. до 2005 г. Понастоящем е председател на Съвета на директорите на "Петрол Холдинг" АД, както и председател на Надзорния съвет на "Петрол" АД. "Петрол Холдинг" АД е регистрирано през 1995 година в град Варна. Основната дейност на дружеството е търговия с петрол и петролни продукти на територията на страната и извън нея. Холдингът е мажоритарен собственик на най-големия дистрибутор на горива в България – "Петрол"АД. В резултат на извършено преструктуриране в рамките на Групата, към настоящия момент "Петрол Холдинг" се занимава и с организация и предоставяне на услуги в областта на общото и финансовото управление, инвестиционната политика и други дейности, присъщи на холдинговите дружества. Групата на "Петрол Холдинг" включва над 40 дружества с разнообразен предмет на дейност.        
         
    Къде сте роден и отрасъл?
    Роден съм в Карнобат, живял съм в Бургас и във Варна. Аз съм морски човек, без да имам плавателска жилка в рода си. Обиколил съм десетки страни като курсант и помощник-капитан на кораб. Избрах професията на морски капитан заради свободата. И до днес поддържам приятелствата си от годините, прекарани в морето. Благодарен съм на Военното училище – там се научих на дисциплина и изпълнителност, истинска школа за характера и волята.

    Как направихте първите си стъпки в бизнеса?
    До промените през 1989 г. работих като помощник-капитан на кораб. Имах доста по-високи доходи в сравнение със заплатите в страната. Но през януари 1990 г. напуснах работа и започнах наново. За мен промените в страната бяха голямо предизвикателство и нито за момент не се колебах да започна от нулата. В първата фирма, която основавах, бях едновременно чистач, шофьор, склададжия, продавач и директор. Беше търговска компания, нещата потръгнаха бавно. Явно имам усет в тази сфера, тъй като според нумерологията личното ми число е 8. На 13 юни 1991 г. заедно с Петя Славова основахме компанията "Феста". Спомням си, че тогава без никакви връзки и познанства заминах сам за Украйна, където прекарах няколко месеца и успях да осигуря първата голяма сделка на компанията – доставка на метали. По-късно влязох в бизнеса с горива. Стана по-скоро случайно. В онези години частните фирми имаха проблеми със закупуването на горива от "Нефтохим", който толерираше с цени и условия държавните фирми. Тогава обединих във фирмата "Шелф" няколко малки компании, пострадали от некоректното отношение на държавния мастодонт и спечелих първата си битка в петролния бизнес. Успях да се преборя частните компании да бъдат равноправни на държавните в отношенията с "Нефтохим". Малко по-късно, през юли 1995 г., участвах в създаването на "ЮКОС ПЕТРОЛЕУМ БЪЛГАРИЯ", а през октомври 1996 г. компанията достави първия танкер с гориво за "Нефтохим". Това съвпадна с икономическата криза в България. Спомням си, че заедно с моите руски партньори направихме нещо безпрецедентно в историята на българския бизнес. "ЮКОС ПЕТРОЛЕУМ БЪЛГАРИЯ" стана единственият доставчик на нефт за "Нефтохим" и кредитира държавата със 115 млн. долара, само за да не спре рафинерията, а оттам и цялата страна. Ако не бяхме постъпили така, "Нефтохим" нямаше да оцелее в онези трудни условия. През 1999 г. участвахме в консорциума, който с явен търг купи 51 процента от държавната компания "Петрол". Платихме веднага в брой 52 милиона долара – това беше първият прозрачен и безспорен търг в историята на българската приватизация. Факт, който и досега се оценява високо и от политици, и от икономисти.

    За доста хора в България житейският път се дели на два периода, преди 1989 г. и след това?
    Беше ли определящо и за вас това разграничение в житейски и професионален план?
    Има такова разграничение и в моя живот. Спомням си, че първото ми плаване на кораб, още като студент, беше в Гърция. Тогава ни обясняваха като видим кренвирши в луксозна опаковка да не се впечатляваме – било така, защото никой не ги купувал, за разлика от България. От моите плавания, ми остана усещането за простор, нуждата от свобода. И точно това беше водещото в мотивацията ми да оставя държавната работа и да се отдам на частен бизнес – няма нищо по-хубаво и по-отговорно от личната свобода.

    Как реализирахте вашия успех в нелеката икономическа среда на преход?
    За мен успехът не е в трупането на пари, а в това да реализираш плановете си. Чужда ми е думата провал. Казвал съм го и друг път - имам загубени битки, но нямам загубена война. Успехът идва след много усилия, понякога след низ от загуби, важното е да не се отказваш от плановете и идеите си. Успехът е 90 процента работа и около 10 процента късмет – това не е рецепта, а реалност! Не само в България. Не вярвам в бързи и лесни успехи. Аз съм нещо като играещ треньор – участвам и работя заедно с екипа си. И се боря за общия ни успех.

    Приемате ли себе си като един от строителите на капитализма?
    Не обичам етикети – не съм нито така суетен, нито егоцентричен. За мен е важно, че компаниите, в чието създаване съм участвал и които ръководя, са в челните места на най-големите български работодатели и данъкоплатци. "Петрол" АД има над 3 хиляди дребни акционери, основно от масовата приватизация. За изминалите години ние умножихме парите им многократно. Това са хора, които ни вярват, след като държат акциите на дружеството. Благодарен съм за това доверие! Нещо повече, заедно с всички акционери и мениджъри превърнахме "Петрол" АД в един от най-успешните примери за съвременен, прозрачен и основан на модерните технологии и световни стандарти бизнес. Днес бизнесът се измерва много повече по това какво допринася за развитието на обществените отношения и модернизацията на средата. За мен капитализмът е етика, а не само печалба.

    Кои са основните проблеми в сектора и как вашата компания вижда пътищата за тяхното преодоляване?
    Коректната ценова политика, за която неведнъж сме апелирали към останалите участници на пазара – тя се оказа проблем за някои от тях. През изминалата година една от нашите фирми - "Нафтекс Петрол" ЕООД за първи път самостоятелно въведе световните стандарти в сектора. Като водещ търговец на едро, компанията на няколко пъти призоваваше към ценова политика, съобразена с международния пазар. След като това не беше възприето, заради влиянието на монополния производител на горива в страната, "Нафтекс Петрол" преустанови покупките от "Лукойл Нефтохим", започна изцяло внос на горива и самостоятелна ценова политика, базирана на ежедневната котировка на международния пазар, съгласно бюлетина на Platt’s European Marketscan. Това е начинът на ценообразуване, приет в целия свят и съответно критерий, който се определя от реалното търсене и предлагане и е най-пряката връзка между пазара и потребителя. Успяхме да направим първата много важна крачка към въвеждането на глобалната пазарна логика, която дори монополистите се налага да следват, независимо какви споразумения подписват с държавата. И тази логика е добра, защото развива потреблението, а оттам идва икономическият ръст, което означава повече работни места и по-високи доходи.

    Какви мерки още са необходими за подобряване състоянието на пазара по пътя ни към общия европейски пазар?
    Всички мерки, насочени към повече прозрачност и следване на европейските стандарти в качеството и ценовите равнища. Хоризонтът на българския бизнес, не само петролния, вече се разширява до европейския пазар, който скоро ще наброява половин милиард души. Затова, убеден съм, че световните стандарти ще станат основен регулатор на родния пазар. Все по-трудно ще е монополни играчи да спекулират с ролята си.

    Какво е бъдещето на "Петрол"?
    2006 година беше поредната силна година за "Петрол" АД – дружеството стана първата българска компания, която емитира облигации на една от най-големите борси в света – Лондонската фондова борса. Интересът на международните инвеститори към еврооблигациите на "Петрол" беше много висок, като подадените от тях поръчки достигнаха 430 млн. евро. Това означава над 4 пъти презаписване от предложеното количество в размер на 100 млн. евро. Успешното излизане на "Петрол" АД на международните капиталови пазари е признание за равнището на корпоративно управление, което отговаря на световните стандарти, а също така за високата стойност на компанията. В светлината на тези логични и справедливи оценки бъдещето на "Петрол" е сигурно – това е истинска европейска компания, готова за конкуренцията на половин-милиардния европейски пазар.

    Засилва ли се конкуренцията между големите петролни вериги? Съществува ли напрежение между самите участници на пазара?
    Конкуренцията се засилва, което е нормално в навечерието на ефективното ни членство в ЕС. Между коректните участници на пазара няма напрежение. Има напрежение само по отношение на "сивия сектор", който ощетява не само нас, но и всички данъкоплатци.

    Какво е нивото на сива икономика в сектора и как влияе това на пазара на горива?
    Борбата срещу сивата икономика в сектора винаги е била една от приоритетните ни задачи. Още през м. май 2003 г. "Петрол" АД лансира идеята всички бензиностанции да бъдат свързани в он-лайн режим с данъчната администрация. Чрез този проект всяка транзакция може да бъде проследена в реално време от данъчните служби. В последствие идеята беше приета от всички сериозни компании в бранша и се надяваме, че все някога ще се премине към нейното осъществяване. На пазара на горива в България съществува нелоялна конкуренция, а голяма част от търговците оперират в т. нар. "сива икономика", крият обороти и продават некачествени горива на дъмпингови цени. Свързването на обектите с данъчната администрация може да повиши събираемостта на данъците към бюджета, като въведе стриктен контрол на търговския процес и спазване на законите. Така ще бъде прекратена съществуващата при някои търговци практика на изключване на фискалните апарати и реализиране на печалби на гърба на държавата и българския данъкоплатец. По изчисления на специалисти в резултат от он-лайн връзката в държавната хазна има възможност да влязат над 70 млн. лв. допълнителни приходи. Този проект е елемент от цялостната политика на "Петрол" АД, която се базира на прозрачност в дейността и коректно пазарно поведение.

    Как бихте описали сам себе си? Що за човек е Митко Събев?
    Човек, който следва плановете си. Човек, който работи по 18 часа на ден, част от които прекарва в път. Човек, който се опитва да не лишава от внимание и грижи най-близките си, въпреки многото работни ангажименти.

    Кога почивате и как обичате да прекарвате свободното си време?
    Малкото свободно време посвещавам на семейството си. Обичам също така да спортувам. Нямам специални хобита. Дори когато почивам, мобилният ми телефон е непрекъснато включен, така че всъщност продължавам да работа.

    Какви обществени каузи подкрепяте? Отдавате ли се на меценатство?
    Подпомагаме много обществени и благотворителни каузи – но мисля, че за тази подкрепа не трябва да се говори публично. Не си правя имидж от обществената, благотворителна и меценатска дейност. Опитвам се да помогна.

    След два дена посрещаме Нова година. Къде ще я посрещнете вие и какво пожелавате на себе си, на всички българи и на бизнеса в България?
    Нова година ще посрещна с най-близките си хора. Най-важното ми пожелание е да сме здрави! Искрено се надявам, че първата ни европейска година ще донесе успех и оптимизъм на всички българи, които въпреки дългия преход и многото илюзии останаха верни на себе си!
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство