петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    28311 прочитания

    Честността е най-добрият начин да постигаш целите си

    Диана Митева, Изпълнителен директор на Банка ДСК
    01 април 2009, 15:17 a+ a- a

    Успешното развитие на много финансови институции у нас се дирижира от чаровни и ерудирани дами. Една от тях е Диана Митева. Докато разговаряме, разбирам, че е от професионално щастливите хора, намерили своето призвание. Жена с обаятелно присъствие, силна воля и прагматичен поглед, водена от амбицията да усъвършенства себе си всеки ден. Макар че археологията е нейната неосъществена мечта, не съжалява за поетия път, който я отвежда толкова високо в банковата йерархия. “За мен успехът се съдържа в удовлетворението от работата, която заема голяма част от времето ми, общуването с хората, с които работя, и целите, които заедно постигаме”, споделя г-жа Митева.

    Член е на Управителния съвет и е Изпълнителен директор на Банка ДСК от октомври 2003. Диана Митева е родена е на 3 ноември в Чирпан. След завършване на английската езикова гимназия в Пловдив продължава образованието си в Университета за национално и световно стопанство, където придобива магистърска степен по макроикономика (1989).
    Започва кариерата си в банковата област в "Хиос банк" (1993 - 1994), работила е в ING банк, клон София като Директор на "Финансов контрол" и Заместник изпълнителен директор (1994 - 1999) в "Демирбанк - България", където през 2002 г. става член на Управителния съвет и Изпълнителен директор.


    Г-жо Митева, помните ли първата си работа? Кое определи професионалната посока в живота Ви?
    Първоначалното ми желание беше да работя в сферата на макроикономиката, каквато е университетската ми специалност в УНСС. В крайна сметка избрах реалния бизнес и през 1989г. започнах работа в една от първите регистрирани по онова време частни фирми. Стана по препоръка на мои познати, които ми предложиха да започна като икономист. Скоро след това напусна главният счетоводител и аз трябваше да заема неговата позиция, което беше доста сериозна отговорност за мен. В крайна сметка приех и продължих напред. Това беше първата ми работа, 8 месеца след като се дипломирах. Не съжалявам за този развой на нещата, така или иначе през целия си професионален път не съм работила в държавна структура, въпреки че започнах кариерата си през 89-та г., просто имах този шанс. След като се върнах от майчинство, реших да се насоча към банковото дело. Беше по-скоро импулс. Във вестникарска обява видях, че първият клон на чуждестранна банка търси специалисти и, тъй като съм завършила английска гимназия, реших, че искам да практикувам езика по-активно. В обявата дори не бяха посочили какъв тип специалисти търсят. Явих се на интервю и ме назначиха като служител за работа с клиенти в клона на “Хиос банк” в София, който след това беше купен от “Пиреос банк”. Една от причините, поради които приех този нов професионален ангажимент, въпреки че не познавах материята, беше възможността да работя с клиенти, тъй като обичам да общувам и коментирам с хора.

    Вижте видео с Диана Митева, Изпълнителен директор на Банка ДСК
    Оттам как се разви кариерата Ви до банков директор?
    Следващата ми работа беше в “ING банк”, клон София по-малко от година след назначението ми в “Хиос банк”, т.е. първата ми банкова месторабота. От ING ме потърсиха с предложение за позиция на главен счетоводител, скоро след това станах финансов директор. Оттук нататък вече кариерата ми се развиваше плавно и целенасочено в областта на банковото дело.

    Какви бяха плановете Ви на 20-годишна възраст? Как си представяхте живота тогава, съвпаднаха ли първоначалните Ви намерения и желания с реалната посока на Вашата кариера?
    Завършвайки гимназия, си се представях по-скоро в професионална сфера, свързана с анализ, изследователска дейност. Исках да уча право или археология.
    Дядо ми работеше като следовател и покрай него имах интерес да работя като детектив. По ред обстоятелства обаче си пренаредих плановете и се насочих към съвсем различна сфера от първоначалните планове, които чертаех за себе си.

    Ако сега трябваше да избирате професия, каква би била тя?
    След като завърших УНСС, имах възможност да се занимавам с научна работа към катедра “Макроикономика”, тогава “Политикономия”, но след това дойде предложението да започна в частния сектор. За типа човек, който съм, мисля, че тази реализация беше по-удачна за мен. Не съжалявам за стъпките, които съм предприемала през годините в професионален план. Започнах кариерата си в години на бурни промени, нещата се случваха бързо и възможностите наистина бяха много. Макар първите ми стъпки да бяха провокирани от приятели и познати, с течение на времето много по-осъзнато започнах да взимам решения за професионалното си развитие. Радвам се, че поех в банковия сектор. За тези 16 години работа в бранша съм минала през доста различни етапи и във всеки един момент намирам нещо ново като предизвикателство. Това е много ценно професионално преимущество.

    Кога Ви е било най-трудно?
    Нелеки за всички банкери бяха годините 96-97, когато имаше сериозна криза в икономиката на България, включително във финансовия сектор. Имах добрия шанс да бъда в банка, която не изпитваше особени трудности и, така да се каже, малко отстрани наблюдавах събитията, но все пак напрежението беше сериозно както в цялата икономика, така и сред нашите клиенти. Голямото предизвикателство през годините за мен винаги е било да посрещам желанията на клиентите, да постигам консенсус по сделките, които осъществяваме и винаги това е бил моят стремеж. Сериозно предизвикателство и удовлетворение за мен беше вече в банка ДСК, когато ми предложиха от изпълнителен директор в корпоративния сегмент да поема ресора банкиране на дребно. Банката е пазарен лидер в този сегмент и съм щастлива, че поех предизвикателството да ръководя това направление.

    Най-важният урок, който научихте в работата си?
    Установих, че честността - пред себе си, пред клиентите, колегите и партньорите в бизнеса, е най-добрият начин да постигнеш целите си.
    Доверието е най-важно в банковия бизнес.

    Кои са качествата, които Ви помагат в професията?
    Аз съм много организиран, деен и дисциплиниран в действията си човек. Винаги се старая да бъда лоялна във взаимоотношенията си с хората както в професионалния, така и в личния си живот. В известна степен съм работохолик. Успявам да завърша проектите, с които се захващам, но винаги трябва да съм убедена, че имам екипа, с който мога да го постигна.

    Това ли са успешните качества за един банкер?
    Според мен, да. И винаги трябва да има екипност. В една банка нищо не се постига от сам човек. И отговорността на мениджъра е да създаде добър екип, който ще му помогне да постига целите на институцията по най-добрия и ефективен начин, да направлява така дейността на този екип, че всеки член на екипа да се чувства удовлетворен както делово, така и личностно. Нашата работа е доста напрегната, динамична, непрекъснато се налага да се вземат бързи решения.

    Как изглежда един Ваш работен ден?
    Винаги е свързан с ранно ставане, такъв е моят ритъм. Обикновено преминава в голям брой вътрешни срещи, комитети за вземане на решения, на които съм член. Комуникацията с колегите в банката ми предоставя доста информация от пазара в България и чужбина, аз също следя трендовете, доколкото ми е възможно. Като лидер на пазара на банкиране на дребно в България е изключително важно е да предусещаме накъде ще върви пазарът и, съответно, да го водим в правилната посока.

    Има ли много стрес във Вашата работа? Как си почивате от ежедневието?
    Ако човек каже, че избягва докрай стреса, няма да бъде напълно искрен, но с години на опит, проби и грешки, разбира се, успявам да намеря начина, по който да се чувствам по-балансирана. Опитвам се да планирам по-гъвкаво напоследък. Да намеря време за отмора след работно време, което за мен е свързано и с физически натоварвания, обичам да спортувам, ходя на фитнес и йога. Старая се да пътувам, колкото ми е възможно, да се зареждам с нови впечатления. Наскоро четох в Интернет, че човек поне веднъж годишно трябва да пътува до място, на което никога не е бил. Възприемането на нова култура и начин на живот му помага да балансира енергиите в себе си.

    Кажете нещо за Вашето семейство? Съпругът Ви във Вашата професионална среда ли е замесен?
    Съпругът ми е икономист, но не работи в банковата сфера, занимава се с търговия. Синът ми е в 11 клас на Американския колеж, на 17 години, възраст, предизвикателна по-скоро за родителите, отколкото за децата. Обича движението, занимава се с баскетбол. А голямото предизвикателство за мен е да намеря време да бъда повече със семейството си.

    Имате ли очаквания синът Ви да продължи Вашия професионален път и интереси?
    Това е интересен въпрос. Точно сега сме в размисъл къде ще отиде да следва.
    Самият той има желание да учи в чужбина, насоката засега е икономика, мениджмънт, но не непременно "Банки и финанси", може би дори "Спортен мениджмънт". Като че ли няма желание да се развива в моята област, въпреки че ще опита да кандидатства и "Финанси". Миналата година го изпратих през лятото на стаж в друга българска банка, но не беше особено заинтригуван от естеството на работа в счетоводството. Опитвам се да му предоставя възможности, да погледне различни аспекти на финансовата сфера и на икономиката, за да може по-лесно да избере своя път в живота.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 51 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS